Motorový olej - sekačka s pojezdem
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 128.254 (?) 6.4.2008 18:53
Mám několik strojů s malými čtyřtaktními motory (sekačka, reider, vari) můj postup pro výměnu oleje je následující. Koupím v nějakém marketu kanystřík jakékoliv polosyntetiky, vždy na jaře nastartuji zahřeji motor a vyrobenou nasávačkou zahřátý olej vysaji, pak naleji nový a zase za rok vyměním.. Celá výměna trvá 5 minut. Standa.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 109.6 (?), 11.4.2008 9:25
Mám motor Briggs Stratton Quantum na sekačce Elektrolux, po roce a první závadě jsem vyměnil na jaře benzín, olej a není možné nastarovat.Vyměnil jsem svíčku, jiskru to dává, ale motor je stále přehlcen, mám sekerové chutě napřed na sekačku a pak na prodejce v Baumaxu, můžete poradit, servis mám 25km daleko.Vl.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.112 (?), 29.4.2008 6:40
Dobrý den, rád bych se zeptal, vlastním motorovou sekačku s motorem Honda GCV 135, využívám ji již třetí sezonu.
1. dotaz - mohu poškodit motor, když bylo v motoru více oleje?
2.dotaz - otáčky motoru kolísají, v podstatě samovolně, jakmile jde na volnoběh motor do otáček, zakouří a poté zase otáčky klesnou, stejné je to i když je motor v plném výkonu při sekání. Co by mohlo být důvodem - seřídit motor?
3. dotaz - jak často měnit vzduchový filtr, jako při výměně oleje? Odborníkovi asi přijdou dotazy úsměvné, ale nejsem vysloveně technický typ.
Děkuji za vaše názory. Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.254 (?), 29.4.2008 9:54
Zdravím. K dotazu č.1, co je podle Vás více oleje? Pokud je to pár milimertů přes maximální hladinu tak se nic neděje. Kdotazu č.2 - zřejmě zadrhává mechanizmus ovládání akcelerační klapky v karburátoru. Příčin může být několik, třeba zalehnutá (nechci uvádět "přidřená") hřídelka akceleráční klapky v karburátoru, přiohnutá nebo jinak deformovaná vratná pružinka zmíněneho mechanizmu dále to může být deformované táhlo od regulátoru otáček z motorové skříně. Nejhorší příčina může být přímo v motorové skříni a to špatná funkce vlastního odstředivého regulátoru, to ba znamenalo rozebrat motor. Pokud jste laik, tak raději nechte posoudit závadu odborníkovi. K otázce č.3 - vzduchový filtr se mění podle toho jak je zanesen, zpočátku jej stačí proti směru sání vyfoukat stlačeným vzduchem a později jej vyměnit. Při běžném sekání cca 300- 500m2 trávníku ročně stačí výměna jednou za 4 - 5 let. Standa.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.112 (?), 29.4.2008 16:13
Dobrý den, děkuji za odpovědi. Více oleje, mám na mysli, že jsem v předchozí sezoně měl v motoru odhadem asi 1 litr a má být 0,5 litru. Věřím, že se snad nic nestalo, nyní jsem dal předepsané množství olejové náplně, sekačka chvíli poměrně dost kouřila a jak jsem již zmínil otáčky šly samovolně " nahoru, dolu ", to bylo včera a dnes jsem vyměnil vzduchový filtr, byl tam stále originální a řekl bych, že to ustalo. Posuzuji to jako laik, zvládl jsem i výměnu svíčky, ale stále mám trochu obavu zda jsem motor s tak velkým množstvím oleje nepotrápil. Děkuji za další názory. Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.118 (?), 29.4.2008 19:50
Sekačku zn. Husgvarna mám od r. 1996, to je 12 let. Na značce ale stejně nezáleží, protože ve všech jsou používány stejné motory. U té mé ten nejlevnější s rozvodem SV. Sekačku používám každý rok po celé léto a olej jsem měnil zatím jednou. Myslím si, že životnost stroje je určena hlavně tím jak se používá. Většina sekáčů tam navalí plný plyn a seče a seče až do ztrhání motorků. Jasně, že potom musí pořád měnit olej a i sekačky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 209.65 (?), 29.4.2008 23:38
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.138 (?), 30.4.2008 7:59
Dobrý den. Rád bych se chtěl zaptat na Vaši větu. "Většina sekáčů tam navalí plný plyn a seče a seče až do ztrhání motorků." Přiznám se, že ji moc nerozumím. U všech sekaček, se kterými jsem kdy pracoval, byly pouze dvě pozice. Želva a zajíc. Čili volnoběh a plný plyn. Od těchto otáček se odvíjí otáčky sekacího nože a také pojezd, pokud sekačka pojezd má. Vše je dobře vymyšleno ve výrobním závodě. Vím, že jsou sekačky, u kterých je možné navolit rychlost pojezdu, ale nikoli otáčkami motoru. Můžete toto upřesnit? Děkuji Stanislaw.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |