Sekačka pro louku ve svahu
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 44.31 (?) 12.7.2010 17:10
Používáme rotační sekačku na cca 800 m2 a vůbec nevidím problém použití takového stroje na takovou louku. Problém je v tom, jak často budete sekat. Např. my sečeme asi 4 - 5 x, neboť to záleží na podmínkách pro růst trávy. Bubnovkou jsem sekal často a vím co dovede, přesto pokud chcete posekat bubnovkou po půl roce porost přes 1 metr, tak to uděláte, budete toho mít až až, neboť na plný záběr byste musel mít už stroj v jiné cenové relaci, ale co s tou trávou na pokosech?? Předpokládám, že rotační sekačkou jste chtěl posekat a mít hotovo. Proto, pokud uděláte to, že nenecháte trávu přerůst (tím pádem to půjde daleko rychleji a snadněji), zajistíte, aby na pozemku nebyly překážky, kameny, tak to můžete rotační sekačkou udržovat. Navíc máte snadnější terén a náročnější terén. Proto si to může Vaše mamka vyzkoušet s Vaším dohledem a bude třeba sekat, pokud bude a troufne si, jen lepší části pozemku. Vy uděláte ty náročnější úseky. Samozřejmě malý výkon motoru = delší doba sečení a proto bych doporučil např. Hondu GCV 160 a podobné motory v tomto výkonu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 170.153 (?), 12.7.2010 20:46
Já bych to taky viděl na výkonný stroj, ale co takhle pořídit třeba Tekton Enduro od Dakru? Můžete si jej pořídit se sekacím bubnem a měnit to za mulčovač, takže nezničíte pěkný luční porosty, když to budete pravidelně střídat.
|
|
|
|
|
|
|
Tocon - (17) - 63.207 (?), 12.7.2010 23:27
To by bylo samozřejmě fajn, ale to je opět cenově výrazně jinde...
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.178 (?), 12.7.2010 21:41
Začal bych tím, že bych si zjistil, jak velký pozemek vlastně mám sekat. Bez znalosti velikosti plochy je jakákoliv odpověď pouze spekulací. Podle mého odhadu dle fotografií to může být od 1.000 do 2.000 metrů čtverečních, možná i více. Dále bych si zjistil, jaký svah na pozemku mám. Podle druhého obrázku to vypadá na cca 2 metry na délce 10 m. Z toho se potom spočte úhel svahu. Z toho, že chcete sekat 1x za měsíc i déle je prakticky jasné, že sekání běžnou sekačkou do koše je skoro vyloučené - 1. tráva roste velmi rychle, za měsíc klidně přeroste těch 20 cm. Takže bych to viděl na nějakou zřejmě rotační sekačku na vysokou trávu. Je jasné, že cena je někde jinde než Vámi předpokládaných max. 10.000 Kč, to ale byl naprosto neodpovídající požadavek. Uvědomte si, že sekačku nekupujete na jeden rok, navíc s přibývajícími roky bude sekání čím dál pracnější.
Možná by bylo vhodnější se poptat v okolí, zda někdo by trávu neposekal - i za peníze. A nebo si shodnou sekačku, např. typu Adela a pod. vždy půjčit v půjčovně.
|
|
|
|
|
|
|
host - 118.44 (?), 12.7.2010 21:54
Souhlasím s předchozím příspěvkem, pokud chcete investovat na takovou plochu jen asi 10 000kč jistě vám v tom nikdo nebude bránit ale budete tuto plochu muset síct častěji a tím bude i vyšší spotřeba benzínu a větší nápor na sekačku a možná vám nevydrží to co by jste od ní očekával.Možná by bylo lepší řešení zainvestovat více popř to vzít i na splátky a ušetříte na benzínu nebo na brzské koupi nové sekačky.Ale je to jen na vás, když budete síct častěji tak trávu můžete nechat ležet na místě a ona se sama stratí ale pokud budete síct vysokou trávu ta by vám na louce dělala neplechu a musel by jste ji zhrabovat a dávat na kompost.Záleží jakou zvolite technologii a za kolik peněz.Je to čistě na vás.
|
|
|
|
|
|
|
Tocon - (17) - 63.207 (?), 12.7.2010 23:24
Počítám s tím, že stejně nezbyde nic jiného, než sekačku minimálně kombinovat se současnou praxí (strunovka). Nechat ležet určitě ne. Ale současná praxe (sekání strunovkou či klasickou kosou + hrabání) je dost namáhavá, proto hledám způsob, jak to aspoň trochu zjednodušit...
|
|
|
|
|
|
|
host - 231.226 (?), 13.7.2010 7:50
no ak kúpite slabý stroj, tak budete večne kosiť... kým dokosíte na konci, na začiatku znova bude tak vysoká tráva že môžte začať znova... tráva vo vlhkom počasí rastie velmi rýchlo... a slabá kosačka kosí velmi pomaly a iba po pár centimetroch na výšku... kosačka s košom na velku plochu a velku trávu je otrava!!! po 30 metroch máte kôš plný a ťažký.../je to neskutočné chodenie vysypať a späť.../ jediné riešenie je silná rotačna kosačka.../min.15000 až 25000/ kosiť bez koša... iba vyhodenie do strany... a za dva dni ak to obschne tak až potom zbierať do koša, ked je to už lahká tráva a viac jej pozbiera na jedno naplnenie koša... určite na takú plochu by bol lepší rider, a počas kosenia sa aj voziť ako chodiť tie kilometre... mám silnú kosačku, zvláda aj velku trávu, ale je to ako som písal vyššie... OTRAVA!...Juraj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zbyndatvrd - (2) - 29.179 (?), 13.7.2010 15:05
Podobny svah secu nadvakrat s AL-KO Silver 520 BRV Premium, vcelku stiha i vyssi travu na "rychly" pojezd. Jen ma tendenci obcas prokluzovat do kopce. Ovsem nas svah ma asi petinu toho, co ten Vas. Bojim se, ze byste tu sekacku ustval. Navic travu nesbiram do kose, ale pouzivam bocni vyhoz. Zda se mi to pro tu sekacnu tak nejsnadnejsi. Travu do kose sbiram pouze kolem domu.
Nez jsem tuto sekacku koupil, uvazoval jsem taky o ovcich ci jinych hospodarskych zviratech. U Vas by se jim naramne libilo, tak zkuste uvazovat i touto cestou. Myslim, ze do Vaseho financniho stropu by se vesly (nic osobniho) :-)
|
|
|
|
|
|
|
Tocon - (17) - 63.207 (?), 13.7.2010 21:14
To je hezký nápad, ale my máme chalupu (kde nejsme celoročně), nikoli farmu, a nehodláme to měnit... :-)
Jinak díky za sdílení zkušenosti s tou AL-KO.
|
|
|
|
|
|
|
Tocon - (17) - 63.207 (?), 14.7.2010 2:32
Moc všem děkuju za rady a zkušenosti. Už bych rád něco vybral. Uvažuju o těchto modelech: *** Toro 48 SD ADS (motor BS 650 Series) *** /// *** Mountfield 4820 PD / TDL (motor BS 625 Series) *** /// popř. nějaký Hecht (poradíte mi konkrétní model?), který by možná vyšel trochu levněji.
Máte někdo nějaké zkušenosti s těmito značkami? Díky!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|