Drtič větví Vares Shark

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?)
27.1.2015 10:38

Výsledný produkt bude pro mulčování použitelný z obou. Ono, pokud chce hrubší mulč, co se nemusí tak často doplňovat je právě lepší ten pomaloběžný Bosch (rychloběžný komutátorový motor je převodovaný na 40 ot/min). Pokud chcete, aby mulč měl hned od počátku hnědou barvu jako ten kůrový (a nikoliv světlou jako piliny) je potřeba produkt před rozprostíráním zfermentovat. Tj.není to tolik ve velikosti štěpky jako v ochotě zfermentovat. Fermentaci jesnoduše provedete/urychlíte tak, že štěpku dáte do plastového pytle (např od kůrového mulče), přilejete horkou vodu, zavážete a necháte 3 dny v teple (nebo na sluníčku).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 255.16 (?), 21.11.2014 18:28
Ještě bych každému kdo s tímto strojem chce naštěpkovat rostlinný materiál, který je jemnější a hlavně kratší, si připravit před prací několik silnějších klacků čerstvého dřeva, které používám coby tlačku. To je další mínus.

Hallogen01 - (16) - 230.91 (?), 26.1.2015 18:55

Tak jsem přečtl všechno a takové rezumé je: poměrně kvalitní a snad už i odstraněné nedodělky takže snad už ne..DoDo-dodělej domasmiley         .Leč váhám mezi Vares Shark o výkonu 2.2KW nebo..tímto : Boch AXT 25 D. No a..včíl babo raď indecision.   Zahrada asi 12 arů, a tak tříkubíková hromada větví... šípkem počínaje přes jabloňové klestí po jabloňové větve z prořezu..všechno loňský rok pořezu.

host - 176.91 (?), 27.1.2015 8:17

Záleží jak pozorně jste četl a co jste si z toho vzal.Vares je Trabant za 4800 a Bosch AXT25 je Pasat za 8 300kč.Pokud hromadu zapálíte, máte po starosti.Jestli mám být já ta baba tak kupte toho Pasáta.Já to neplatím, ale radím dobře.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 27.1.2015 9:09

Nelze srovnávat Vares Shark a Bosch AXT 25. Každý stroj je zcela jiný - Vares drtič, Bosch štěpkovač. To je jako srovnávat Passat s Tranzitem. Já bych se klonil samozřejmě ke štěpovači Bosch (mám podobný Bosch turbin cut), ale je třeba vědět, že rozdíl v podrceném materiálu je dost velký.

Hallogen01 - (16) - 230.91 (?), 27.1.2015 10:10

No, naprosto přesně vím, že porovnávám dva odlišné systémy. nicméně výsledný produkt chce moje milovaná žena používat k mulčování a na to mi vychází lépe ten trabant..čiliže Vares....ale zase ten Bosch...

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 27.1.2015 10:38

Výsledný produkt bude pro mulčování použitelný z obou. Ono, pokud chce hrubší mulč, co se nemusí tak často doplňovat je právě lepší ten pomaloběžný Bosch (rychloběžný komutátorový motor je převodovaný na 40 ot/min). Pokud chcete, aby mulč měl hned od počátku hnědou barvu jako ten kůrový (a nikoliv světlou jako piliny) je potřeba produkt před rozprostíráním zfermentovat. Tj.není to tolik ve velikosti štěpky jako v ochotě zfermentovat. Fermentaci jesnoduše provedete/urychlíte tak, že štěpku dáte do plastového pytle (např od kůrového mulče), přilejete horkou vodu, zavážete a necháte 3 dny v teple (nebo na sluníčku).

host - 6.7 (?), 27.1.2015 12:04

skusali ste niekto do pytla k pilinam alebo inemu nadrvenemu odpadu pridat sadbu hlivy, ci to funguje?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 27.1.2015 12:26

Musíte to opravdu důkladně zfermentovat, jinak to ovládnou konkurenční houby z kategorie plísně. Klidně fermentaci podpořte přilitím 2%ní močoviny místo čistě horké vody. Sadba hlívy se očkuje až když to po fermentaci vychladne.

Nefermentovné je možné použít pouze masivní dřevo - špalky.

host - 176.91 (?), 27.1.2015 12:06

Ano, každý stroj je zcela jiný, ale zrovna bych netvrdil co je drtíč a co je štěpkovač.Klidně se můžete přiklonit i k drtiči Bosch a nazvat ho pomaluběžný.Viz Herueka tam to pojmenovávají drtič.

Manželka na rozdíl od rychloběžného varesu si bude na tom válcovém pomaluběžném vtahovacím libovolné značky dělat štěpku(tak se to všeobecně nazývá) dělat sama.Jak vypadá a proč je jedno jestli ja málá nebo větší tu bylo popsáno.Důležité je, aby byly vlákna pomačkány.  Pod botama se rozdělí samy.No já si to nejen myslím ale taky jsem k tomu dospěl.Klasika -koupil vyhodil ,  koupil  .To je život.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 27.1.2015 12:45

Rychloběžné pracují jako hoblíky - otáčky jsou zpravidla 1400 až 1500 za minutu. Pomaloběžné pracují spíše jako jednosečné nůžky s pomalurotujícím nožem (fréza má 5-6 zubů a otáčí se cca 40× za minutu = méně než 10 střihů za vteřinu). Bosch vyrábí rychloběžné i pomaloběžné stroje. Doktor Vysloužil má tuším rychloběžný "turbocut".

Špalíčkovače jsou ještě pomalejší - jeden střih trvá až 2 sec, ale rychlost posunu materiálu je podobná, protože špalíky jsou 10× delší.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz