Nerad to dělám, ale napsal jsem toto:
Olej stihl HP
J.S. (3197) - xxx.xxx.44.31 (?), 30.1.2010 21:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Přeji Vám tu spokojenost, ale aby to nedopadlo jinak, než chcete. Podle popisu produktu : -
Castrol Garden Synthetic 2T (1L)
Vysoce kvalitní syntetický olej vhodný pro všechny dvoudobé motory v zahradní technice, jakou jsou travní sekačky, řetězové pily, řezačky, křovinořezy aj. Castrol Garden Synthetic 2T překračuje požadavky výkonové specifikace API TC. Výhody výrobku: vyšší výkon motoru, výborná ochrana proti opotřebení motoru, nízká kouřivost, misící poměr až do 1:100 (olej: palivo), dodržujte doporučení výrobce motoru - bych zdůraznil podtržené. Nevím, zda je výraz až právě odpovídající pile PS 500 a dál výrobce nedoporučuje takový olej v takovém poměru. Nechci vůbec snižovat kvalitu tohoto oleje, ale jen upozorňuji na to, že takový olej bych osobně neriskoval v poměru 1:100. Ale je to Vaše zkušenost a hlavně Vaše pila, tak to berte jen, jako poznámku.
Nikde neuvádím, že nedoporučuji Vámi používaný olej, pouze upozorňuji na to, že poměr 1:100 u oleje, který není dle výrobce doporučen nemusí dopadnout dobře. Kdybyste postupoval podle návodu k PS 500, tak tam nikdy nedáte směs 1:100 u oleje, který není výrobcem doporučen, ale i dle návodu na oleji - dodržujte doporučení dle výrobce motoru se jedná z Vaší strany o pokus na vlastní náklady. To je jedna problematika.
Vy do toho pletete to, že se mě dříve zeptal tazatel, zda může používat zbytek oleje Stihl a potom Makitu. Tak jsem mu doporučil je smíchat a spotřebovat. Zde se jedná o postup dle návodu v kvalitě olejů a poměru směsi. Jednak mám vyzkoušený Stihl 1:50 a dál se vylepšil Makitou vyšší kvalitou, což eliminuje doporučení v návodu poměr u jiných olejů 1:40. Ovšem Stihl olej je naprosto běžně používaný v poměru 1:50 a doporučení - jiné oleje platí pro oleje, které nejsou vyzkoušené pro takové otáčky a zatížení a je jich na trhu dost. Mezi ně počítám i olej, který používáte Vy, zejména v poměru 1:100. Dolmar 1:100 má API TC+ a hlavně je výrobcem dlouhodobě testovaný.