Dobrý den, prosím o radu nasel jsem si kopr na záhon. Mám 10cm rosliny, které začínají reznout a usychají.Celou dobu byly v pohodě. Nevíte čím by to mohlo být způsobeno, žádné škůdce jsem nenašel?Děkuji za odpověďi
Neporadím vám, čím to je, ale udělalo mi to také (2x), všechen jsem musela vyhodit. čím to bylo nevím, ale když jsem koupila nová semínka, tak vyrostla v pohodě. Takže myslím vytrhat a zasadit znovu. I.
Ostříhejte žluté listy nebo i celou nadzemní část a za slunečného počasí obrazí zdravé listy. Myslím, že je to nějaká houbová choroba, která má ráda vlhko a chlad. Kopr je plevel, takže stříkat kuprikolem je asi zbytečný luxus. Na nový výsev použijte loňská nebo předloňská semínka, ne čerstvá. Dá se dosívat až do konce srpna. Mimmo
Také jsem přišel o kopr rostoucí volně ze samovýsevu na záhonech. Přisuzuji to mšicím. Je zajímavé, že kopr, který mě vyrostl mezi sazenicemi košťálovin pod bílou netkanou folií je urostlý jak jedle. Není to způsobeno ani vlhkem. Mám podobnou zkušenost i z minulých let. Později zasetý už roste bez potíží.
Pokud by šlo o plíšeň, mohl by pomoci odvar z řebříčku obecného (měďnaté tekuté hnojvo). Proti mšicím bych zkusil výluh z kopřiv (po 12-t hodnách na mšice po 14-ti dnech i jako hnojivo ředěné vodou v poměru 1 : 10).