Sázení vrby

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?) 
16.11.2009 13:23

Jestli máte dost prutů, napíchejte je i v tuto dobu přímo na místo a pár si jich nechte pro případnou jarní opravnou výsadbu. Košíkářská vrba S. viminalis se ujímá dobře, pokud je půda dost vlhká

host - 40.193 (?), 19.11.2011 14:51
zajímalo by mě jaké má vrba přírůstky - jde mi o topení, vím že moc tepla nevydá, ale o dřevo je bída a mám celkem nevyužitý pozemek u potoka, vrba mi přijde o proti šlechtěným topolům nenáročná

host - 176.214 (?), 19.11.2011 17:20

Pro pěstování rychle rostoucích druhů na štěpku se používají jak vybrané klony topolů tak i vrb. Existují plochy, kde rostou vrby a topoly a není ve hmotě velký rozdíl. Hodně záleží na podmínkách místa a konkrétních vybraných klonech.

host - 144.102 (?), 25.6.2014 22:07

Zdravím, mám dotaz.

Našiel som pri brehu vo vode konár kučeravej vŕby. Je to konár o dĺžke cca 7 metrov a hrúbke 15 cm. Ležal tam, čiastočne vo vode, asi rok a nové výrastky rástly po celej dĺýke kolmo smerom nahor. Jedena časť konára (pri konci koruny), ktorá bola vtlačená do hliny, pustila do brehu malé korene. konár som priviezol domov, odrezal som čerstvý koniec, ten povodný byol krivoľaký ako da odtrhol od materského stromu. Teraz je konár v sude s čistou vodou. Moj dotaz je, či mám čakať na korene a ponechať konár v sude s vodou, alebo ho mám zasadiť do zeme a hojne zalievať? Je šanca, že sa takéto monštrum ujme, alebo to je jednoducho vrba a ak zvládla byť cca rok len tak spadnutá na brehu, tak prežije a zakorení sa? Vďaka za rady :D

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 25.6.2014 22:26

Hlavně nenechávat dlouho v sudu s vodou...

Střihem omezit transpirační plochu a zasázet aby co největší objem starého dřeva byl pod zemí chráněn před vysycháním. Zalévat přiměřeně (neutopit)

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 14.199 (?), 26.6.2014 6:34

Zkuste a uvidíte. Je to vrba. Jinak v předjaří uříznout klacek, nejlépe letorost asi metr a zjara když je půda rozmrzlá zapíchnout na místo. Ujímá se prakticky stoprocentně.

host - 144.102 (?), 26.6.2014 10:02

Ďakujem za rady. Po prinesení domov som previeol radikálne prerezanie koruny konára. Cca 60 percent som odstránil a ponechal som len hlavné "kmene" a pár rozvetvení, ktoré končia listami. Domnieval som sa, že menšia koruna zvýši pravdepodobnosť, že sa konár ujme.

Prosím, aká hrúbka/dĺžka odrezanej vrby sa tu niekomu z Vás podarila zakoreniť - to len tak pre zaujímavosť, lebo minulý rok sa nám ujal podobný konár, ktorý spadol z kučeravej vŕby presne na Štedrý večer keď mrzol dážď a konár sme si až o 4 mesiace priniesli do legendárneho suda. Ten konár, ktorý sa nám ujal bol 4 metre dlhý s priemerom 10 cm.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 26.6.2014 10:18

"zimní řízkování" je vždy uspěšnější než letní. Největší ujímavost má řízkování prováděné v době, kdy je do dřeva natlačená míza ale pupeny ještě spí. Pak zakořeňuje i 30 cm tlustý metr dlouhý kmen hozený do kupy písku a přistíněný hromadou roští (tedy v tomto případě spodní kmen z hromady připravené k zpracování na palivo).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz