Prosím, pomůžete mi s identifikací?

host - 180.2 (?)
19.8.2011 10:01

Dobrý den, řekl bych, že je to některá Forsythia.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

lenkak - (18) - 16.170 (?), 19.8.2011 9:29, zobrazeno: 4836x

Dobrý den. Již delší dobu sháním název tohoto keře či stromku - nevím, jak jej správně nazvat. Lidé stromek mají často na zahradách (i daleko větší, než jsem nafotila), nicméně stále nevím, co to je. Chtěla bych ho také, ale neznám název. Možná je to plevelný stromek, ale i tak se mi líbí. Fotila jsem  pokoutně u cizích lidí na zahrádkách a doufám, že mi někdo z Vás pomůže. Předem velmi děkuji, Lenka .

Poradíte prosím?
Poradíte prosím?

host - 180.2 (?), 19.8.2011 10:01

Dobrý den, řekl bych, že je to některá Forsythia.

Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 64.226 (?), 19.8.2011 10:19
Český název Zlatý déšť, aspoň u nás se mu tak říká.Kvete na jaře a je celý žlutý bez listí a jak odkvete tak mu začnou růst lístky, dobře se tvaruje ale hned po odkvětu a roste poměrně rychle vytváří odkopky, které si můžete zase zasadit.M

lenkak - (18) - 16.170 (?), 19.8.2011 11:14

Děkuji za rychlou reakci. Takže "zlatý déšť"? Takto bez typ. kvítků jsem jej vůbec nepoznala. Je pravda, že po názvu keře pátrám až nyní v době prázdnin a zmiňovaný "zlatý déšť" kvete brzy na jaře. Našla jsem několik rostlin z rodu Forsythia :

1) Forsythia suspensa (THUNB.) VAHL. (zlatice převislá);  2) Forsythia x intermedia ZAB. (zlatice prostřední);  3) Forsythia x intermedia 'Beatrix Farrand' (zlatice prostřední);  4) Forsythia x intermedia 'Karl Sax' (zlatice prostřední);  5) Forsythia x intermedia 'Lynwood Gold'  (zlatice prostřední) 

Všechny jsou pravděpodobně téměř stejné. Oběma Vám děkuji za pomoc, Lenka.

host - 49.39 (?), 19.8.2011 11:48

Častěji se pěstuje Forsythia intermedia a její odrůdy. Její vzrůst je "keřovitější": drží se více vzpříměně a méně jí převisají větvičky. Existuje celá řada odrůd, které se liší hlavně velikostí a odstínem (sytostí) žlutosti/zlatostí květu.

Forsythia suspensa je taková spíše rozložitější, s tenkými převisajícími výhony. Nepěstuje se tak často, jako odrůdy F. intermedia. Hodila by se třeba nad nějakou opěrnou zeď - tak, aby její větve visely dolů a zakrývaly tuto zeď.

Dále jsou i odrůdy nižšího vzrůstu anebo odrůdy se žlutým okrajem listů (panašované)...

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025