Ráda bych manželovi jako dárek koupila nový zahradní gril, ale vůbec se v tom nevyznám, proto prosím o názory, rady, zkušenosti. Doposud jsme měli obyčejný litinový gril na dřevěné uhlí, ale vadilo nám, že omastek kape přímo do ohně (chuťově výborný, ale přeci jen nezdravý). Proto bych chtěla gril, kde se omasterk nemůže spálit, hodně přemýšlím o grilování na kameni, ale moc tomu nerozumím... Myslela jsem si, že se maso položí přímo na kámen, ale po přečtení informaci o lávových grilech Campingaz si nejsem jista, cituji:
"Lávový kámen je přírodní materiál pocházející z dnes již vyhaslých sopek, který velice rychle absorbuje teplo. Kameny umístěné v grilu na spodním palivovém roštu nad plynovým hořákem jsou zahřívány na vysokou teplotu; výsledkem je rovnoměrný žár, který vyzařuje na pokrm umístěný na horním grilovacím roštu. Porézní povrch lávových kamenů vstřebává velké množství tuku, který odkapává při grilování z grilády, a tak z velké části zabraňuje nežádoucímu vzplanutí tuku. Místo lávových kamenů lze také použít kvalitnější keramické brikety. Náplň lávových kamenů by měla při průměrném grilování vydržet celou grilovací sezónu. "
Může mi někdo vysvětlit, kam se vlastně to maso dává a jak se plní lávový kámen? Má s tím někdo zkušenosti? Může mi někdo doporučit konkrétní gril (bez toho aniž bych musela něco dovyrábět), pro max. 4 - 8 lidí, do 5000,- Kč, dřev. uhlí či plyn (mimochodem ovlivní to chuť?), aby se dalo grilovat jak maso, tak zelenina.
Díky za každý názor, radu. Zdravím Eva.