Konopí
|
|
 |
 |
Saga - (12) - 170.5 (?) 2.4.2019 7:32
Já každý rok pěstuji jednu rostlinu v rohu kterou mám kromě okrasy a jako odpozuvače škůdců i do čajů a na mastičky. Osvědčily se mi po exotickém ovoci vonící odrůdy konopí Warlock a Ice Cool. Osobně jsem žádnou změnu v počtu opylujícího hmyzu ani mravenců nezaznamenal, ty obranné látky cílí, stejně jako u jiných rostlin, přímo na škůdce. Zaujal mě zajímavý článek o jedné studii v Colorádu. Dovolil jsem si udělat výcuc.Kopac:
Ve vědeckém časopise Biomass and Bioenergy byla letos publikovaná studie, že včely mají rády konopí. Celkem bylo zjištěno 23 druhů včetně dvou velmi vzácných a to „v překvapivě hojném počtu.“
Vzorek také nasvědčuje tomu, že květy konopí jsou pro včely jedinečně přitažlivé; předchozí výzkumy včelí populace a diverzity plodin jako je geneticky modifikovaná řepka nedospěly k tak početným vzorkům ani k podobné různorodosti.
Konopí „tudíž může být ekologicky cennou plodinou, jejíž květy jsou přitažlivé pro doma chovaná včelstva a také pro mnoho druhů divokých včel,“ uzavírají tuto část svého článku výzkumníci.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 14.133 (?), 9.2.2011 21:00, zobrazeno: 23438x
Dobrý den. Chtěl bych si do skleníku vysadit jednu rostlinku konopí jako prevenci proti mšicím. Zajímalo by mě, zda k tomuto účelu moho použít technické konopí. Děkuji za odpověď.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.79 (?), 9.2.2011 23:00
Stačí jeden bdělý soused a máte o zábavu postaráno.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.135 (?), 10.2.2011 8:41
Zdravím.
Sousedka má skleník hned vedle silničky, kde chodí denně v zimě v létě hromada pěších, místních i turistů, rostlina konopí z něho roste větracím okýnkem ven. Jsme tu zatím dva roky a dva roky ji tam měla. Problém to asi není.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 107.191 (?), 8.12.2022 8:06
Ale pozor. Naopak, konopí je včelami vyhledáváno, můžete si najít články o tom, jak je konopný pyl pro včely užitečný. Záleží ale hlavně na odrůdě kterou zvolíte, protože některé mají jemnou květinovou vůni a jiné opravdu smrdí těžkým olejovitým a borovicovým odérem. Proto je potřeba myslet a dávat pozor i při výběru odrůd. Terpeny obsažené v květech konopí jsou přírodním antibiotikem a jsou léčivé, takže i ty nejsmrdutější odrůdy mají své využití, zápach je většinou způsoben myrcenem o jehož přínosu bylo už mnoho napsáno.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Saga - (12) - 170.5 (?), 2.4.2019 7:32
Já každý rok pěstuji jednu rostlinu v rohu kterou mám kromě okrasy a jako odpozuvače škůdců i do čajů a na mastičky. Osvědčily se mi po exotickém ovoci vonící odrůdy konopí Warlock a Ice Cool. Osobně jsem žádnou změnu v počtu opylujícího hmyzu ani mravenců nezaznamenal, ty obranné látky cílí, stejně jako u jiných rostlin, přímo na škůdce. Zaujal mě zajímavý článek o jedné studii v Colorádu. Dovolil jsem si udělat výcuc.Kopac:
Ve vědeckém časopise Biomass and Bioenergy byla letos publikovaná studie, že včely mají rády konopí. Celkem bylo zjištěno 23 druhů včetně dvou velmi vzácných a to „v překvapivě hojném počtu.“
Vzorek také nasvědčuje tomu, že květy konopí jsou pro včely jedinečně přitažlivé; předchozí výzkumy včelí populace a diverzity plodin jako je geneticky modifikovaná řepka nedospěly k tak početným vzorkům ani k podobné různorodosti.
Konopí „tudíž může být ekologicky cennou plodinou, jejíž květy jsou přitažlivé pro doma chovaná včelstva a také pro mnoho druhů divokých včel,“ uzavírají tuto část svého článku výzkumníci.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.133 (?), 13.2.2011 19:01
Díky za rady. Z toho, že by mě někdo udal, moc strach nemám. Ono by to nebylo moc vidět. Spíš mě odrazuje to, že bych tím odpudil i užitečný hmyz. Nedalo by se to třeba řešit tak, že bych měl to konopí v květináči někde jinde a po objevení mšic ho na nějakou dobu přesunul do skleníku a pak zase pryč? Myslíte, že by to mohlo byý řešení? Moc se mně totiž nechce stříkat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zelenáč Kenny - (29) - 144.126 (?), 14.2.2011 17:42
Dobrý deň, podľa mňa je to výborný nápad. Predsa odpudzovať ten hmyz ktorý je potrebný, to je zlé, ale dať to tam iba na niaku dobu, to je super. A aby ste sa nemuseli namáhať s prenášaním, snáď by stačilo vždy z toho konope trochu odstrihnúť a v sklenníčku zavesiť napríklad na niaku šnúrku. Nech vám to konope pomôže, dovidenia.
Michal
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|