50 stromů je "blbý" počet... protože to není málo, aby se kupoval hobby štěpkovač, ale ani moc, aby se pořizvalo něco profi. Po svých zkušenostech bych si pro takový počet nějaký stroj nejprve vypůjčil v půjčovnách. A následně dle toho, jak se Vám s tím bude snadno a rychle pracovat, rozhodnout, zada eventuelně pořídit, či nikoliv.
Nějakou sekerku nebo motorovou pilu, jak tu někdo píše, si neumím představit. Časová náročnost takové práce bude opravdu značná - několik dní navíc. Je to totiž o tom, větev po větvi vzít do ruky a postupně nasekat. Pálit se to dá, ale spíše až když to proschne a proč to pálit v sadu, když se z toho můžu docela dobře ohřát doma?
Se štěpkovačem v sadu (nemyslím malou zahrádku) to musí být o tom, vzít několik větví, tak jak leží, naráz, strčit je do stroje a jít pro další.
Já jsem si na svých cca 15 ovocných stromů pořídil el. drtič větví. Chci kompostovat a mulčovat, nikoliv topit. Nejde o štěpkovač, jemně drtí nožem a nepodává si sám. Až úprava vstupního otvoru je to, co mi práci nejméně 2x urychlilo a to jsem jen otvor malinko zvětšil. Pokud bych na to ještě navařil trychtýř, práce by byla ještě rychlejší.
Sice to není to, co potřebujete, ale uvádím jen pro zamyšlení. Příprava větví na drcení byla před úpravou velmi zdlouhavá. Jestli že jsem měl větší větve ořezávat, osekávat nebo ostříhávat aby vstupním otvorem prošly, zabralo to mnoho času a ještě jsem si nadělal větší počet volných větví. Po pouhém zvětšení vstupního otvoru byla práce ihned o něčem jiném.
A další, velmi malé větve vkládat do drtiče po jedné, po dvou, taky časové náročné. Je potřeba posbírat tolik, co se vejde do rukou a všechny naráz je do drtiče vkládat.
Tolik moje postřehy při zpracování velkých i malých větví z ovocných stromů.
Aleš