kroucená vrba
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.106 (?), 22.5.2007 11:24, zobrazeno: 190713x
Mám na zahradě kroucenou vrbu cca 3 roky (průměr kmínku cca 8 - 10cm), problém je že její přírůstky jsou 3 - 4 m za rok a jsou příliš silné. Přitom když někde tyto vrby vidím mají slabší krásně převyslé větvičky. Bylo by řešením udělat v kmínku zářez a odstranit cca 0,5 cm kůry (myslím že se tomu říká kroužkování?). Nebo si mám sehnat nový proutek a znovu zasadit?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 77.31 (?), 4.6.2007 12:40
no pokud se mohu připojit a vyjádřit, tak já vytvářím s naší vrbou toto: Na podzim, její tenké vetvičky, z kterých strhám listy, používám na věnce, je to velice dekorativní a pokud má člověk čas a chuť, tak motá a motá jednu větvičku za druhou do kroušku...a vznikne moc pěkný věnec...pak se přiměřeně nazdobí pomocí tavící pistole a může putovat kamkoliv...můj minulý rok putoval na hrob a na dveře jako vánoční dekorace...moc pěkný...no a pak když už větvičky nepotřebuju, tak vezmu velký nůžky a pilku a řežu a řežu...většinou mi tam zbyde pěkný koště, ale to nevadí...na jaře krásně obrazí a může si zase vytvářet co chce...nebojte se ji řezat...vždyť je to vrba...
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.1 (?), 5.6.2007 23:02
souhlasím, také nekompromisně řežu. několikrát do roka.
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.97 (?), 20.7.2007 15:22
Ano, taky ji dotvářím dle svého požadavku pomocí nůžek. Není to problém, je vypěstovaná mnou z větvičky, která byla původně o Velikonocích dekorací ve váze. Je vitální a můžete ji tvarovat, jak potřebujete. Míla
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.2 (?), 25.2.2008 13:33
Též mi vrba roste jako blázen, ale nahoru, teď jsme ji ostříhali a sousedi nám radí, že větve půjdou krásně dolů, moc tomu nevěřím. Má někdo zkušenost? Díky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.155 (?), 4.3.2008 12:50
Dobrý den, jaké má mít podmínky? Může nít hodně slunce?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 207.92 (?), 6.3.2008 8:16
U vrby co původně rostla vzpřímeně jistě nepomůže zastřižení, aby rostla dolů. Možná, že se nějaké větve mohou ohýbat pod svou vlastní vahou.
A k poslednímu příspěvku: slunce může mít dost, ale tomu taky přiměřenou vlhkost. Záleží na druhu: "kočičky" snesou trochu sušší místo, pokroucené vrby (zvláště ta vzrůstná se zelenými větvičkami - vrba Matsudova pokroucená - Salix matsudana Tortuosa) také snesou realtivní sucho. Není tak úplně pravda, že vrby musejí mít hodně vody.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 50.114 (?), 17.3.2008 7:30
Dobrý den, začínám s kroucenou brbou a ráda bych si u ní vytvořila zakroucený kmínek alespoň metr vysoký a pak jí nechala korunku. Nevím ale jak na to. Děkuji za radu. Iveta
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 153.130 (?), 17.3.2008 9:09
Mít metr vysoký kmínek není žádný problém, prostě když níž vyroste větvička tak ji hned odstřihněte. Problém spíš bude s tím krouceným kmenem, tak se málokdy chce kroutit, kroucených vrb mám několik a ani jedné se kmen nekroutí.
Pro kroucený kmen by snad bylo možné nechat od spodu vyrůst více větviček, takový keřík. A po roce po dvou ponechat tu nejvíce kroucenou jako kmen a ostatní odstranit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|