Už mi to nedalo, tak přispěji svým názorem.
Když se v jednom vlákně rozhořela diskuse o kvalitě oleje Stihl a zvrhla se až na obviňování z neznalosti cizích jazyků a p., jsem se snažil získat informace k jednotlivým systémům kvalifikací olejů. Bohužel jsem zjistil jen toto:
API, americký systém klasifikace API TC znamené pouze olej pro vysoce zatížené vzduchem chlazené 2T motory
Protože je tato klasifikace velmi hrubá a zastaralá, byl vytvořen japonský systém JASO. Aby Evropa neůstala pozadu vytvořila systém ISO (prý velmi podobný JASO)
V systému JASO je snad hlavním měřítkem obsah popele ve spalinách, měřený zkušebním motorem Kawasaki (snad).
Nabyl jsem tedy dojmu, že ne všechny oleje splňující klasifikační třídu API TC, ale ani JASO (FC, FB) jsou ve vlastnostech určujících vhodnost pro ten který typ motoru shodné. Navíc již nevyhovující klasifikace API TC asi přináší možnost největšího rozptylu vlastností oleje.
Na druhé straně se zdá, že v určitém stupni vývoje motorů budou požadavky na vlastnosti oleje u všech motorů stejné. Jsem přesvědčen o tom, že motory pocházející z různých konstrukčních kanceláří se budou trochu lišit v tom, jaké si dovolí konstruktér na př. měrné tlaky pístu a jejich průběh na stěnu válce jaké je chlazení a stím související vznik teplotních polí na zattížených plochách a p.
Proto bych v roli výrobce motorů prověřil, případně na základě zkoušek navhl aditiva tak, abych mohl říct: Když použijete tento olej, zaručuji, že nebudete mít problémy. Pokud použijete olej jiný, i když dle klasifikace určený pro takovéto motory, protože ho nemáme prověřený, raději ho dávejte víc (1:40).
Je samozřejmé, že toto může být zneužíváno k monopolizaci výrobce motorů (obdoba nálpní do ink.tiskáren) a dosažení vyššího zisku z prodeje provozních hmot.
Já jsem bez jakých koli problémů používal do všet třech pil Olej Stihl 1:50(červený). Co jsem pořídil pilu Dolmar, používám olej Dolmar (1:50) do všech pil, protože ho považuji (na základě sklasifikace JASO FB oproti FC) za kvalitnější.
Co se týká spekulací nad cenou oleje, je to typicky čecháčkovské mít pocit, že jsem s něčím "vypíchal". Rozdíl 1,20Kč na litr směsi při vědomí, kolik za litr směsi udělá pila práce je směšný. Na 1l oleje ušetřím 1 krabičku cigaret! To je k smíchu, ale i o to možná jde.
Pro vysvětlení, že tak neurčitě a obecně píši o klasifikačních systémech uvádím, že se mi nepodařilo najít žádný základní předpis, nýbrž jen také takovéto obecné povídání.
F.O.