Olej pro sekačku 4T Honda

host - 209.65 (?)
24.5.2010 3:34

Po příchodu domu jsem ale po bližším pročtení viněty zjistil, že i ten doporučený Denicol je minerální 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 196.253 (?), 5.5.2010 23:06

Syntetický olej, tzn. PAO, nikoliv ten s označením "plně syntetický," podléhá tepelné degradaci rychleji než oleje minerální tj. i HC.

Horní viskozita oleje se mj. odvíjí od výrobní tolerance třecích dvojic, takže pokud je něco konstruováno a předepsáno na xW-30, je poněkud zavádějící doporučit olej s dvojnásobnou horní viskozitou, kdy tloušťka a odpor kluzného filmu jsou mnohem větší.
Tyto oleje se používají např. pro motory, které mají potřebné výrobní tolerance nebo u nichž se předpokládá vyšší teplotní a výkonové namáhání nebo kde provozem již vznikly větší vůle (motor je vyběhaný).

Olej se zvýšenou horní viskozitou samozřejmě drží kluzný film při vyšší teplotě, ale jeho tepelná degradace probíhá při podobné teplotě jako u olejů s nižším číslem horní viskozity.
Jinak řečeno, přehřívaný motor bude mazán déle, ale životnost oleje bude stejná či skoro stejná.

Oproti tomu je při běžné teplotě motor více namáhán odporem kluzného filmu větší tlouštky a větší viskozity.

Součtem vzato - držel bych se oleje či norem předepsanými výrobcem motoru.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6642) - 70.100 (?), 12.5.2010 15:15

Pro všechny oilmany jeden jediný odkaz. Berte jako olejové evangelium.

host - 209.65 (?), 24.5.2010 3:32

Honda v návodu předepisuje do motoru GCV 190 olej Shell Helix Super. Když jsem jej šel do autorizovaného servisu Honda koupit a řekl jsem co chci a do čeho, vedoucí technik se mi téměř vysmál, že tento olej je minerální a už se v dnešní době téměř nepoužívá. Že prý se používají daleko lepší oleje - syntetické a tento minerál už oni neprodávají (na stole měl ale vystaven propagační vzorník z čirého plastu se vzorky olejů Shell které jejich servis doporučuje a používá při servisní činnosti - byl mezi nimi i ten Helix Super). Nakonec mi doporučili a prodali olej Denicol pro 4T sekačkové motory s tím, že i při použití tohoto oleje je platná 5-ti letá záruka.

host - 209.65 (?), 24.5.2010 3:34

Po příchodu domu jsem ale po bližším pročtení viněty zjistil, že i ten doporučený Denicol je minerální 

host - 68.49 (?), 30.6.2011 14:50

To je jasné, Honda doporučuje minerál, aby sis mohl každé dva roky koupit novou.

Nikdo přeci nechce, aby ti vydržela 10let.
Vřele všem doporučuji ValVoline racing 10W-60.
Dával jsem ho do Husqvarny a běhala 10 let,

letos 

jsme jí prodali (stále super motor) a koupili Hondu.Jejich olej tam byl přesně jednu první hodinu a okamžitě po zahřátí jsem ho vylil.
Teď už se těší nové náplni 10W-60. :-))))

host - 93.229 (?), 22.9.2011 19:21
Honda obecně stanoví široké spektrum olejů, které se dají používat do jejích motorů. Nicméně obecně doporučovaný olej je SAE 10W-30 API mininálně SG a lepší. Mimochodem Honda má klasifikaci API SJ. Jestli někdo použije polosyntetiku, plnou syntetiku nebo minerál, je v celku jedno.

host - 208.16 (?), 28.10.2011 21:29

Je hlavně důležité, aby tam nějaký olej byl, protože většina poruch je zaviněna zadřením z nedostatku oleje.Motor,  který točí 3 tisíce otáček není tak nachylný na kvalitu oleje jako vyskootáčkové motory.Problémem je rozstřikové mazání bez filtrace pro jednoduchost konstrukce a tím výměna po určité době používání.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz