Sekačka: Mulčování, pojezd, boční výhoz

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 250.10 (?)
6.4.2008 17:38

Většina dotazů o sekačkách zde byla podrobně prodiskutovaná dříve.
Mulčování není přesný termín - tedy nekryje se to přesně s tím, co si pod tím pojmem představujeme - nastýlání proti plevelům. V podstatě jde o posekání trávy nadrobno a ponechání v trávníku jako zelené hnojení. Hodí se jen na trávu do určité výšky, ne při každém sečení a raději ne na přísně udržovaných plochách. Mám sekačku s mulčováním i bez. Seču-li bez koše tou bez mulčování, výsledek je  podobný jako s mulčováním. Nízká tráva se ve strništi ztratí, vysoká se neschová ani mulčováním. Malý rozdíl v tom, abych nekecal, je.
   V bočním výhozu žádnou výhodu nevidím, ale sekačku s ním jsem neměl. Akorát při sečení bez koše nešlapete po posečeném a při sečení bez sběru nemusíte sundávat koš.   Na druhé straně se nevyvarujete, abyste občas neházel trávu do neposečeného.
   Měl jsem přední i zadní pohon. Lepší je zadní, přední často prokluzoval. Výhodu měl jen při jízdě do strmého kopce, kdy se zadní kola nadlehčují a při otáčení, kdy stačí přední kola zdvihnou a netřeba pojezd vypínat. Ale už bych přední pohon nechtěl.
  K motorům se nevyjadřuji, jsou zde na to odborníci. Na svých sekačkách mám shodou okolností motory - od nejstaršího - Tecumseh, B-S a Honda. Žádný se mi neporouchal, ačkoli o ně, krom dolévání benzínu a výměny oleje nepečuji. Rozdíly mezi konstrukcemi motorů při práci nerozpoznám. Víc ocením, jak se drží madlo, nastavuje výška střihu, jak se sundává koš a jestli se mu neucpávají otvory.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
jjiri - (23) - 221.57 (?), 6.4.2008 16:58, zobrazeno: 14034x

Dobrý den,

začal jsem koukat po sekačkách a proto jdu pro radu za odborníky a prosím, vysvětlete mi několik věcí.

Mulčování - co je to vlastně za funkci (pochopil jsem, že je to kvůli přerostlé trávě), ale co to dělá jak vypadá atd., vůbec netušim?

Boční výhoz - jakou má funkci, když chci stejně trávu házet do koše? Případně je to nějaká výhoda mít boční výhoz?

Pojezd - určitě bych chtěl pojezd, ale už jsem narazil na sekačky které mají pojezd předních kol a některé mají zase zadní kol, a proto se ptám co je lepší?

Případně se ještě zeptám na motor. Jaký je nejlepší případně jakého se vyvarovat? Všem předem za rady děkuji.

jiri

PS: To sice do tohoto tématu nepatří, ale shánim ještě elektrocentrálu, která dává tak 2kw proudu a je elektricky startovatelná. Prosím co nejlevnější, to že honda je nejlepší už vím.:), ale pro mě trošku drahá... Takže pokud víte o nějaké dejte sem prosím typ. Děkuji

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 250.10 (?), 6.4.2008 17:38

Většina dotazů o sekačkách zde byla podrobně prodiskutovaná dříve.
Mulčování není přesný termín - tedy nekryje se to přesně s tím, co si pod tím pojmem představujeme - nastýlání proti plevelům. V podstatě jde o posekání trávy nadrobno a ponechání v trávníku jako zelené hnojení. Hodí se jen na trávu do určité výšky, ne při každém sečení a raději ne na přísně udržovaných plochách. Mám sekačku s mulčováním i bez. Seču-li bez koše tou bez mulčování, výsledek je  podobný jako s mulčováním. Nízká tráva se ve strništi ztratí, vysoká se neschová ani mulčováním. Malý rozdíl v tom, abych nekecal, je.
   V bočním výhozu žádnou výhodu nevidím, ale sekačku s ním jsem neměl. Akorát při sečení bez koše nešlapete po posečeném a při sečení bez sběru nemusíte sundávat koš.   Na druhé straně se nevyvarujete, abyste občas neházel trávu do neposečeného.
   Měl jsem přední i zadní pohon. Lepší je zadní, přední často prokluzoval. Výhodu měl jen při jízdě do strmého kopce, kdy se zadní kola nadlehčují a při otáčení, kdy stačí přední kola zdvihnou a netřeba pojezd vypínat. Ale už bych přední pohon nechtěl.
  K motorům se nevyjadřuji, jsou zde na to odborníci. Na svých sekačkách mám shodou okolností motory - od nejstaršího - Tecumseh, B-S a Honda. Žádný se mi neporouchal, ačkoli o ně, krom dolévání benzínu a výměny oleje nepečuji. Rozdíly mezi konstrukcemi motorů při práci nerozpoznám. Víc ocením, jak se drží madlo, nastavuje výška střihu, jak se sundává koš a jestli se mu neucpávají otvory.

host - 215.130 (?), 22.5.2009 16:37
No sice nejsem sice žáden odborník co se sekaček týče jako můj předřečník ale musím mu v ledasčem oponovat s mými zkušenostmi při sekání trávy, mám na členitém pozemku mé chalupy rozlohu asi 600 m a dosud používám /harapák/ el. rotační sekačku s bočním výhozem 650W na kterou nedám dopustit je lehká použítelná i do strmých kopců nefrčí mě tráva hlavně když je větší pod nohy případně do koše abych byl jejím, otrokem a spíše více chodil s košem než sekal jak tomu je u mé druhé sekačky AL-KO 1000W pouze s košem, o co rychleji pokosím s bbočním výhozem a to rychleji se mě na druhý den když tráva vysuší dobře shrábne hráběma a kolečkami dopravím na hnojiště apod.Jsem daleko méně s touto sekačkou byt promitivní unaven než stále nosit někam daleko koš.Stojím rovněž před těžkým rozhodováním si koupit novou sekačku ale zatím se mě nepodařilo takovou benzínovou sekačku najít v cenové relaci do 15 000,-Kč Požaduji boční výhoz, motor honda OHC /kvůli předejití zadření motoru což B+S nezaručují na svažitém terénu, a případně variabilní pojezd poněvadž abych se honil za sekačkou a když chci pozastavit byl spíše jejím otrokem tak to taději sáhnu po kose, prostě na čelenitý svahovitý terén rotační benzínová sekačka splnující mé požadavky spíše neexistují.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz