Jaký strom pro účel stinného koutu?

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?)
20.8.2009 22:49

Milá Adélo, třebaže chápu, že Vám nejde o úrodu, mám naprosto skvělou zkušenost se špendlíkem - získal jsem ho spolu s domem při jeho koupi. Špendlík má rozložitou krásnou korunu, velmi bohatě olistěnou. Pod větvemi je místo pro stolky a křesílka. V létě dává koruna stín a krásně zpříjemňuje vzduch. V létě se pod ní krásně spí:-)) Špendlíky - plody jsou milý benefit, ale to není to hlavní.  Strom roste neuvěřitelnou rychlostí, opravdu jako šílený, občas ho prořežu..:-))

Na jaře má jako první květy, krásně voní.

Pokud bych strom "nekoupil"  s pozemkem, nikdy by mne nenapadlo, jak skvělý je obyčejný špendlík strom.  Tvoří právě to milé a romantické zákoutí...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 151.241 (?), 20.8.2009 18:54, zobrazeno: 10824x

Poradíte mi, prosím,jaký strom bych mohla vysadit, aby mi vytvořil co nejdříve stín pro dětský koutek, romantické posezení v zahrádce,...?Chci jen tak jeden nebo dva stromy.Zemina je samá opuka a celodenní slunce.Přemýšlela jsem o třešni, ale nevím jak které odrůdy rychle vyrostou.Nejedná se mi o úrodu, ale hlavně o stinný koutek.

Mnohokrát děkuji za vaše rady a tipy.Adéla.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 20.8.2009 22:49

Milá Adélo, třebaže chápu, že Vám nejde o úrodu, mám naprosto skvělou zkušenost se špendlíkem - získal jsem ho spolu s domem při jeho koupi. Špendlík má rozložitou krásnou korunu, velmi bohatě olistěnou. Pod větvemi je místo pro stolky a křesílka. V létě dává koruna stín a krásně zpříjemňuje vzduch. V létě se pod ní krásně spí:-)) Špendlíky - plody jsou milý benefit, ale to není to hlavní.  Strom roste neuvěřitelnou rychlostí, opravdu jako šílený, občas ho prořežu..:-))

Na jaře má jako první květy, krásně voní.

Pokud bych strom "nekoupil"  s pozemkem, nikdy by mne nenapadlo, jak skvělý je obyčejný špendlík strom.  Tvoří právě to milé a romantické zákoutí...

host - 16.190 (?), 21.8.2009 7:48

S tím lze určitě souhlasit. Jen dotaz, jak řešíte období, kdy špendlíky padají. Na zemi bývá pod špendlíky poseto./Křesílko stolek kávička špendlík hup do kávičky a je pohroma./

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 21.8.2009 9:17

Nám naprosto svěle slouží stará hruška a jabloň, vše vysokokmeny. není to pravda zcela bezúdržbové a 5-6m vysoký strom taky nevyroste za rok, ale na selské zahradě je to rozhodně stylovější nežli slunečník.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 21.8.2009 23:50

á dva dny špedlíky posbírám, někdy je sníme, někdy vyhodíme,  není to tak zlé... Do kávy nám kupodivu nikdy špedlík nespadl. Plody ze stromu skutečně neprší..

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 22.8.2009 13:09

Nám podobně sloužil ořech, jeho výhoda byla v tom, že plody, ořechy, padají až na podzim a to už se venku tolik nevysedává a když tak nehledáte zastínění, ale sluníčko. A tak nemusíte sedět pod stromem. Ovšem problém je v tom, že na strom, který vytvoří stín, který už stojí za to, čekáte po vysazení tak 15 let a to ještě není ten pravý stín. A je asi celkem jedno jestli zasadíte třešeň nebo ořech. A jestli to chcete pro své děti... tak to nevím, to spíš pro vnuky. 

host - 49.39 (?), 21.8.2009 12:20

Myslím, že třešeň je velmi dobrá volba jak funkčně - zastínění..., tak po stránce jejích nároků i rychlosti růstu. A navíc může mít i tu zmíněnou úrodu; to by však byla nejlepší kombinace několika postupně zrajících odrůd.

A děti po ní mohou lézt...

Josef.

host - 178.25 (?), 21.8.2009 21:48

Taky jsem řešila tento problém, protože máme před domem nesnesitelné horko a po nastudování mnoha encyklopedií jsme koupili Katalpu. Má velké listy pro opravdu kvalitní stín a velké přírůstky. Ale pozor musí to být ta obyčejná, ne odrůda Nana - ta nekvete a má menší přírůstky a kulovitou korunu. Původně jsem chtěla Trnovník chloupkatý - krásně kvete růžově a má také velké přírůstky a hlavně je na půdu nenáročný a potřebuje spíše sucho. Já osobně bych třešeň nedoporučovala - vosy a děti to nejde dohromady.

s pozdravem Petra

host - 90.168 (?), 21.8.2009 23:46

Náhodou třešeň je super (mňam :) Pokud nejsou alergici, tak vosy nevadí - např. mě když uštkne vosa, tak to jen chvíli svědí a to je všechno. Od komára mi to oteče a svědí víc... Navíc vosy přitahuje spíš broskev na talíři než třešeň...

Na sezení ve stínu máme ořech. Akorát moc rychle neroste, rozumné posezení bylo tak po 15 letech...   Gl.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 22.8.2009 7:45

Dlouho jsem užíval stínu turecké lísky a ještě lepší a hmyz odpuzující je ořech. Má velké listy ale špatně hnijí někde v kompostu. U ovocného stromu a nebo i lípy hrozí přemnožení mšic a to se tam sedět nedá, jste celý "pomedovaný".

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz