Jarní kůra k pročištění krve



hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?)
21.4.2008 11:49

 No jestli to bude ta varianta ráno lžička medu a večer lahvinka vína, tak bych opravdu ráda věděla, jak to dopadlo.

Možná bych se spíš přimlouvala za červené vínko... Bílé víno na rozdíl od červeného má pouze minimální množství polyfenolů a jeho antioxidační kapacita je ve srovnání s červeným vínem velmi nízká. Antioxidantů epikatechinu a quercetinu je v červeném víně desetkrát více než v bílém.
Důvodem, proč je v červeném víně více antioxidantů, je to, že se při výrobě červeného vína ponechává slupka hroznu po určitou dobu fermentovat. Je to právě vinná slupka, která obsahuje flavonoidy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 172.106 (?), 20.4.2008 21:43

 Jsem taky pilná jak včelička...

Natrhám 250 g kopřiv (a přitom se děsně požahám, takže mě brní prsty ještě 2 dny), pořádně je opláchnu a dám do hrnce s 1 a 1/2 litrem vlažné vody. Nechám 24 hodin louhovat. Pak převařím a nechám opět 24 hodin louhovat. Nakonec scedím, přídám kilo cukru (lepší je hnědý), šťávu ze 2 citronů a vařím do hustoty medu. Pro lepší barvu je možno přidat pár pampeliškových květů.

POZOR - znovu zdůrazňuji, že kopřiva se má sbírat jen do 20. května. Pak je už plná dusičnanů a měla by se sbírat až zase po 20. září.

Na pročistění je dobrý i "Zelený nápoj" : hrst kopřiv, hrst brutnáku a hrst lístků jitrocele rozmixujeme v 1/2 litru studené převařené vody. Hotový nápoj ihned vypijte. Je to hnus fialový, ale zdravý...

               
micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 20.4.2008 21:47

Bezva určitě vyzkouším a pak se ozvu jak to dopadlo.Moc díky. micuko

                  
host - 28.226 (?), 21.4.2008 0:40

Chci se připojit s nápadem jak chutně konzumovat kopřivy. Děláme si z mladých čerstvých rostlin na odšťavňovači (ne tom odstředivém rychlém, který tím že šťávu trochu zahřívá částečně ničí vitamíny, ale na pomalém lisu typu Green Star) hustou šťávu, ke ktreré vždy pak odšťavníme celou okurku hadovku. Zelená vitamíno-minerálová bomba je pak o něco chutnější. Přidáme si do ní pak ještě pár kapek citrónu, který pomáhá v těle využít maximálně železo, které kopřivy hojně obsahují. Nebo je také dobré přidat pár kapek olivového oleje pro zjemnění chuti. Stačí i pár lžic této tekutiny denně. Lze uchovat dva dny v lednici, pak je lepší udělat opět čerstvou. Kopřivy jsou užasnou přírodní volbou pro anemiky, ale prý by se měli pokud jsou konzumovány často filtrovat, kvůli žahavým chloupkům, přez plátýnko. A také by se neměli intenzivně pít více jak 3 týdny, tak jako každé léčivé bylinky a pod.

Ještě si ke kopřivám vybavuji, že údajně nejsou nejvhodnější v těhotenství, jelikož pro silný detoxikační účinek mohou ovlivnit tělo k tomu, aby uvolňovalo plod, ale nevím, jelikož ve většině těhotenských čajových směsích je kopřiva zastoupena...

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 21.4.2008 14:00

Kopřivy jsou bezesporu pro člověka velmi cenná a zdravá bylina. Negativního účinku na těhotenství se nemusíte bát, je to historií ověřeno, potratové báby zkoušely jako abortivum vše možné, včetně mnohonásobně vyšších dávek výtažků z kopřiv  - ty se ukázaly v tomto směru jako neúčinné.
   Jinak ale k mnohým osvědčeným očistným a detoxikačním kúrám jsem trochu skeptický. Dosud se nepodařilo exaktní serologickou analýzou prokázat, že by hladiny odpadních látek metbolizmu, bakteriálních toxinů, těžkých kovů či jiných škodlivin byly po jakékoli bylinné očišťovací kúře statisticky významně nižší než před ní. Nebo o tom aspoň nevím.

                     
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 22.4.2008 7:52

Takže vlastně zbývá jen dobrý pocit, že jsem snad pro svoje tělo něco udělala 

                  
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 21.4.2008 11:49

 No jestli to bude ta varianta ráno lžička medu a večer lahvinka vína, tak bych opravdu ráda věděla, jak to dopadlo.

Možná bych se spíš přimlouvala za červené vínko... Bílé víno na rozdíl od červeného má pouze minimální množství polyfenolů a jeho antioxidační kapacita je ve srovnání s červeným vínem velmi nízká. Antioxidantů epikatechinu a quercetinu je v červeném víně desetkrát více než v bílém.
Důvodem, proč je v červeném víně více antioxidantů, je to, že se při výrobě červeného vína ponechává slupka hroznu po určitou dobu fermentovat. Je to právě vinná slupka, která obsahuje flavonoidy.

                     
micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 21.4.2008 12:40

Dobrý den Marcelko, červené vínko tak to je moje a když je suché no!!!Bohužel můžu tak skleničku za nějaký ten delší čásek.Toho medu si užiji víc. Ještě tento týden jdu na kopřivy a pak napíšu jak to dopadlo.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 21.4.2008 14:07

Já bych to bílé víno tak nezatracoval. Pravda, ani fermentací bílých slupek bychom v něm nezískali flavonoidy. Značný díl kladného účinku vína na zdraví působí i malé dávky alkoholu.
   Je málo lokalit na našem území, kde lze vyrobit dobré červené víno bez dobarvení a doslazení. S bílými je to přeci jen lepší.

                     
host - 221.138 (?), 21.4.2008 14:30

Dobrý den. Teda na ty kopřivy, to by mě fakt nenapadlo, ale na 3 Litovle si dnes zajdu. Tam je toho z přírody taky dost a takový ležáček:-) Už se těším! Stanislaw:-)

                     
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 22.4.2008 7:49

A děláte dobře,  takový pěnivý osrosený mok je jistě chutnější než ten zelený koktejl...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika