Stromkový šeřík - jak tvarovat korunku?

host - 18.68 (?)
18.3.2013 7:09

Dobrý den paní Lído. Myslím, že bez herbicidu ty výmladky zlikvidovat nepůjde, je to poměrně agresivní dřevina. Viděl jsem výmladky šeříku prorůstající pod silnou zídkou zcela bez problémů. Při realizaci svých projektů u domů jsem nikdy druh Syringa vulgaris nepoužil, ale pravidelně používám druh Syringa meyeri "Palibin". Ten i na kmínku. Bývá roubován právě na ptačím zobu. Také se dá použít Syringa chinensis či josiflexa. Stanislaw

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 18.68 (?), 17.3.2013 16:31

Dobrý den. Kdyby to bylo ta snadné pane Antoníne, tak by školky množily šeříky výhradně generativně, což jde celkem snadno a byl by klid. Vzhledem k obrovskému prorůstání klasického druhu Syringa vulgaris se právě proto kultivary šlechtí na šeříkové podnože, která tak naprorůstají. Některé druhy rostou i na ptačím zobu. Ještě poznámku k tomu, že není třeba řez. Pokud chcete kvalitní kvetení, tak řez je nezbytný. Stanislaw

host - 41.143 (?), 17.3.2013 17:37

Nemám zájem ani energii se s vámi natahovat. Reagoval jsem na toto: "zachování jen této korunky bude obtížné, nebo dokonce nemožné".

Kdyby jste nenapsal, že je to obtížné, nebo dokonce nemožné, tak by jsem ani nereagoval. 

Napsal jsem moje mnohaleté zkušenosti. Není problém vypěstovat 2,5 m šeřík s 1 kmenem. Na záhradě po rodičích byl taký. 

Nenapsal jsem, že je to snadné, napsal jsem, že po dobu 3-4 let se budou tvořit výmladky, poté je to už v pohodě.

Antonín

host - 90.250 (?), 17.3.2013 19:16

Dobře, je možné, že záleží na kultivaru? Že budou odnožovat méně, když mateční rostliny mívají 1-2 výmladky ročně? Rostou 2 stromy vedle sebe, v okolí jsem žádný šeřík neviděla. Pravděpodobné je tedy opylení těch 2..

Jinak, bude-li stromek opravdu neudržitelný, pravděpodobně se smířím i s keřem, ač tento tmavě fialový si nevybavuji, že bych jako keř viděla.

host - 18.68 (?), 18.3.2013 7:01

Dobrý den. Asi bude záležet na kultivaru, přeci jen to jsou kdysi záměrně vyšlechtěné semenáče, ale pokud ten Váš původní neobrůstá, tak to by mohlo znamenat, že je naštěpovaný právě na vhodné podnoži, která neobrůstá. V tom případě byste měla ale odkopek podnože a nikoli ten původní tmavě fialový kultivar. Pokud chcete vidět jak skutečně obrůstá šeřík, tak se běžně vysazují jako liniová zeleň u silnic. Právě proto, protože jsou schopny růst ve velmi složitých půdních podmínkách. Přiznám se, že netuším, co tím opylením přesně myslíte. Opylení květů na obrůstání podnože nemá vliv. Stanislaw

host - 90.250 (?), 18.3.2013 12:43

Roubovaný určitě není, tchán už nějaké stromky za těch 30 let rozdal zájemcům a kvetly jako původní strom. Druh samozřejmě neznám, je to ale strom s nízkým kmenem, květy jsou větší jak u klasika bílého, takové tmavé, fialovočervené a nádherně voní. I u nás ve vsi je jeden šeřík takový, taky strom s nízkým kmenem. Snad se tedy jedná o kultivar méně odnožující.

Máte určitě s odnožováním taky pravdu, v zahradě rodičů máme už živý plot ze šeříku, ale je to ten klasika bílý a světle fialový. Mateční stromky už lze nalézt jen velmi těžko.

A s tím opylením se omlouvám, nevím, co mě to napadlo, to by mělo vliv, pokud by byl šeřík ze semene, samozřejmě blush.

host - 220.186 (?), 17.3.2013 18:40

Táta měl šeřík štěpovaný na kmínek a podnož neustále bohatě vyrážela. Jelikož korunka byla vysoko a k udělání kytice byl potřeba žebřík, zlikvidovala jsem ho a teď mám keřové. Ale v místě toho původního pořád výhony rostou, asi na to budu muset vzít herbicid (což jsem zatím ještě v životě nepoužila)...           Lída

host - 18.68 (?), 18.3.2013 7:09

Dobrý den paní Lído. Myslím, že bez herbicidu ty výmladky zlikvidovat nepůjde, je to poměrně agresivní dřevina. Viděl jsem výmladky šeříku prorůstající pod silnou zídkou zcela bez problémů. Při realizaci svých projektů u domů jsem nikdy druh Syringa vulgaris nepoužil, ale pravidelně používám druh Syringa meyeri "Palibin". Ten i na kmínku. Bývá roubován právě na ptačím zobu. Také se dá použít Syringa chinensis či josiflexa. Stanislaw

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 18.3.2013 16:57

Když budete výmladky likvidovat herbicidem, nezlkvidujete i ten stromek, že kterého vyrůstají?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 18.3.2013 18:40

Nu, o to asi paní Lídě jde. Stromek už je skácený.

host - 220.186 (?), 18.3.2013 19:51

Ten stromkový už je pryč řadu let. Ale i když jsem se tehdy snažila vybrat ze země, co tam bylo (a vysadila tam kdoulovec), tak teď mi ve kdoulovci vyrůstá planý šeřík. Není špatný, ale všechno taky mít nemusím, že? Takže se chystám (už asi tři roky) vytřít velké kelímky herbicidem (asi Roundap) a navléknout to na vršky větviček... A uvidím. Postříkat to ničím nemohu, vedle mám mladé stromky.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz