Jste také fandové do bylinek?
|
|
|
|
host - 164.127 (?) 10.7.2007 8:31
Tymián je opravdu paráda v bylinkářském koutku. Bazalku mám v záhonu a někde jsem vyčetla, že se má kupodivu zalévat v poledne, a ne večer. Je pravda, že zimu nepřežije, ale tak se na jaře koupí nová sazenička a začne se znovu. A čerstvé caprese - čili plátek rajčete, na něj na půl položit plátek mozarely, zase rajče na půl plátku sýra atd., na to roztrhat kousky bazalky /čímž vzniká italská vlajka/, to pobrindat balzamikovým octem z Modeny - sqělý předkrm.
Oregano, čili dobromysl, absolutně nepostradelné při vaření špaget a nudlí obecně. Doporučuji i rozmarýn, je ušlechtile hezký /slabší zimu přežije, silnější ne/ a výborný do minutkových mas.
A jen k hnojení: V Německu jsem si koupila tekuté organické hnojivo Kraeuter-und Gewuerzpflanzen-Duenger u Dehnera - má filiálky v hodně městech Německa i Rakouska a občas tím veškeré bylinky hnojím. Nestěžují si. www.dehner.de - třeba nějakým tím městem budete projíždět, je tam radost hodinku pobýt, výborná zahradnictví.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.53 (?), 6.7.2007 10:31, zobrazeno: 162665x
Pojďme si povídat o bylinkách. "Dala" jsem se do nich před třemi lety a mám z nich velkou radost. Tymián, oregano, šalvěj, máta - 3 druhy, medunka, estragon, rozmarýn, jasně šnitlík, libeček, petržel... Vše průběžně střihám k využití do masíček a jiných jídel, máty do čaje a mojita, levanduli pro krásu. Letos jsem si pořídila i myrtu, je moc hezká a mile kvete. Vše rozesazeno mezi malinkaté kamínky, pod nimiž je folie a blízko místa, kde v létě často sedíme. Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte tip na nějakou další šikovnou bylinku, resp. koření?
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.208 (?), 6.7.2007 12:34
Já jsem se také dala na bylinky - a to díky našim dvoum psům (tibetské dogy). Ten mladší stále vše okusoval a ničil. Ještě na jaře byla naše skalka jen haldou kamení. Pak mě napadlo, že když mezi skalničky zasadím bylinky, že jim to bude smrdět (i když nám to voní) a že tam přestanou chodit. Museli jsme to sice posílit i jinými opatřeními, ale od té doby je pokoj a skalka krásně roste a navíc voní. A tak jsem vlastně začala pěstovat bylinky.... Zdraví - Daniela.
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.53 (?), 6.7.2007 12:41
Vím z vlastní zkušenosti, že levandule v růžích odpuzuje mšice, ale které působí na psy? Zlatý retriever vše okusuje a rozhrabuje... Uvítám radu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.208 (?), 6.7.2007 14:22
Já tam mám medunku, mátu a levanduli. Z kytiček jsem tam dala afrikány a muškáty. To jsou jediné kytky, o kterých vím bezpečně, že je psi nemají rádi. Vy máte zlatého retrívra? To je stejný chlupáček jako ti naši. Také ho musíte česat? Naši psi stále ještě línají a vyčesávání není jejich hobby.
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.7 (?), 7.7.2007 20:18
Naše dvouletá fenka se češe relativně ráda, ještě raději má ale jasmín a clematis - ten "slupla takřka na posezení". Afrikány do zahrady nechci, i když pořádně nevím proč. Muškáty zkusím, díky za tip. Bylinky máme v samostatné části, kam retriever nechodí, takže nevím, na čem by si pochutnala :-) Tam může pouze jezevčík, je to již dáma v letech, která si kytek ani bylinek vůbec nevšímá... Jinak doporučuji knihu Bylinář od Lesley Bremnessové /koupila jsem asi před rokem v Levných knihách/, fajnové čtení s mnoha kresbami.
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.208 (?), 7.7.2007 20:26
Děkuji za typ, zkusím ten bylinář sehnat. Já jsem zatím čerpala vědomosti z knížky Byliny v lékařství. Také není špatná. Tak se mějte - zdraví Daniela.
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.11 (?), 8.7.2007 8:55
Zkuste si do skalky dát ještě tymián, již za rok oceníte hezké květy, již letos v kuchyni. Přezimuje bez problémů, přiletošní slabé zimě jsem do kuchyně používala lístky přímo ze zahrádky, jinak si je připravím do bakelitových obalů od vajíček, zaleji vodou a dám do mrazáku. A svíčková nebo rajská s čerstvým tymiánem je o poznání lepší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.208 (?), 9.7.2007 10:43
Tymián jsem ještě nezkoušela, ale znám ho - krásně voní. Tak díky za typ - vyzkouším. Jaké dorůstá výšky? A není to takový plevel jako máta, nemám ho raději zasadit do květníku? Nebo přímo na záhon? Kdysi jsem také pro mojí maminku pěstovala routu lékařskou. Je dobrá pro lidi s větší srážlivostí krve. Maminka každý den rozžvýkala jeden lísteček a docela jí to pomáhalo.
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247), 10.7.2007 3:33
Tymián se sice rozlézá, ale zvolna - doporučuji koupit již vzrostlé v OBI, či Baumaxu - naleznete zde různé tymiány, kouzelné je, že některé mají ostřejší, některé jemnější vůni, jiné voní po citrónu. "Citrónové" by teoreticky neměly přežít venku, ale na skalce obrácené k jihu mi krásně prosperují. Vcelku bez problémů seženete 4-5 variet během pár měsíců. Seté bohužel nabízejí jenom dva druhy (asi osiváři trpí přílišným konzervatismem).
Určitě zasijte , nebo zasaďte i saturejku a to horskou, narozdíl od ostatních saturejek je horská TRVALKA.
Urřitě vám udělá radost i OREGANO - mám dvě variety, standard a drobnolistou- ta je jemnější. Pozor! Oregano vyžaduje občas usměrnit- nejlépe střihem při květu - nevysemení se Vám na záhon.
Tyto tři bylinky tvoří "provencálskou trojku" a jsou nedílnou součástí i ostatní středomořské kuchyně - pokud Vám sedí tředomořský lifestyle budete nadšená - při používání čerstvých bylinek neexistuje cesta k návratu k sušeným.. POZOR! NEHNOJTE! Jednak se tymián snadno spálí, a při opatrném hnojení vyrazí do květu.
Trvalkou je estragon - ten lze vysít, podobná situace je i se šalvějí.
FAjn a nepostradatelná je čerstvá bazalka, ale v našich podmínkách je to letnička - nejlépe se jí daří v samozavlažovacím velkém květináči, na nějakém dobře prohřátém místě - bazalku hodně hnojte a hodně zalévejte, je extrémně náročná na vodu.
A pokud chcete nějaký jednoduchý recept na úvod - nakládaný sýr (balkánského typu ) nakrájejte na malé kostky á 2 cm , dejte vrstvu do sklenice zasypte lístký čerstvého tymiánu,oregana , saturejky a čerstvými plátky česneku a trochou hrubě drceného pepře. Můžete přidat i na nudličky nakrájená sušená rajčata. Opakujte ,dokud nenelníte sklenici. Zalijte panenským olivovým olejem, nebo směsí Olivového a dobrého slunečnicového oleje. Nechejte týden uležet v chladničce. Úspěch zaručen. (Olej snese i druhou, či třetí várku sýra)
A pokud
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.127 (?), 10.7.2007 8:31
Tymián je opravdu paráda v bylinkářském koutku. Bazalku mám v záhonu a někde jsem vyčetla, že se má kupodivu zalévat v poledne, a ne večer. Je pravda, že zimu nepřežije, ale tak se na jaře koupí nová sazenička a začne se znovu. A čerstvé caprese - čili plátek rajčete, na něj na půl položit plátek mozarely, zase rajče na půl plátku sýra atd., na to roztrhat kousky bazalky /čímž vzniká italská vlajka/, to pobrindat balzamikovým octem z Modeny - sqělý předkrm.
Oregano, čili dobromysl, absolutně nepostradelné při vaření špaget a nudlí obecně. Doporučuji i rozmarýn, je ušlechtile hezký /slabší zimu přežije, silnější ne/ a výborný do minutkových mas.
A jen k hnojení: V Německu jsem si koupila tekuté organické hnojivo Kraeuter-und Gewuerzpflanzen-Duenger u Dehnera - má filiálky v hodně městech Německa i Rakouska a občas tím veškeré bylinky hnojím. Nestěžují si. www.dehner.de - třeba nějakým tím městem budete projíždět, je tam radost hodinku pobýt, výborná zahradnictví.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|