Až se vám nekontrolovaně rozleze máta, vyberte si z následujících receptů:
Mátový likér
Dvě hrsti čerstvé máty dáme do 3 dcl vařící vody a vaříme 20 minut. Přecedíme, svaříme s 350 g cukru a po vychladnutí přidáme 0,5 l žitné a stočíme do lahví.
Mátovka podle Rettigové
Dvě hrsti čerstvé máty dáme do dvou litů žitné nebo koňaku, uzavřeme a necháme 4 týdny stát na slunci za občasného protřepání. Potom přecedíme, přidáme 0,5 kg cukru, rozpuštěného v malém množství vody a necháme několik dnů uležet.
Mátový olej
Čerstvou mátu napěchujeme do sklenice, zalijeme olejem a necháme čtyři dny stát na slunci za občasného protřepání. Přecedíme, zalijeme jím další várku čerstvé máty a zase necháme čtyři dny na slunci. Vše opakujeme ještě jednou. Po dvanácti dnech přecedíme, stočíme do láhve a uchováme v chladnu. Potíráme spánky při bolestech hlavy, migréně, používáme na opary, kožní vyrážky, potíráme bolavé dásně, apod.
Mátová omáčka
Dva bílé jogurty, lžičku sladké červené papriky, lžičku kari, sůl a najemno nasekanou mátu rozmixujeme, dáme vychladit a používáme jako tatarskou omáčku.
Salát s mátou
Salátovou okurku oloupeme a nastrouháme, přidáme bílý jogurt, rozetřený česnek a lžíci nadrobno pokrájené čerstvé máty. Podle chuti osolíme, opepříme a ochutíme octem.
Mátové Blady Mary
Dvě dcl rajčatové šťávy smícháme se dvěma lžičkami cukru, jednou lžičkou worcesteru, a lžící vodky. Přidáme lžíci pokrájené máty, osolíme, opepříme a dáme vychladit