Teplota výfukových plynů
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 45.11 (?), 28.11.2007 20:51, zobrazeno: 29064x
Dobrý večer,
potřeboval bych vědět, jaká je teplota výfukových plynů u benzínových čtyřtaktních nepřeplnovaných motorů. A jestli je teplota u motoru stejná, jako teplota výfuk. plynů, které již vycházejí z tlumiče.
Děkuji za případné informace.
|
|
 |
|
 |
 |
|
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 220.253 (?), 29.11.2007 9:06
Hodně záleží i na kompresním poměru motoru. Čím vyšší, tím vyšší je i teplota prohořelé směsi. Dále, čím je chlazen (kapalinou, či vzduchem) a také jaké má motor provozní otáčky. A poslední důležitá věc, kde konkrétně ta teplota má být měřena? Např. na vnější straně válce v chladicím okruhu je to kolem 85 °C, zatímco na vnitřní stěně je to víc a ve spalovacím prostoru ještě víc. Pokud vím, tak krátkodobě dosahuje teplota prohořelé směsi ve spalovacím prostoru (jen na několika místech) až 1200°C, ale má tak malý potenciál, že samozřejmě stěny válce, píst či hlavu s ventily a výfuk tolik neohřeje. Pokud máte na mysli např. teplotu vnitřní stěny válce (i u vzduchem chlazeného motoru), pak její teplota bude menší, než teplota výfukových svodů či katalyzátoru. Zatímco do výfuku se dostává pouze prohořelá směs, spalovací prostor je ochlazován novou směsí při sání a také chladicí směcí, či odvodem tepla přes "žebra."... doplněno: Aha, teď jsem si všiml, že píšete: "které již vycházejí z tlumiče." Na to nelze odpovědět. U auta se dvěma tumiči a katem to bude jiné, než třeba na sekačce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.11 (?), 29.11.2007 21:09
Myslel jsem, jaká je přibližná teplota výfukových plynů, které vychází z výfuku u travního trakturka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
ladiki - (7) - 88.2 (?), 29.11.2007 23:35
Kolem 60°C
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 108.178 (?), 30.11.2007 19:02
Myslím, že teplota výfukových plynů je mnohem vyšší než 60 stupňů. Mohu to sice změřit ale teď nesekám trávu. Beru to dle toho, že jsem letos nastříkal nově tlumič výfuku sekačky BS 5,5 PS vysokoteplotní barvou na výfuky odolnou do 600 st. C a po jednom sečení se spálila. Dle toho bych usoudil, že teplota výfukových plynů bude vyšší než 60 st. C.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|