Černý bez a výrobky z něj



PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 170.170 (?)
13.3.2010 13:20

Rád som prispel troškou do mlyna :-)

Peter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

         
Lenpel - (49) - 0.235 (?), 11.3.2010 12:24

My máme nejvíce oblíbenou šťávu(sirup) z květů. Dělám jí z několika dávek. Pijeme jí teměř ihned až do léta dokud vydrží, v létě je výborná s vychlazenou perlivou vodou. Jinak vždy dvě dávky hned uložím do sklepa a vždy je začneme vyndavat tak v lednu a to opravdu si po té dlouhé zimě pochutnáme, teď nám zbývá poslední, tak to skoro vyšlo do další úrody. Tady je recept - mám ho ještě po babičce.

Bezinkový sirup - 30květů dám do velkého hrnce a přidám 3l studené vody - převařené, přidám 7,5 dkg kyseliny citronové a nechat min. 24h stát přiklopené potom scedit. Prřidat 3kg cukru krystalu a rozpustit na plotně - nevařit, nechat stát dalších 24h a nalít do lahví a uzavřít. Já osobně dávám trochu více květů a přidávám ještě třeba 2 citrony dobře umyte a nakrájené na kolečka.Je dobré aby byl bez více nakvelý.

Ještě dělám likér z bobulí a suším jak květ tak plod do čaje - směsi.

         
host - 183.242 (?), 11.3.2010 16:48

Tak jsem se koukla, rcp. několik, dělala jsem podle tohoto 2,5 kg kuliček černého bezu povaříme 15 min. s 1 l vody, přecedit přes plátýnko a pořádně vymačkat, do toho přidat 1 kg cukru vařit do rozpuštění, přidat 6 pol. lžic silné kávy, nechat stát do druhého dne, přilít 1/2 l rumu, naplnit do sklenic, skladovat v chladu. Elena

            
host - 183.242 (?), 11.3.2010 19:51

A ještě bezinky plody přidávám při kandování tykve fíkolisté pro obarvení. Taky dobré. Elena

         
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 170.170 (?), 12.3.2010 21:46

Pridávam sľúbené recepty z bazy.

Kečup z bazy (dajú sa použiť aj čierne ríbezle, prípadne josta, alebo ich kombinácia)

1 kg dozretých bazových bobúľ
500 g cukru
1/8 litra vínneho octu
1/2 lyžičky škorice
1 lyžička mletého klinčeka
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry

Všetko varíme za stáleho miešania asi 20 min, horúce naplníme. Vhodné k jedlám z tmavého mäsa, diviny.

Lekvár z bazy

1 kg dozretých bazových bobúľ
cca 200 g cukru (podľa sladkosti plodov)
1 lyžička kyseliny citrónovej

Varíme alebo pečieme v rúre pri nízkej teplote (cca 140 °C) kým lekvár dosiahne asfaltovitú konzistenciu. Pridáme cukor, kys. citrónovú, premiešame, necháme ešte raz prevrieť, naplníme.

Peter

            
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 170.170 (?), 12.3.2010 21:50

Ešte pridám niekoľko receptov z knihy p. Lánskej Recepty z planých rostlin. Neskúšal som zatiaľ, ale určite vyskúšam, vyzerajú zaujímavo.

Černý bez - bezinky

Při zpracování plodů dbáme na to, aby měly co nejméně stopek, obsahujících látky dráždící ledviny. Plody se pojídají pouze po tepelné úpravě. V mírných dávkách jsou zdraví prospěšné, v nadměrných dávkách však mívají nepříjemné účinky (nevolnost, průjem).

Bezinková polévka
1 litr čerstvé šťávy z bezinek, 1-2 jablka, 2-3 lžíce cukru, 2 lžíce bramborového škrobu, sklenice vody, citrónová šťáva, skořice
V bezinkové šťávě povaříme rozstrouhaná jablka s cukrem. Zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným ve vodě, povaříme s kouskem skořice, ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme teplou nebo studenou s piškoty.

Bezinky s jablky
2 kg bezinek, 2 kg jablek, 1 1/2 kg cukru, petóza, (citrónová šťáva a kůra, skořice)
Očištěná, oloupaná jabl­ka drobně nakrájíme, po­dlijeme trochou vody a rozdusíme. Přidáme k nim omyté, stopek zba­vené bezinky, polovinu cukru a vaříme asi 15 mi­nut. Potom přidáme zby­tek cukru a petózu (pří­padně i trochu nastrou­hané citrónové kůry a štávy a lžičku mleté skořice). Horkou ovoc­nou kaší rychle naplníme čisté sklenice, ihned je uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Bezinkový džem
1 kg bezinek, kousek celé skořice, 600-800 g cukru, 5 g kyseliny citrónové nebo šťáva z 5 citrónů, 1 balíček petózy
Zralé bezinky zbavíme stopek a propereme. Podlité trochou vody je zvolna vaříme se skořicí do zhoustnutí. Přidáme cukr, citrónovou kyselinu nebo štávu, petózu a ješ­tě chvíli vaříme, až se cu­kr rozpustí. Horkým dže­mem naplníme skleničky, uzavřeme je a steriluje­me 20 minut při 85 °C. Velmi chutný je džem kombinovaný se sladko­plodými nebo černými je­řabinami (arónie - v poměru 1:4 nebo 1:5), případně s ja­blky či hruškami.

Bezinkové müsli
250 g bezinek, 3 lžíce medu nebo cukru, 7 lžíce citrónové šťávy, 4-5 lžic ovesných vloček, 1 sklenice vody, 2-3 lžíce smetany, 50 g mandlí nebo ořechů
Ovesné vločky namočíme na několik hodin do vody. Mezitím si svaříme bezinky s medem a citró­novou šťávou. Rozmočené ovesné vločky smícháme se smetanou, přelijeme rozvařenými bezinkami a posypeme oloupanými sekanými mandlemi či ořechy (po­dle chuti ještě přisladíme medem).

Bezinkový tvaroh
250 g zralých bezinek, 250 g měkkého tvarohu, 3 lžíce cukru, lžíce citrónové šťávy, půl šálku mléka
Bezinky bez stopek svaříme s cukrem a citrónovou šťávou a po vychladnutí ušleháme s tvarohem a mlékem. Podáváme vychlazené jako dezert.

Dagmar Lánská: Plané rostliny v kuchyni, Aventinum 1990

                  
zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?), 12.3.2010 23:05
dekuji vam za recepty, pokud byste meli jeste neco odzkouseno napiste, budu moc rada.
                     
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 170.170 (?), 13.3.2010 13:20

Rád som prispel troškou do mlyna :-)

Peter

            
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 112.128 (?), 12.3.2010 23:01

Dobrý večer pane Stefun, zajímalo by mě, jak získáváte mletý klinček - hřebíček?  Hodí se do spousty receptů namletý lépe, ale nikdy jsem ho v žádném obchodě neviděla, vždycky jenom celý. Mám mlýnek na koření, ale ne každé koření mi umele dobře. Byla by nějaká rada? Díky .

               
host - 183.242 (?), 13.3.2010 8:37

Nejsem pan Stefun, přesto si dovolím svou troškou do mlýna. Hřebíček melu na elktrickém mlýnku na kávu. Elena

                  
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 81.49 (?), 13.3.2010 9:20

Děkuji paní Eleno. Zkusím to. Bude to chtít asi umlít celý sáček najednou a pak ho v tmavém skle pečlivě uskladnit, aby nevyčichl, že?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika