Obsluha dvoutaktového motoru u křovinořezu

Valda64 - (5) - 166.18 (?)
6.7.2009 15:50
Děkuji vám za rady, moc jste mi pomohli
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Valda64 - (5) - 166.18 (?), 4.7.2009 13:11, zobrazeno: 12901x
Dobrý den, kopil jsem křovinořez Al-Ko BC4125. Je k tomu manuál a podle manuálu má být návod k obsluze od výrobce motoru. Tento návod však v balení nebyl a prodejce "OBI" o tomto návodu také nic neví. Nemám zkušenosti se zahradní technikou a proto bych potřeboval poradit. Jak dlouho se má pracovat s křovinořezem bez přestávky. Je vevnitř motoru nějaký olej(je to dvoutakt)?Je- li tam olej, kdy se má vyměnit? Po kolika odpracovaných hodinách by se měl čistit benzínový filtr a kdy se mění zapalovací svíčky?Děkuji

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 4.7.2009 22:31

Pane Valdo P O Z O R! Vy jste nikdy nejezdil na motorce, ani s Trabantem? Kde byste v nich hledal olej? Do dvoutaktu se leje benzinová směs s olejem v poměru jeden litr oleje na 25 l benzinu special, nebo natural. To je jedno. Jakmile ale nastartujete ten motor bez přídavku oleje v benzinu, hrozí zadření motoru a reklamace, kterou vám nikde neuznají. Druhá důležitá věc je kloubový převod u žacího ůstrojí dole, který musí být stále naplněn vazelinou pro ten účel. Kontrolovat před každým sečením. Je to druhé nejháklivější a nejdražší místo na křovinořezu.  V ostatním se ptáte na úplné zbytečnosti. Křovinořez může sekat najednou tak dlouho, co vy ani nevydržíte. U moderních motorů se o svíčku nezajímejte a filtr vyklepejte jednou za rok. A příště nenakupujte tam, kde není kvalifikovaný perzonál, který když už nedá to co je povinností prodejce (přesný návod v češtině) měl by aspoň poradit. Bez brýlí a tlumičů (sluchátek) nesečte. Takový odlétnutý kamínek pěkně bolí a kousek vlaštovičníku do oka je taky nepříjemná záležitost. Tak ať se vám daří! A klidně se zase zeptejte.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 4.7.2009 22:39

Nevšimnul jsem si, že jste se ptal na benzinový, nikoliv vzduchový filtr. Do toho vůbec nezasahujte. Pro vás je jen ten benzin a vazelina v kloubu. Ostatní je tak jemný a pro laika složitý mechanismus, že byste jej mohl ještě poškodit. AL-KO má servisy, kde vás rádi uvidí při případné poruše. Mám křovinořez asi deset let a měnil jsem na něm strunovou hlavu. Jiný servis nepotřeboval.

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.132 (?), 4.7.2009 23:28

Jen bych ještě dodal, že pro zahradní techniku se nehodí olej pro dvoutaktní motory M2T, který se prodává na každé pumpě a který se lije do Pionýrů, Trabanta, Warťase atp., ale je třeba použít o třídu vyšší olej, např. červený Castrol Garden 2T, Sheron 2T Garden aj.

host - 40.13 (?), 5.7.2009 8:01

Já bych dodal, že 1litr oleje na 25 l benzinu se mi zdá moc.Jestli je pán laik, tak je třeba dobrý na počty.Já dávám 2%.Ne M2T.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 128.44 (?), 5.7.2009 8:23

Podstatné je, že KDYBY (ne že bych Vám to přál) došlo k poruše a k reklamaci motoru, máte smůlu, nedodržel jste návod k obsluze. Podle platných zákonů prodejce nesmí zařízení bez českého návodu k obsluze prodat.

Valda64 - (5) - 166.18 (?), 6.7.2009 15:50
Děkuji vám za rady, moc jste mi pomohli

host - 93.223 (?), 10.7.2009 14:32

Dobrý den,

Já bych se rád zeptal zda je možno do tohoto al-ka 4125 dávat méně ojeje (Kvalitního) např STihl třeba v poměru 1:40?

Díky za rady

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 10.7.2009 21:43

Jistěže je to možné. Poměr určuje výrobce motoru v návodu k obsluze. Já jsem se řídil heslem starých řemeslníků "lépe přemazat, než nedomazat". Vím, že nové konstrukce motorů nepotřebují už žádný záběh, ale pro začátek se přemazáním nic nestane. Ta rychlá odpověď byla za účelem, než tazatel získá správný návod k obsluze třeba přímo u firmy AL-KO, když ho nedostal u prodejce.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz