Snižování omezovacích zubů

host - 128.254 (?)
17.9.2008 15:10

Ahoj Radku, kotouče jem objednal za poloviční cenu, ale s dírou 20 takže vše se odvíjí od tohoto rozměru. Brusku jsem už začal vyrábět a až bude hotová mohu obrázek hodit na vlákno. Ještě jeden dotaz : jak se nastavuje o kolik snížit omezovací zub u Tvé brusky. Standa.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 128.254 (?), 16.9.2008 16:17

Zdravím, otázka nejspíše pro Radka. Jak snižuješ omezováky bruskou na které nejde nastavit 90 st. Nebo napiš čím přesně ty omez. zuby snižuješ. Neber to jako útok na Tvojí osobu, ptám se protože si chci podobnou brusku vyrobit, neboť mě nebaví pořád přestavovat svojí brusku. Mám GUDE 2500. Přes dvacet let jsem brousil jenom ručně a když jsem koupil brusku, tak to chce nějakou úroveň a taky si na sebe musí holka vydělat. Standa.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 16.9.2008 17:43

Ahoj Stando, je to v podstatě jednoduché, originál kotouč na omezováky má brusnou část nikoli půlkulatou, ale šikmou, jako třeba břit dláta, úhel se dá upravit dle brusky, orovnávacím kamenem. Já to trošku vylepšil, starý kámen jsem vytvaroval do půlkruhu a plochu mám teď taky půlkruhovou, jenže opačně a ta mi brousí omezováky tak jak mají být. Nikoli tedy rovně, ale půlkulatě. Kotouč už taky nekupuji, používám starý 4,5mm kotouč do velké brusky, který je tam už malý! Uprav si jen brusnou plochu tak aby po nasazení dala tvar jaký má být . Na tvé brusce se dá nastavit úhel čela zubu a origo kotouče do ní vede Agroles Písek. Je to středová díra 22mm. Jen přehodíš kotouče!

Radek

host - 128.254 (?), 17.9.2008 15:10

Ahoj Radku, kotouče jem objednal za poloviční cenu, ale s dírou 20 takže vše se odvíjí od tohoto rozměru. Brusku jsem už začal vyrábět a až bude hotová mohu obrázek hodit na vlákno. Ještě jeden dotaz : jak se nastavuje o kolik snížit omezovací zub u Tvé brusky. Standa.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 17.9.2008 15:21

Stando, Stando, na co tam máš doraz hloubky?  Posadíš na vodítko řetěz se šablonou a dotáhneš kotouč k ní, pak dojedeš zubem pod kotouč a můžeš začít. Je dobré si to aspoň jednou zkontrolovat měrkou, abys moc netlačil.

Díra 20mm je u té GUDE? Cena je hezká, ovšem dej pozor, aby jsi nesplakal. Levný kotouč = levný řetěz! Jednou mi podobný praskl na třetím řetězu!!!

Radek

Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 17.9.2008 23:07

Je to nějak na levo, mít dobrou brusku a nedokázat zcela jednoduše vyměnit pouze kotouč na zbroušení omezováků.Výrobu další brusky, pouze na omezováky, chápu pouze v případě zjednodušení a urychlení práce, pokud budu brousit na kšeft, jinak zbytečný přepych.Omlouvám se, že rýpu.

host - 128.254 (?), 18.9.2008 8:36

Zdravím, Radku kotouče za 120Kč ve velkobchodě s brusivem, materiál kotouče stejný jinak rozměrý 150x6x20 a mají se stejným rozměrem za zhruba dvojnásobnou cenu ale mnohem kvalitnějši, tak jsem objednal na zkoušku oba. Gude má 22,2mm, mě připadá že je to ošlehnutá Jolly. S tí nastavením snížení jsem opravdu nevěděl jak se to dělá, já jsem to udělal tak, že mám na dorazovém šroubu s jemným stoupáním noniusovou stupnici přepočítanou na místo styku kotouče s řetězem, posadím řetěz do vodítka škrtnu kotoučem o nabroušený zub pak snížím noniusem o požadovaný rozměr a omez. zub presunu pod kotouč. To s tím vytvarováním kotouče je dobrý nápad. Jiří, odpověděl jsi si sám, zjednodušení a zrychlení práce. Standa.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 18.9.2008 13:58

Stando, je to Jolly a nechápu, proč jinde stojí takové prachy!? Jinak ať ti to brousí.

Radek

Artpraktik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 19.30 (?), 9.10.2008 23:53

So servismi mám zlé skúsenosti. Keďže mením neustále pôsobiska, tak to bolo skoro vždy u iného "majstra". Spálenie ostria bolo u mnohých bežné, obmedzovací zub zostal bez povšimnutia, cena samozrejme ako od profíka najväčšieho kalibru. Ale nebudem to paušalizovať. Dobré servisy samozrejme sú. Ale to bohužiaľ sa zistí až po odvedenej páci...

Nás učil majster brúsiť z ruky. Vtĺkal nám do palice, že je to základ, bez ktorého nás nepustí do ďaľšieho ročníku. Nebolo to síce u motorových píl (som strojár), ale je to myslím dobré aj v tomto smere. Je pravda že mierky sú presnejšie, ale tu ide skôr o pochopenie a vydrilovanie vnemu. Je to niekedy výhoda keď nie je k dispozícii pomôcka...

PedroKV - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 16.68 (?), 18.9.2008 16:15
no, já tu budu asi za odstrašující případ, jak se to dělat nemá. S řetězem jsem nařezal asi možná 10 m3 dřeva a zdálo se mi, že ta pila nějak neřeže, že se dusí v řezu. Byl jsem v servisu, prý je OK. Pak jsem zase něco řezal a koukal jsem, že piliny nejsou takové už velké hrubé jako na začátku, ale spíš až prachové. Vzpomněl jsem si na omezovací zub a že ho snížím. Pilníkama, které jsem měl k dispozici, to moc nešlo, tak jsem natočil flexu a decentně ubral z každého omezováku cca milimetr. Pila teď jede jako drak. Ale upřímně-určitě ne všechny omezováky jsou teď obroušené-snížené na stejnou a to tomu řezězu zrovna neprospěje. Líbila by se mi bruska, která mi nabrousí jak zuby, tak sníží omezováky, ale teď mám jiné starosti.

host - 103.210 (?), 24.8.2024 17:57

Sice po letech mtrvolného vlákna - ale třeba to někdo použije: výrobci (typicky Oregon a Stihl, ale jinak i DeWalt, Lowe's, WorkPro a jistě desítky jiných) víceméně shodně udávají výšku omezováky 0,64 mm. V reálu ta hodnota líta 0,6-0,75mm podle tvrdosti dřeva. V extrému mají některé měrky i rozsah od 0,6 do 1,25 mm).

Osobně dávám přednost pilníku a ruce. Omezováky na celém řetězu mi trvají asi minutu. Nemusím řetěz sundavat, dávat do svěráku, nastavovat brusku atd. Piluju "přes měrku". Všechny měrky co jsem měl kdy v ruce byly tvrzené nebo kalené a neprobrousí se. Navíc pilujete plochý plech, s velkou plochou. Dřív vám odejde pilník. Snad jen u nerez měrky od Husqvarny (progresivní měrka typ plochý plech s otvorem) jsem po cca 5 letech pozoroval její mírné obroušení. Takže se toho nemusíte bát-klidně pilujte přes měrku. Obvykla 1 tah po cca 3 broušeních řetězu stačí.

Měrky jsou dvojího typu.  "U" profil který se přikládá naplocho přes 2 zuby a v prolisovaném otvoru vykoukne omezovák. Bohužel lišta je oblá, profil má jinou polohu v jiném místě lišty. Zuby, o které se profil opírá, mohou mít rozličnou výšku danou jinou mírou ostření. Tím se výška omezováku může měnit oproti optimu, protože "zadní", vzdálenější zub měrku nadzvedává nebo naopak snižuje víc, než je potřeba. Omezovák je zpilován naplocho, vodorovně. A je potřeba náběžnou hranu zkosit jinam bude víc vibrovat a vyskakovat z řezu (no, nutné to není a často se to prostě nechá být).

Doporučuji dát přednost druhému "progresivnímu" typu měrky, což je plochý kus nerez plechu s otvorem pro omezovám a výřezem pro řetez. Výřez se položí na řetězt, omezovák vleze do otvoru (co přesahuje se opiluje) a plech je přený pouze o zub, ke kterému omezovák náleží. Omezovák je opilovaný šikmo a není nutné kosit náběžnou hranu. Jeho výška je přímo určena tím jediným zubem, kterého se omezovák týká. A v případě rozdílně nabroušených (a tedy různě vysokých zubů) pila neskáče jak špaček a nedribluje ve dřevě a nevyskakuje. Výrazně to také omezuje případné podřezávání. I když bude např. levá řada zubů kratší tak omezováky budou odpovídat jejich výšce a "levé" omezováky budou víc upilované než "pravé". A neposlední výhoda je trvanlivost lišty a řetězu. Když už je zub kraťounký a na konci životnosti tak tato měrka ubírá o něco méně. Když se kouknete z profilu a představíte si jak se mění síly při záběru zubu (páčení zubu kolem osy nýtu) tak při kratších zubech je ta páka větší a působí jiným směrem-přímo do drážky, zub má snahu se víc "vylamovat". Hloubka úběru omezováku se "progresivně" snižuje se zkracováním zubu. Navíc tyto měrky dávají na výběr sbrousit omezovák na tvrdé nebo hlouběji - na měkké dřevo.  Tady jsem se pokusil oba typy narvat do jednoho obrázku: nahoře klasické měrky k položení na někollik zubů, dole progresivní.

Měrky
Měrky
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty