Je možné stříhat jeřabinu?

host - 209.225 (?)
10.9.2011 8:14

Zkuste se na internetu podívat na tento kultivar    sorbus aucuparia autumn spire, jedná se o úzce rostoucí strom, plody po dozrání jsou ale žluté. Nevím jak to máte s prostorem ve vertikálním směru ale půdorysně tato jeřabína zabere minimálně prostoru.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?), 8.9.2011 17:33, zobrazeno: 13975x
Je možné stříhat jeřabinu, aby nepřerostla víc než zhruba 2 metry?

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 99.233 (?), 8.9.2011 21:29
Stříhat ji je možné. Otázkou je dosažený efekt. Myslím, že se tak ostříhají (téměř) všechny květní pupeny, tedy nepokvete a nebude mít samozřejmě ani plody. Jaký máte důvod stříhat ji v této výšce? Jakou jeřabinu máte na mysli? Josef.

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?), 9.9.2011 19:24

Asi jsem to už zavrhla. Důvod je ten, že máme pidi zahrádku před a malou za domem a jeřabina se mi líbí. Všude ale píšou 10 až 15 m.  A jak jsem tak přemýšlela, co s předzahrádkou (až odvezem zbytky po stavbě), tak jsem se ubírala i jeřabinovou cestou - ale nestojí to za to mořit strom. Vymyslím nějakou jinou výškovou (ale ne zas tak moc :-) dominantu.

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 9.9.2011 20:02

Dobrý večer. Nevěšte hlavu. Jeřabina se dá nornálně stříhat. Zasaďte si jí a učte se rozpoznávat květní pupeny. Než se je naučíte poznávat a danou dřevinu usměrňovat v růstu uběhne nějaký čas. Pokud si najdete ke stromu srdeční cestu, potom vám pokvete i zaplodí. Chce to trpělivost. Zdeněk 

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 192.100 (?), 10.9.2011 7:36

Nám vyrostlla jařabina tak nějak sama u plotu, protože je to na místě, kde se mi nehodí mít velký strom, tak když jdu kolem s nůžkama, tak ucvaknu co moc přečuhuje a výsledkem je takový kompaktní hustý asi dvoumetrový stromek. Takže nějaké průběžné nepravidelné stříhání jí asi nevadí, ale jak se tak na ni teď koukám, tak na ní nejsou žádné jeřabiny. Zřejmě jsem ucvakl i všechny květní pupeny, případně větvičky z plody.

host - 209.225 (?), 10.9.2011 8:14

Zkuste se na internetu podívat na tento kultivar    sorbus aucuparia autumn spire, jedná se o úzce rostoucí strom, plody po dozrání jsou ale žluté. Nevím jak to máte s prostorem ve vertikálním směru ale půdorysně tato jeřabína zabere minimálně prostoru.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 10.9.2011 9:24

Pokud si místo klasické jeřabiny pořídíte aronii, bude vaše požadavky splňovat. Naroubovanou jako stromek nebude probklém udržet ve velikosti kolem 2 metrů, na jaře pěkně bíle pokvete, v létě budou tmavé plody k jídlu i na ozdobu, na podzim listí hezky zčervená..

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 27.52 (?), 10.9.2011 9:38
Kromě "černého jeřábu", o němž se zmiňuje p. Miloš, se můžete podívat ještě po jeřábu Koehnovu - Sorbus koehneana. A mohla byste si vybrat z několika odrůd s různými barvami drobných jeřabinek. Ještě dodám, že svůj úvodní příspěvek jsem psal s vědomím, že se ptáte jako laik a se stříháním stromků asi nemáte velké zkušenosti (viz podobně vyznívající příspěvek p. Ing. Ferdy). Zdeňkův přístup je samozřejmě možný, když člověk má už větší zkušenosti a pozná základní principy. Josef.

host - 182.227 (?), 10.9.2011 10:40
Záleží ještě, kde budete klasický jeřáb ptačí pěstovat.Dobře roste tam, kde je vlhčí ovzduší.Nemá rád letní přísušky a suchý vzduch.Tam roste podstatně pomaleji.Znám jednu alej na jihu Moravy, kde mají v létě přeci jenom sušší, teplejší podmínky a po asi patnácti letech mají na výšku tak 4 metry.A to byly sázeny slušné stromy s balem.Samozřejmě se dá jednou za uherský rok velikost řezem zredukovat.P
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz