Křovinořez - vibrace a zahřívání kloubu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 8.4.2009 17:32
Jak je vidět, jste expert na příčné lisování, ale o teplotách používaných při montážích toho mnoho nevíte a o ložiscích také ne! Tak tedy, ani ložisko, ani jeho lůžko (karter, obal převodu), nezahříváme na 150°C, ale cca 80°C! V ložiscích RS/2RS nejsou žádná gufera, ale pouze gumokovové prachovky, kroužky! Specielní ložiska s tzv. "plastovou" klecí, jsou odolná teplotám až 200°C! V úhlových převodech se většinou používají ložiska Z/2Z, což je kovová prachovka! Dodávají se opravdu specielní ložiska s namontovaným guferem (HQ 46), ta jsou však také vyrobena z materiálů, které odolávají vyšším teplotám. Je to až uvěřitelné, že příklad se zalisováním konce lana je především PŘÍČNÝM lisováním! Příčně lisovat ložisko na hřídel, nebo do pouzdra jsem ještě neviděl.
|
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 8.4.2009 10:46
Taky jsem nechtěl podcenit různé domácí kutily, z nichž dost často vypadávají mimo "objevů ameriky" i velice cenné přípravky a nástroje, udělátka, tam smekám! Pokud však chce někdo příčně lisovat na hřídel ložiska, tvrdit, že většina servisů je na nic a neuvědomí si základní veličinu, jako je tepelná roztažnost a jímavost hliníkového obalu oproti ocelovým hřídelím s ložisky, pak nemám co dodat a pouze konstatuji, vylisujte a nalisujte si ložiska z a do obalu třeba křížně, hlavně že si přijdete pro nový kompletní převod! Je jen zajímavé, že výrobci strojů, postup s ohřevem popisují i v servisních příručkách a to i přez to, že dodávají přípravky!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.4 (?), 8.4.2009 12:04
Dík všem za odpovědi. Bezva zpráva, že se to dá rozebrat. Chtěl bych ten úhlový převod zkusit opravit sám. Jednak to jistě bude levnější, ale chtěl bych to zkusit i ze zvědavosti. Takže postup je takový, že letlampou nažhavim zvenku úhlový převod (hliník), který se roztáhne a ložisko (ocel) samo vyklouzne. Pak se můžu podívat dovnitř, kde je problem. Tak nějak?
Máte někdo tušení, kde se pak dají koupit náhradní díly? Pokud by byla vadná ta horní ložiska uložení hnací hřídele jak píše RadekB, kde se to dá koupit?
Dík.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.244 (?), 8.4.2009 20:50
skvělé pobavení o příčném lisování ložisek, moji potomci na VŠ strojní asi bez této znalosti těžko dostanou červený diplom, někde jsem tam v tom článku zaregistroval axiálni a radiálni a tak si myslím že si pisatel spletl tlak na ložiska s lisováním
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.2 (?), 26.4.2009 17:11
Jaký mazací tuk je nejvhodnější na úhlový převod? Když ho chci mazat tlakovým lisem, ne tebou. Mám křovinořez Dolmar. Děkuji J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |