Kořeny kroucené vrby
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.62 (?), 25.7.2009 15:38, zobrazeno: 46295x
Prosím o radu. Na zahradě máme studnu a asi 1m od ní kroucenou vrbu, která je již dost velká(průměr koruny 6m). V minulém roce jsme si pořídili bazén v zemi z polyst. tvarnic a betonu, který je 2,5m daleko od vrby. Manžel má nyní strach, že nám kořeny vrby poškodí studnu i bazén. Na čerpadle ve studni, v hloubce 7m totiž našel její kořeny. Stačí korunu stromu ořezat nebo jej pokácet? Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.54 (?), 13.3.2010 17:47
Mám naprosto stejný problém jako Vy. Vrba je už hodně velká a 2 metry od bazénu a půl metru od terasy, bojím se kořenů, tak taky řeším pokácet - nepokácet. Ráda uvítám názory a rady. Lenka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.110 (?), 13.3.2010 18:05
Živím se jako kamerový technik VaK. Naše činnost spořívá v tom, že průmyslovou kamerou sjíždíme všelijaký potrubí a vrty. Kořeny z ostružin spolehlivě zalezou do potrubí uložených 4m v zemi. O bazén strach mit nemusíte ale krz tu studnu - tu vrbu ihned ven. j.c.
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.54 (?), 13.3.2010 19:18
Dobrý večer pane j.c. a děkuji za příspěvek. Už jsem částečně přesvědčená, že naše vrba bude muset ven, je mi jí ale líto. Je špatně zasazená, asi 8 let stará a mohutná, hned cca 10 cm od podsklepené terasy, asi 3 m od studny a 1,5m od plastového bazenu, který je v zemi na betonovém základu i betonem zalitý okolo.asi rok pozorujeme ve sklepě v rohu (právě u té vrby) vlhkost. Mohly kořeny narušit už izolaci? O bazén se bát nemusíme? Vaše doporučení - vrbu ihned ven že? Díky moc za odpověď Lenka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.110 (?), 13.3.2010 19:52
Dobrý večer. Nezmínila ste se jestli je studna vrtaná nebo kopaná. Hůř by bylo u vrtané. Má menší profil. slabší chráničku a je i citlivější na zavalení. Kořeny jsou prevíti. V místě spojů zatrubení, výztuže nebo chrániček, když projde kořenové vlákno které rychle nabírá na síle, časem trhá všecny trubky be ohledu na použitý materiál. litina, kamenina, beton i plast. Opravy podle hloubky uložení bývají za desetitisíce. opravdu bysem to neodkládal, stejně jah mohutní strom nad zemí, to samý se děje pod ní a věřte že ty kořeny jdou za vodou. Nabrat proutky do vázy, něco třeba píchnout nekde do země a ten zbytek bez milosti. j.c.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.34 (?), 25.5.2010 14:51
Dobry den vcera jsem daval do studny nove cerpadlo a nekolik let jsem ve studni nebyl. Moje zdeseni bylo kdyz jsem baterkou posvitil dolu a koukam voda krasne cista ale blize ke dnu ohromna spletice cehosi co vypadalo zezhora jako vlakna. Tak jsem tam dlouhym klackem hrabnul a kousek vytahl a vypada to jako tenke dlouhe hnede korinky. Studna je nalepena na nasem dome asi 20 let a pred deseti lety jsme ji cistili ale nic takoveho vni nebylo. Asi 5 metru od studny je starsi jablon mohou to byt jeji korinky a mam se take bat poskozeni studne ci cerpadla? Studna je asi 6m kopana sire 1m. Dekuji za odpoved Mirek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LordMirdas - (28) - 22.142 (?), 25.5.2010 21:31
Dobry den tohle dokazi jen vrby a nebo i ta nase jablon anebo kazdy strom?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|