Jaký stroj na 5ha pastvin pro několik koní

host - 3.83 (?) 
10.2.2009 20:15

Pane Lněníčku, moje reakce na Vaši zmínku o strojích s motorem určených k tažení koňmi byla ukvapená.Já znal jen ty za tzv.čtyřkolky.

Ten Váš odkaz, to teda zírám .V podobě sulky jako nosiče nářadí by mě to fakt nenapadlo! Super stránky, super nápad!!! Nádhera. Koňáci, tohle fakt pečlivě uvažte. Jestli na to dobře koukám, ty stroje mají vlastní motor a ještě kardanový vývod-možnost použít i za traktor??? Kdo ví.I když, co asi ceny???

A k těm Zetorům-utěsnit je je fakt malý zázrak. Ani se mi tomu nechce věřit.Navíc když jsem sledoval u souseda opravu brzd u Crystala-jímala mě hrůza.Nutnost odmontovat kolo velké a těžké jako blázen-dejte mi pokoj. Svýho Yanmara nadzvednu za trám ve stodole malou řetězovou kočkou na 0,5tuny nebo ho nadzvednu hydraulickou panenkou na osobáky a kolo otočím jako nic-můžu si takto měnit rozchod kol na obou nápravách dle libosti podle aktuálních požadavků(třebas do brambor) a za půl hodinky je hotovo.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 3.83 (?), 10.2.2009 19:57

Pokud budete zase někdy sušit seno, nedělejte to prosím tak velkopodnikatelsky, jak je tady zvykem-totiž že traktorem posekanou louku dva dny nikdo neotočí, třetí den to nařádkují a pak seberou.Ten hnědej humus bych já nepoužil ani jako podestýlku  .

Seno každý den několikrát šetrně otočit a od druhého dne navečer opatrně dát do kup, aby se přes noc vypařilo.Každý další den kupy větší.Seno je pak zelené jako z herbáře a zvířata se Vám po něm utlučou.Jak mi řekl jeden známý-ty vo.e, z toho by se dal normálně vařit čaj pro lidi . Dá to práci a čas, ale je to frajeřina!!! 

host - 33.174 (?), 10.2.2009 21:47

Dobrý den.Takto sušit seno tak to možná na 10arech, ale na 2-5 hektarech?Tak to se nedá stihnout ani do vánoc.Nezapomeňte, že tráva se má sklízet v optimálních agrotechnických lhůtách.A otáčet několikrát za den?A co ztráty odrolem?Do kup dávat seno druhý den?Tak to možná na boudy, aby bylo provzdušněno, větrem.Ten hnědej humus je možná jiná technologie sklizně(senáž).Ta se doopravdy dělá tak, že po zavadnutí trávy(vojtěžky)se tato sebere řezačkou případně balíkovačem.Po zkvašení za nepřístupu vzduchu vznikne senáž.Správně udělaná senáž je velmi kvalitní krmivo.Ale to už se týká spíše zemědělské velkovýroby. Aleš

host - 3.83 (?), 10.2.2009 22:41

Nerozčilujte se hned, já jen ze sentimentu po opravdové kvalitě hospodaření na české a moravské půdě toto vlákno lehce zaneřáďuji návrhy pro zakladatele vlákna-koňáka ze zábavy- kterého zemědělská velkovýroba neživí. Jsem rád, že tu na to nejsem sám, jak si výše račte povšimnouti.Co si z nich nakonec vybere neví teď ani on sám. Působí ale jako člověk naprosto nezkažený jakýmikoliv předsudky a stupidní setrvačností českých rádobyvelkozemědělců, je zřejmě i mimo boj o dotace na každý hektar, kdy hospodaření na takovýchto pozemcích pak bohužel tomuto ve výsledku odpovídá.

Kdo poznal pouze velkovýrobní hospodaření, ten nemá na hraní si s dary přírody moc času.Já jsem byl vychován svými předky k opravdové poctivé práci na vsi a nijak mi to neublížilo.Třeba se najde víc takových.

Jistěže nebudu ručně kopit seno ze 3 hektarů, obracení několikrát denně je pro špičkovou kvalitu výsledného produktu ale bezpodmínečně nutné.Sečete-li jeden den dopoledne ve vhodném počasí, vítr a slunce suší za Vás a nevidím jediný důvod druhý den navečer lehce neskopit.A to jsme právě u té debaty o vhodné existující a šetrné technice, kterou ale v tomto případě rozhodně není Zetor a stroje používané za něj.Na otáčení sena existují i jiné způsoby než pásový obraceč pomocí šílených provozních otáček. Pokud toto pochopíte, nevytřesete toho zase ze sena tak moc.Jsme zase u toho, že nemůžete jezdit při otáčení sena na 4 plný plyn.Ale to už jsem zde psal. A ta vojtěška-aby Vám nezbyly pouze klacky, musíte ji přeci lehce nedosušit a za raního kuropění opatrně sesbírat a rozloženou nechat dosušit třeba na vhodné půdě . Já vím, ve velkovýrobě to nelze.Ale nechme na tazateli, na jaké části svých pozemků zvolí různé technologie údržby.Snažíme se mu k tomu předhodit pár nápadů, třeba se něco ujme.

A na tom hnědém hnusu trvám!!! Já bych to teda nežral!!! Tfuj!!!

host - 33.174 (?), 11.2.2009 20:55

Dobrý den.Mě to vůbec nerozčiluje.Jenom jsem chtěl poukázat na nemožnost sklidit seno z více hektarů Vaším způsobem, což nakonec sám přiznáváte.Pokud jde o obraceče existují i další jiné technologie, než pásový obraceč(asi myslíte typ TON?).Máte pravdu, že otáčení sena na,,plný plyn" je to nejhorší.Aleš

host - 115.106 (?), 11.2.2009 12:36

Ahoj vsem.

Pred 2 lety jsem byl na jare ve stejne startovni pozici: 4 ha louky a kone.

Precetl jsem si tady ty komentare, s nekterymi souhlasim s nekterymi ne. Ale kvuli tomu tu nejsem. Napisu Vam jak to resim ja.

Koupil jsem Zetora 4011 bez dokladu za 40tis, obracec TON za 6tis, balikovac na hranate baliky za 13tis, vlecku jednoosou 3t na hnuj za 7tis, vlecku na seno 1,5t jsme svarili doma, a na tuto sezonu sekacku rotacku ctyrbubnovku za 6tis. Zdvihak na kulate baliky svaren doma. Vse kupovano od soukromniku, peclive otestovano (znaleho cloveka nebo stesti vemte ssebou). Srot nebrat. V agrobazarech vse stoji skoro 1.5-2x tolik.

Louky prvni dve sezony kosil najemny soused s rotackou. Obracime ve vedrech 1-2x denne (v 10hod a ve tri). Tonikem nakonec udelam radky, balikovacem sbalikuju a odvezu domu, kde to nahazime na pudu. Cast luk ususime a pozveme najemny kulaty balikovac. (! Neni v silach dvou lidi a nestaleho pocasi sklidit vsechno seno pro kone do malych baliku.) Kulatyma pak krmime ve vybehu, hranatyma ve staji. Je to pohodlna kombinace.

Misto maleho balikovace (Dle reci lidi pry relativne poruchovy stroj. Ale ten nas fakt drzi!) muzete pouzit sberaci vuz a fukar. Zalezi na Vasich moznostech atd.. Me by ale velky sberak stal na desti a hyzdil zahradu. A fukar, prasnost atd.. fuj nechci.

Hnuj se vyvazi ze staji (2 kone) na pristavenou vlecku, odvazi se pak na hnojiste jednou za 2-7 tydnu. (podle toho, zda kone prebyvaji vic na louce nebo ve stajich - maji volny pohyb)

Traktor je sice oslintany a orezly, ale slape dobre, chyta na brnknuti. Menim olej a filtry. Nic z nej primo netece, zadna louze pod tim, mozna flicek. No a co?

Myslim, ze: jednoosa freza nebo mikrotraktorek vam asi neodveze nekolikatunovou vlecku s hnojem. Take nevim zda zvladne zdvihani kulatych baliku na sebe apod..

Potrebujete zkratka obycejny zetor a par beznych veci k tomu.(nahon na predek je urcite zbytecny, vse se odehrava v lete a na suchu)

Ahoj J.

host - 3.83 (?), 11.2.2009 13:28

Ahoj J. Přečtěte si po sobě poslední větu Vašeho příspěvku prosím, a zkuste nad ní chvíli popřemýšlet .Nechte na tazateli, co potřebuje.

Vysvětlujeme tady, že ne každý si tak jako Vy doma vše co potřebuje naplánuje, připraví a svaří sám.Ne každý to totiž umí, má materiál, stroje k jeho přípravě a známé, bez kterých se nechytá. Taky na to tradiční tuzemské všeumětelství a kutilství nemusí mít čas a ani chuť se pořád v něčem zaolejovaném vrtat.Navíc na to vše může být, na rozdíl od Vás, téměř sám.

To, že Vám stroj slouží jen s výměnou filtrů a motor.oleje si považujte, přál bych Vám vidět mého souseda a spolehlivost jeho hydrauliky u Zetora vždy, když se odněkud vrací s nářadím, které táhne po zemi za sebou,aby vůbec dojel domů.

Myslím taky, že tazateli dávno již došlo, že jednoosá fréza nebo MALOtraktor nebude tahat vlečku o váze několika tun.Prostě nebude hnůj vyvážet jednou za 2měsíce, co je na tom?Kdybyste vlákno pozorně četl, přišel byste na to taky. Můj japonec o délce cca 2,3m uzvedne na ramenech cca 0,5tuny bez sebemenšího zaváhání, u číňanů to bude jistě ještě lepší-nevím jak těžký je kulatý balik sena ale asi to stačí.Otázkou spíš je, do jaké výšky.

Fukar je na seno fakt ta nejhorší možná varianta, prašnost šílená a na půdu doletí jen odrolené klacky.Což takhle na volné seno nějaký upravený pásový dopravník?

Chválím Vás ale za v rámci možností promakaný způsob sušení sena, v tomto jste myslím jeden z mála, kdo ví jak se věci mají. Ať se Vám dobře daří. 

host - 115.106 (?), 11.2.2009 14:15

Ahoj

sorry za nepresnosti :-)  Pan tazatel si to jiste prebere sam a vyfiltruje co na neho sedi a co ne... v tom s Vami souhlasim.

Nemylte se, ale ja jsem take na vse skoro sam. Prestehovani o 300km, novi sousedi atd.. Svarecku mam z Obi, montovaci geny nastesti v krvi.. Nakup stroju byl fakt dost risk a stesti. (Ale mrtvyho zetora s jednim kolem prazdnym a hulicim motorem a suchou prevodovkou, o kterym Vam majitel agrobazaru maze med kolem huby pozna i naprosty laik..)

Jo ty japonci vypadaji schopne, ale osobne je neznam. (Pokud je nepovazujete za "mikrotraktorek" , tak se ten muj odstavec o prtotraktorech na ne samozrejme nevztahuje :-)) Mel jsem tam trochu na mysli i potrebnou bezpecnou hmotnost traktorku s ohledem na brzdeni vetsi tezke vlecky..

Balik sena vazi cca 25kg, takze Vas traktorek to zdvihne.

Taky preju at vam to slape bez zavad.

Ahoj J.

PS: prikoupili jsme i par baliku sena od sousedniho velkohospodare, ktery je "ususil v pokosu" a pak jen shrnul do nudle a hned balikoval do kulatych. A je s podivem, ze kone to hnede "seno" zrali uplne v pohode, ani se neusklibli.

Ale jinak se fakt snazime delat senecko mnam mnam, ze bych si i ja zakousl. :-)

host - 115.106 (?), 11.2.2009 14:19

Oprava:

Kulaty bBalik sena vazi samozrejme cca 250Kg.

J.

host - 150.104 (?), 11.2.2009 18:20

Máme doma už asi 20 let taky Zetor 40/11 a můžu říci, že sním uděláme všechno co potřebujeme.  Otec ho kdysi odkoupil od JZD defakto za šrotovou cennu a nemůžeme si stěžovat. Před dvěma roky jsme si nechali udělat GO motoru a to za celou dobu bylo to jediné, co jsme na něm museli řešit. Oprava stála asi 40 tisíc. Nejvíc ho zatíží asi rotačka, zbytek tahání vlečky a jiné je pro něho pohodička na čtvrt plynu.  Jediné co mi chybí je posilovač řízení. Jinak některé části zahrad máme v pořádném svahu a poradí si stím i bez předního náhonu. Tom

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz