Černý bez a výrobky z něj
|
|
|
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 170.170 (?) 12.3.2010 21:50
Ešte pridám niekoľko receptov z knihy p. Lánskej Recepty z planých rostlin. Neskúšal som zatiaľ, ale určite vyskúšam, vyzerajú zaujímavo.
Černý bez - bezinky
Při zpracování plodů dbáme na to, aby měly co nejméně stopek, obsahujících látky dráždící ledviny. Plody se pojídají pouze po tepelné úpravě. V mírných dávkách jsou zdraví prospěšné, v nadměrných dávkách však mívají nepříjemné účinky (nevolnost, průjem).
Bezinková polévka
1 litr čerstvé šťávy z bezinek, 1-2 jablka, 2-3 lžíce cukru, 2 lžíce bramborového škrobu, sklenice vody, citrónová šťáva, skořice
V bezinkové šťávě povaříme rozstrouhaná jablka s cukrem. Zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným ve vodě, povaříme s kouskem skořice, ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme teplou nebo studenou s piškoty.
Bezinky s jablky
2 kg bezinek, 2 kg jablek, 1 1/2 kg cukru, petóza, (citrónová šťáva a kůra, skořice)
Očištěná, oloupaná jablka drobně nakrájíme, podlijeme trochou vody a rozdusíme. Přidáme k nim omyté, stopek zbavené bezinky, polovinu cukru a vaříme asi 15 minut. Potom přidáme zbytek cukru a petózu (případně i trochu nastrouhané citrónové kůry a štávy a lžičku mleté skořice). Horkou ovocnou kaší rychle naplníme čisté sklenice, ihned je uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Bezinkový džem
1 kg bezinek, kousek celé skořice, 600-800 g cukru, 5 g kyseliny citrónové nebo šťáva z 5 citrónů, 1 balíček petózy
Zralé bezinky zbavíme stopek a propereme. Podlité trochou vody je zvolna vaříme se skořicí do zhoustnutí. Přidáme cukr, citrónovou kyselinu nebo štávu, petózu a ještě chvíli vaříme, až se cukr rozpustí. Horkým džemem naplníme skleničky, uzavřeme je a sterilujeme 20 minut při 85 °C. Velmi chutný je džem kombinovaný se sladkoplodými nebo černými jeřabinami (arónie - v poměru 1:4 nebo 1:5), případně s jablky či hruškami.
Bezinkové müsli
250 g bezinek, 3 lžíce medu nebo cukru, 7 lžíce citrónové šťávy, 4-5 lžic ovesných vloček, 1 sklenice vody, 2-3 lžíce smetany, 50 g mandlí nebo ořechů
Ovesné vločky namočíme na několik hodin do vody. Mezitím si svaříme bezinky s medem a citrónovou šťávou. Rozmočené ovesné vločky smícháme se smetanou, přelijeme rozvařenými bezinkami a posypeme oloupanými sekanými mandlemi či ořechy (podle chuti ještě přisladíme medem).
Bezinkový tvaroh
250 g zralých bezinek, 250 g měkkého tvarohu, 3 lžíce cukru, lžíce citrónové šťávy, půl šálku mléka
Bezinky bez stopek svaříme s cukrem a citrónovou šťávou a po vychladnutí ušleháme s tvarohem a mlékem. Podáváme vychlazené jako dezert.
Dagmar Lánská: Plané rostliny v kuchyni, Aventinum 1990
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lenpel - (49) - 0.235 (?), 11.3.2010 12:24
My máme nejvíce oblíbenou šťávu(sirup) z květů. Dělám jí z několika dávek. Pijeme jí teměř ihned až do léta dokud vydrží, v létě je výborná s vychlazenou perlivou vodou. Jinak vždy dvě dávky hned uložím do sklepa a vždy je začneme vyndavat tak v lednu a to opravdu si po té dlouhé zimě pochutnáme, teď nám zbývá poslední, tak to skoro vyšlo do další úrody. Tady je recept - mám ho ještě po babičce.
Bezinkový sirup - 30květů dám do velkého hrnce a přidám 3l studené vody - převařené, přidám 7,5 dkg kyseliny citronové a nechat min. 24h stát přiklopené potom scedit. Prřidat 3kg cukru krystalu a rozpustit na plotně - nevařit, nechat stát dalších 24h a nalít do lahví a uzavřít. Já osobně dávám trochu více květů a přidávám ještě třeba 2 citrony dobře umyte a nakrájené na kolečka.Je dobré aby byl bez více nakvelý.
Ještě dělám likér z bobulí a suším jak květ tak plod do čaje - směsi.
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 11.3.2010 16:48
Tak jsem se koukla, rcp. několik, dělala jsem podle tohoto 2,5 kg kuliček černého bezu povaříme 15 min. s 1 l vody, přecedit přes plátýnko a pořádně vymačkat, do toho přidat 1 kg cukru vařit do rozpuštění, přidat 6 pol. lžic silné kávy, nechat stát do druhého dne, přilít 1/2 l rumu, naplnit do sklenic, skladovat v chladu. Elena
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 11.3.2010 19:51
A ještě bezinky plody přidávám při kandování tykve fíkolisté pro obarvení. Taky dobré. Elena
|
|
|
|
|
|
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 170.170 (?), 12.3.2010 21:46
Pridávam sľúbené recepty z bazy.
Kečup z bazy (dajú sa použiť aj čierne ríbezle, prípadne josta, alebo ich kombinácia)
1 kg dozretých bazových bobúľ
500 g cukru
1/8 litra vínneho octu
1/2 lyžičky škorice
1 lyžička mletého klinčeka
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
Všetko varíme za stáleho miešania asi 20 min, horúce naplníme. Vhodné k jedlám z tmavého mäsa, diviny.
Lekvár z bazy
1 kg dozretých bazových bobúľ
cca 200 g cukru (podľa sladkosti plodov)
1 lyžička kyseliny citrónovej
Varíme alebo pečieme v rúre pri nízkej teplote (cca 140 °C) kým lekvár dosiahne asfaltovitú konzistenciu. Pridáme cukor, kys. citrónovú, premiešame, necháme ešte raz prevrieť, naplníme.
Peter
|
|
|
|
|
|
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 170.170 (?), 12.3.2010 21:50
Ešte pridám niekoľko receptov z knihy p. Lánskej Recepty z planých rostlin. Neskúšal som zatiaľ, ale určite vyskúšam, vyzerajú zaujímavo.
Černý bez - bezinky
Při zpracování plodů dbáme na to, aby měly co nejméně stopek, obsahujících látky dráždící ledviny. Plody se pojídají pouze po tepelné úpravě. V mírných dávkách jsou zdraví prospěšné, v nadměrných dávkách však mívají nepříjemné účinky (nevolnost, průjem).
Bezinková polévka
1 litr čerstvé šťávy z bezinek, 1-2 jablka, 2-3 lžíce cukru, 2 lžíce bramborového škrobu, sklenice vody, citrónová šťáva, skořice
V bezinkové šťávě povaříme rozstrouhaná jablka s cukrem. Zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným ve vodě, povaříme s kouskem skořice, ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme teplou nebo studenou s piškoty.
Bezinky s jablky
2 kg bezinek, 2 kg jablek, 1 1/2 kg cukru, petóza, (citrónová šťáva a kůra, skořice)
Očištěná, oloupaná jablka drobně nakrájíme, podlijeme trochou vody a rozdusíme. Přidáme k nim omyté, stopek zbavené bezinky, polovinu cukru a vaříme asi 15 minut. Potom přidáme zbytek cukru a petózu (případně i trochu nastrouhané citrónové kůry a štávy a lžičku mleté skořice). Horkou ovocnou kaší rychle naplníme čisté sklenice, ihned je uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Bezinkový džem
1 kg bezinek, kousek celé skořice, 600-800 g cukru, 5 g kyseliny citrónové nebo šťáva z 5 citrónů, 1 balíček petózy
Zralé bezinky zbavíme stopek a propereme. Podlité trochou vody je zvolna vaříme se skořicí do zhoustnutí. Přidáme cukr, citrónovou kyselinu nebo štávu, petózu a ještě chvíli vaříme, až se cukr rozpustí. Horkým džemem naplníme skleničky, uzavřeme je a sterilujeme 20 minut při 85 °C. Velmi chutný je džem kombinovaný se sladkoplodými nebo černými jeřabinami (arónie - v poměru 1:4 nebo 1:5), případně s jablky či hruškami.
Bezinkové müsli
250 g bezinek, 3 lžíce medu nebo cukru, 7 lžíce citrónové šťávy, 4-5 lžic ovesných vloček, 1 sklenice vody, 2-3 lžíce smetany, 50 g mandlí nebo ořechů
Ovesné vločky namočíme na několik hodin do vody. Mezitím si svaříme bezinky s medem a citrónovou šťávou. Rozmočené ovesné vločky smícháme se smetanou, přelijeme rozvařenými bezinkami a posypeme oloupanými sekanými mandlemi či ořechy (podle chuti ještě přisladíme medem).
Bezinkový tvaroh
250 g zralých bezinek, 250 g měkkého tvarohu, 3 lžíce cukru, lžíce citrónové šťávy, půl šálku mléka
Bezinky bez stopek svaříme s cukrem a citrónovou šťávou a po vychladnutí ušleháme s tvarohem a mlékem. Podáváme vychlazené jako dezert.
Dagmar Lánská: Plané rostliny v kuchyni, Aventinum 1990
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář (306) - 170.170 (?), 13.3.2010 13:20
Rád som prispel troškou do mlyna :-)
Peter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 13.3.2010 8:37
Nejsem pan Stefun, přesto si dovolím svou troškou do mlýna. Hřebíček melu na elktrickém mlýnku na kávu. Elena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|