Pomoc při výběru hrachu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
bred_ik - Zlatý Zahrádkář (899) - 228.74 (?), 3.3.2011 9:55
Cukrový a dřeňový hrach nelze srovnávat, u cukrového se jak je výše psáno se jí celé lusky, kdežto u dřeňového jíst lusky dost dobře nejde.
Co se týká výše jmenované firmy, musím nesouhlasit s panem Vysloužilem. Samozřejmě ranost mezi Oskarem a třeba Luborem příliš nelze rozlišit, ale rozdíly v habitu rostlin a tvaru lusky se dají najít. Každoročně mám možnost vidět prakticky celý sortiment SEMO vysetý v jeden termín vedle sebe a rozdíly v ranosti a velikosti zrna jsou skutečně velké a samozřejmě i chuti. Vždy záleží na tom, v jaké fázi zralosti hrách je a to záleží na jeho ranosti. Ale když mám trhat lusky a louskat kuličky, vždy si vyberu raději Oskar než David, o Moravanu by se mi pak ještě dlouho zdálo, byť jeho chuť je vynikající. Zdřevnatět musí každý hrách, možná by stálo za to vyset si pár keřů polního hrachu, aby se lépe poznal rozdíl v rychlosti dřevnatění.
Samozřejmě nejpěstovanější odrůdou hrachu ze sortimentu SEMO je Oskar, osobně mi moc nechutná Kudrnáč, u něj se mi zdá, že dřevnatí přece jen rychleji.
Jinak na poli se všechny hrachy pěstují bez opory a ničemu to zdá se nevadí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.173 (?), 3.3.2011 16:48
Hrách pěstuji vždy s oporou, loni jsem u jednoho druhu dal slabší tyčky, byl vyššího vzrůstu, vítr řádky vyklopil do boku. Následek bylo rychlé napadení plísní a obrovské množství slimáků. Takže letos si dám na opory hrachu pozor, aby se to neopakovalo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.152 (?), 18.2.2015 0:04
V poslednej dobe SEMO zaradilo do svojej ponuky i sortu Twinset, ktorá má byť značne odolná voči múčnatke, k fusáriovému vädnutiu, a zároveň má byť i prvou odrodou v jeho sortimente, ktorá je rezistentná i k vírusu PSbMV (Pea Seed-borne Mosaic Virus). Máte už niekto skúsenosť s touto odrodou (nároky, odolnosť v reálnych podmienkach, chuť)?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 79.152 (?), 18.2.2015 11:44
Mne sa zdala byť zaujímavá i tá deklarovaná odolnosť proti múčnatke (padlí), nakoľko nám dokáže rastliny predčasne zdecimovať, čo sa potom prejaví i na podstatne nižšej úrode...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 114.130 (?), 7.3.2011 23:07
Zázrak z Kelvedonu je můj favorit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 18.2.2015 8:35
naklíčený hrách je pochoutkou pro drátovce a slimáky.
Drátovci se dají vychytat na předklíčenou kukuřici v silonové zácloně. V okamžiku, kdy zalezou dovnitř aby tam hodovali, balíček (past) vyjmete ze země a dáte spálit (rozšlapete na betóně, pokud na to máte žaludek). Po vyjmutí pastí pak je možný výsev hrachu. Spolu s výsevem pak aplikujte cokoliv proti slimákům (feramol apod.)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|