Řešil jsem podobný problém - sháněl jsem sekačku pro 2-3 druhy terénu: louka v sadu, meze a trávník ve dvoře, na který už el. sekačka nestačila. Vše tak přes 10 arů.
Pročetl jsem toto i další vlákna, zvažoval jsem Dakr nebo bubnové, lištové i mulčovací nástavce na Vari, které vlastníme. Ale i s adaptérem by to bylo všecko moc drahé a hamatné. Proto jsem začal s benzínovou sekačkou s pojezdem na trávník s tím, že to zkusím i na louce. A byl jsem velice příjemně překvapen a tloukl jsem se do hlavy, že jsem to nezkusil dřív.
Na méně časté sečení doporučuju kombinaci vlastností: 1. boční výhoz (tráva se nemuchlá pod strojem a nebrzdí nože). 2. nastavení velké výšky sečení až 10 cm (nemám tak problém ani s krtinci). 3. Širší pokos (více než 46 cm). 4. Aspoň trošku slušný výkon. Pojezd je samozřejmostí.
Jsem starý škrt, tak sem vybral ABG 570 (do 6000,-). Měla slušné recenze a servis nedaleko (snad?). Zatím spokojenost, uvidíme...
Při nejvyšším zdvihu zvládá i trávu po kolena. Je-li hustší a stroj se dusí, přizvednu přední kola přitlačením na řídítka (snad to vydrží...). Cestou zpátky můžu vzít trávu načisto, ale není to ideální - předtím posekaná tráva se cuckuje. Lepší by bylo vzít to ještě jednou tak za tři dny načisto, až sečka obeschne a dá se i sbírat do koše. Zbytek pod stromy, u zdí a plotů a pod. dodělám už strunovkou...
Louku jsem kosíval buď klasickou kosou (kopřivy, jetel, šťovík, tráva na seno) nebo strunovkou/trojzubcem. Trvalo to déle, byl jsem nadřený a špinavý a seno jsem musel uklízet nebo nechat hnít.