Plody druhého jsou mnohem drobnější a v pozadí je u jednoho pupenu vidět trojitý trn... (Ale dřín byl i můj první nápad. Druhý pak kustovnice čínská...)
Dobrý den. Pane Josef, určitě se nechci do toho míchat, ale dle mého se jedná o Berberis x ottawensis"Superba". Ten má překloněné větvičky a jeho plody velmi dlouho drží na keři. Berberis vulgaris přeci jen roste vzpřímeně a jeho plody nemají tak dlouhé stopky. Nicméně je to jen můj názor. Stanislaw
Obecný jsem dal do závorky, neboť jsem si určením nebyl jist (a abych pravdu řekl, na ottawensis jsem si ani nevzpomněl. Nicméně: neměl by tmavě červenolistý Superba i tmavší větvičky? Teď nevím, kde bych jej v reálu hledal, abych to sám posoudil).
Děkuji všem za pomoc s určováním, poučení. Přírodu mám moc ráda - jsem ale pouhý nezkušený pozorovatel / obdivovatel. Za vaše rady tady jsem opravdu vděčná :-) a ráda se zase někdy přihlásím. Díky! Zdenka
S přibívajícími tablety si na to budete muset zvyknout. Důvody jsou dva:
tablet lze snadno otočit
některé tablety mají funkci automatického otočení a vkládající vidí vždy svůj snímek nohama dolů (podle záznamů G-senzoru). Po vložení zjistí, že starší systémy PC nemají G-senzor a neumí tedy s údajem o poloze G z obálky snímku pracovat (interpretovat otočení).