Motorový olej - sekačka s pojezdem

host - 128.254 (?) 
6.4.2008 18:53

Mám několik strojů s malými čtyřtaktními motory (sekačka, reider, vari) můj postup pro výměnu oleje je následující. Koupím v nějakém marketu kanystřík jakékoliv polosyntetiky, vždy na jaře nastartuji zahřeji motor a vyrobenou nasávačkou zahřátý olej vysaji, pak naleji nový a zase za rok vyměním.. Celá výměna trvá 5 minut. Standa.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 109.6 (?), 11.4.2008 9:25

Mám motor Briggs Stratton Quantum na sekačce Elektrolux, po roce a první závadě jsem vyměnil na jaře benzín, olej a není možné nastarovat.Vyměnil jsem svíčku, jiskru to dává, ale motor je stále přehlcen, mám sekerové chutě napřed na sekačku a pak na prodejce v Baumaxu, můžete poradit, servis mám 25km daleko.Vl.

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.253 (?), 11.4.2008 9:42
Možná zbylo v karburátoru staré palivo. Nechte vyndanou svíčku a 20-30x protáhně te naprázdno motor, aby případná stará směs mohla vylétnout otvorem pro svíčku. Další možností je ucpaný vzduchový filtr? Nemusí to být vizuelně moc poznat. Stačí sekačku, zejména okolí vzduchového filtru dobře očistit, filtr vyjmout a zkusit nastartovat bez něho. Těch pár vteřin běhu motoru bez filtru v čistém prostředí neublíží.

host - 248.112 (?), 29.4.2008 6:40

Dobrý den, rád bych se zeptal, vlastním motorovou sekačku s motorem Honda GCV 135, využívám ji již třetí sezonu.

1. dotaz - mohu poškodit motor, když bylo v motoru více oleje?

2.dotaz - otáčky motoru kolísají, v podstatě samovolně, jakmile jde na volnoběh motor do otáček, zakouří a poté zase otáčky klesnou, stejné je to i když je motor v plném výkonu při sekání. Co by mohlo být důvodem - seřídit motor?

3. dotaz - jak často měnit vzduchový filtr, jako při výměně oleje? Odborníkovi asi přijdou dotazy úsměvné, ale nejsem vysloveně technický typ.

Děkuji za vaše názory. Martin

host - 128.254 (?), 29.4.2008 9:54

Zdravím. K dotazu č.1, co je podle Vás více oleje? Pokud je to pár milimertů přes maximální hladinu tak se nic neděje. Kdotazu č.2 - zřejmě zadrhává mechanizmus ovládání akcelerační klapky v karburátoru. Příčin může být několik, třeba zalehnutá (nechci uvádět "přidřená") hřídelka akceleráční klapky v karburátoru, přiohnutá nebo jinak deformovaná vratná pružinka zmíněneho mechanizmu dále to může být deformované táhlo od regulátoru otáček z motorové skříně. Nejhorší příčina může být přímo v motorové skříni a to špatná funkce vlastního odstředivého regulátoru, to ba znamenalo rozebrat motor. Pokud jste laik, tak raději nechte posoudit závadu odborníkovi. K otázce č.3 - vzduchový filtr se mění podle toho jak je zanesen, zpočátku jej stačí proti směru sání vyfoukat stlačeným vzduchem a později jej vyměnit. Při běžném sekání cca 300- 500m2 trávníku ročně stačí výměna jednou za 4 - 5 let. Standa.

host - 248.112 (?), 29.4.2008 16:13

Dobrý den, děkuji za odpovědi. Více oleje, mám na mysli, že jsem v předchozí sezoně měl v motoru odhadem asi 1 litr a má být 0,5 litru. Věřím, že se snad nic nestalo, nyní jsem dal předepsané množství olejové náplně, sekačka chvíli poměrně dost kouřila a jak jsem již zmínil otáčky šly samovolně  " nahoru, dolu ", to bylo včera a dnes jsem vyměnil vzduchový filtr, byl tam stále originální a řekl bych, že to ustalo. Posuzuji to jako laik, zvládl jsem i výměnu svíčky, ale stále mám trochu obavu zda jsem motor s tak velkým množstvím oleje nepotrápil. Děkuji za další názory. Martin

host - 64.118 (?), 29.4.2008 19:50

Sekačku zn. Husgvarna mám od r. 1996, to je 12 let. Na značce ale stejně nezáleží, protože ve všech jsou používány stejné motory. U té mé ten nejlevnější s rozvodem SV. Sekačku používám každý rok po celé léto a olej jsem měnil zatím jednou. Myslím si, že životnost stroje je určena hlavně tím jak se používá. Většina sekáčů tam navalí plný plyn a seče a seče až do ztrhání motorků. Jasně, že potom musí pořád měnit olej a i sekačky.

host - 209.65 (?), 29.4.2008 23:38

host - 221.138 (?), 30.4.2008 7:59

Dobrý den. Rád bych se chtěl zaptat na Vaši větu. "Většina sekáčů tam navalí plný plyn a seče a seče až do ztrhání motorků." Přiznám se, že ji moc nerozumím. U všech sekaček, se kterými jsem kdy pracoval, byly pouze dvě pozice. Želva a zajíc. Čili volnoběh a plný plyn. Od těchto otáček se odvíjí otáčky sekacího nože a také pojezd, pokud sekačka pojezd má. Vše je dobře vymyšleno ve výrobním závodě. Vím, že jsou sekačky, u kterých je možné navolit rychlost pojezdu, ale nikoli otáčkami motoru. Můžete toto upřesnit? Děkuji Stanislaw.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 30.4.2008 12:26

Naše sekačka plynule mění otáčky motoru mezi pozicemi želva - zajíc.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků11:11
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz