Technika sečení křovinořezem
|
|
 |
 |
lin - (12) - 12.250 (?) 7.10.2008 6:58
Křovinořez vlastním již 14 let, tehdy jsem koupil profi třídu a stál nějakých 22k.Musím ríci, že kromě občasného servisu, pravidelné kontroly před a čištění po ukončení práce s ním nemám problém.
Ale k tématu : doslova mne rve za uši, když slyším, jak někdo střídá otáčky z plna v záběru do pomala při vracení.Nejspíš to nebude až takový problém pro motor, ale můj dojem je ten, že to motoru škodí.
A teď k technice sekání : plyn držím tak, abych porost zvládnul bez dušení motoru, ale zase motor zbytečně nehonil.Plyn držím stále stejně tam i zpět, ono se i rychleji seká, když nemusím čekat než motor vyjede do otáček.Většinou tak na 3/4 polohy.
Sekání trávy na krmení : úplně v pohodě, jen je potřeba používat trojhranný nůž a kryt nože.Trávu sekat jen polovinou průměru nože (podle vzrůstu).Useknutá tráva se pěkně naskládá na kryt a na konci záběru ji položíte do řádku.Je to zcela jednoduché a s troškou praxe to zvládne každý.Nelze používat strunu, pokud rovnou neděláte řezanku .
Ať Vám to seče
Lin
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Gaien - (5) - 106.66 (?), 5.10.2008 22:08, zobrazeno: 53221x
Je docela zajímavé s jakou vervou se tady na diskusním fóru perou zastánci jednotlivých značek. Ve výsledku nesmyslně a otravně. Každý si přece hájíme tu svou.. 
Zajímalo by mě spíše jak si svůj stroj uchráním já sám, již tím, že s ním budu zacházet správně? Bydlím na vesnici a prakticky všichni tu nějaký křoviňák máme. Je to prostě pomocník.
Je zajímavý se zaposlouchat do toho jak na to každý "tlačíme" jinak : soused systémem "furt plnej" přes řeku slyším jak to jeden dává " do záběru plnej potom volnoběh" druhej "do záběru plnej potom zhruba čtvrtplyn" U "našeho Pražáka" je to podle mého jen snaha o co nejrychlejší zničení krásný stihlky. Takže nevím. Někdo tady tohle téma už nadhodil, ale dostalo se mu jen dvou odpovědí... taky by mě zajímalo jak trávu pro králíky co nejlíp položit a co nejmíň rozmydlit? Ozve se mi nějaký solidní mudrlant? 
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.219 (?), 6.10.2008 8:51
V tématu o spékání struny je mj. vyjádření zástupce Stihlu k sečení, kde doporučuje sekání pod plným plynem, menší plyn dávat jen kolem zídek apod. Já sekám na plný plyn, pokud je motor dobře seřízen, není se čeho bát. Spotřeba a exhalace jsou rovněž optimalizovány na plný plyn. Při neustálém zpomalování a zrychlování jsou zbytečně více namáhány pohybující se díly. I když uznávám, že i při takovém provozu a občasném používání bude značkový výrobek sloužit léta. P.G.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.254 (?), 6.10.2008 11:21
Zdravim, je rozdíl "plný plyn" a "plné otáčky" a to je třeba rozlišovat. Pokud budete sekat stále na plný plyn s růžicí která má minimální odpor, tak je za chvíli po motoru protože se točí na maximálí otáčky (viz můj soused kterému to poradily v prodejně, oprava 6000Kč). Ale sekáte li na plný plyn se strunovou hlavou a s dobře vysunutou strunou, tak pouze udržujete šířkou záběru konstantní otáčky někde okolo max. kroutícího momentu. Kdo se to takto naučí a seká na obě strany, to znamená že při pohybu zpět ho neodlehčuje, tak to motoru v žádném případě neuškodí. Standa.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.168 (?), 6.10.2008 11:14
Pro králíky je nejlepší kosa (pokud jich teda nemáte stovky ;-). Na krmení a seno nic lepšího neznám.
Jak trávu křovinořezem nerozmydlit?? Tak to by mě taky zajímalo, snad jedině po každém záběru trávu odhrábnout pryč (ovšem to je nepoužitelné :-) Jinak já křovák držím ve stálých vysokých, ale ne maximálních otáčkách. Pohybuje se to podle trávy od 1/2 do plného plynu. Pro přesné začištění kolem zídek a stromků otáčky snížím. Gl.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.131 (?), 6.10.2008 21:53
Tak to si myslím už dávno neplatí.Už před léty jsem sekával s úspěchem zahradu cca 10.000m2 "na seno" bubnovou sekačkou s odstředivými nož a pojezdemi, která trávu krásně naskládala na posády a pak se jen rozhrnula.Je sice pravda, že to neusekla až úplně u země, brala to tak v pěti centimetrech, ale za čtyři hodiny bylo hotovo.

|
|
 |
|
 |
 |
|
lin - (12) - 12.250 (?), 7.10.2008 6:58
Křovinořez vlastním již 14 let, tehdy jsem koupil profi třídu a stál nějakých 22k.Musím ríci, že kromě občasného servisu, pravidelné kontroly před a čištění po ukončení práce s ním nemám problém.
Ale k tématu : doslova mne rve za uši, když slyším, jak někdo střídá otáčky z plna v záběru do pomala při vracení.Nejspíš to nebude až takový problém pro motor, ale můj dojem je ten, že to motoru škodí.
A teď k technice sekání : plyn držím tak, abych porost zvládnul bez dušení motoru, ale zase motor zbytečně nehonil.Plyn držím stále stejně tam i zpět, ono se i rychleji seká, když nemusím čekat než motor vyjede do otáček.Většinou tak na 3/4 polohy.
Sekání trávy na krmení : úplně v pohodě, jen je potřeba používat trojhranný nůž a kryt nože.Trávu sekat jen polovinou průměru nože (podle vzrůstu).Useknutá tráva se pěkně naskládá na kryt a na konci záběru ji položíte do řádku.Je to zcela jednoduché a s troškou praxe to zvládne každý.Nelze používat strunu, pokud rovnou neděláte řezanku .
Ať Vám to seče
Lin
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 220.253 (?), 7.10.2008 8:24
citace:"Ale k tématu : doslova mne rve za uši, když slyším, jak někdo střídá otáčky z plna v záběru do pomala při vracení.Nejspíš to nebude až takový problém pro motor, ale můj dojem je ten, že to motoru škodí." Pro motor, který je mazán směsí (2T a 4MIX) to je velký problém. Při neustálém ubírání plynu (tedy i oleje), a tím i houpání otáček, se motor, který se ještě chvíli setrvačností točí ve slušných otáčkách, nedomazává a dochází k trhání olejového filmu. Váš dojem je správný.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 23.43 (?), 7.10.2008 19:12
snižování otáček až k volnoběhu vadí hlavně spojce.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|