Zálivka rostlin umístěných na nasypaném valu

Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.35 (?)
10.9.2009 8:32

Zdravím, ale co když kořeny porostou kolem misky? Nebylo by lepší /dávali to tedy i v Receptáři/, při výsadbě dát kus např.husího krku a pak tudy sem tam zalít přímo ke kořenům? I když jsem to zkoušela a mám jej u 25 stromků, ale chtělo by to asi něco bez děr a udělat je jen ve spodní části, aby voda nevytékala všude ale jen ve spodní části. Mám záhonek, kde jsem dala na dno igelit, ten jsem propíchala pro odtok přebytečné vody, je tam asi 35cm zeminy, ale třeba teď, jak málo prší, je to stejně zcela vysušené.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

xsi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (218) - 10.138 (?), 7.9.2009 15:36, zobrazeno: 4931x

Dobrý den. Z vykopané hlíny zahradního jezírka jsem si kolem jedné části vytvořil val (cca 1m vysoký), který chci osázet rostlinami ve formě "přerostlé bonsaje".. udržované do výšky zhruba 1m. Problém je, že v lokalitě moc neprčí (Hradec Králové) a půda je písčitá. Vymyslel jsem, že do půdy hlouběj zhruba na úroveň konců kořenů sazenic zakopu umělohmotnou misku (od másla, masa, atp.) aby se tam držela voda když už zrovna bude pršet a vše neproteklo písčitou zemí pryč. Plánuji, že některé kořeny se dostanou do misky, jiné si najdou cestu kolem. Co na můj nápad říkáte? Nebo máte jiné řešení?

Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.35 (?), 10.9.2009 8:32

Zdravím, ale co když kořeny porostou kolem misky? Nebylo by lepší /dávali to tedy i v Receptáři/, při výsadbě dát kus např.husího krku a pak tudy sem tam zalít přímo ke kořenům? I když jsem to zkoušela a mám jej u 25 stromků, ale chtělo by to asi něco bez děr a udělat je jen ve spodní části, aby voda nevytékala všude ale jen ve spodní části. Mám záhonek, kde jsem dala na dno igelit, ten jsem propíchala pro odtok přebytečné vody, je tam asi 35cm zeminy, ale třeba teď, jak málo prší, je to stejně zcela vysušené.

host - 49.39 (?), 10.9.2009 13:55

Vysaďte suchomilné rostliny a máte po starostech. (anebo udělejte kapkovou závlahu).

Když je řeč o bonsajích: použijte různé borovice jsou jich stovky různých odrůd.

Další hodně suchomilné keře a stromky, z nichž můžete při troše šikovnosti dělat punsaje (tedy větší "bonsaje" ve volné půdě: zakrslý pokroucený akát (myslím, že se odrůda jmenuje Lace Lady), čimišník,  žanovec měchýřník,  skalníky, zakrslý jilm (Jacqueline Hillier...) a další a další...

Vždy je důležitá hlavně povýsadbová péče.

A k zakopaným "husím krkům" jako závlahovým sondám: je třeba je vždy "zašpuntovat", aby nepůsobily kontraproduktivně, tedy aby z nich neutíkala do vzduchu vlhkost právě z oblasti kořenového systému.

(A podložit záhon fólií, byť perforovanou, je podle mého názoru také dost kontraproduktivní. neumožní to volnou výměnu vlhkosti shora dolů a zespoda nahoru kapilárním vzlínáním a kořeny rostlin se jen omezeně dostanou do spodnějších vrstev.)

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025