Vodní gril



Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?)
8.5.2009 12:27

Myšlenku vodního grilu prosazoval velmi silně Weber, jeho gril je asi nejlépe provedený (velikostí, zpracováním) ostatní jsou   funkční napodobeniny, Weber je velký (průměr 47 cm), ale drahý (9500-11000)..

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 219.60 (?), 23.3.2009 17:36
                     
host - 159.91 (?), 14.4.2009 18:41

Právě jsme se vrátili ze zahrádky, kde jsme grilovali na vodním grilu kuřecí čtvrtky.Tento gril máme přes rok, mezi chalupáři a zahrádkáři není moc rozšířen, protože je to poměrně novinka.Ale úžasná.Nejsem žádný najatý propagátor tohoto výrobku, koupil jsem ho úplně náhodou a v žádném případě nelituji.Maso /uzeniny, kuřata,vepřové plátky, ryby.../,ale i zalenina a ovoce jsou po grilování úžasné, nejsou černé, nahořklé od spáleného tuku, který se zachyti ve vodní lázni.Šťavnaté s jemnou kůrčičkou, nikdy jsem lepší grilované nejedl.Mám příbuzného kuchaře, který tomu nechtěl věřit.Ochutnal, uvěřil a dnes ho už má taky.Tento výrobek můžu s klidným svědomím všem milovníkům dobrého jídla jen doporučit.Je možno použít dřevěné uhlí nebo brikety, ale daleko lepší zkušenosti mám s dubovým, bukovým dřevem nebo olše, švestka, hruška,jen ne jehličnan.Je cítit pryskyřicí.Spotřeba dřeva je malá, stačí zastavit pod nějakým dubem a nasbírat suché větve a paliva je habaděj.Ještě k výrobku.Prodávají se dva druhy - čínský za 1300,-Kč, vyrobený z černého plechu s teploměrem, ale ten není tak důležitý, maso se nepálí, je lehoučký a má dvoje dvířka a ve víku odtah na kouř.Druhý je český, cena 4 200,- Kč, je nerezový, velmi těžký, asi 14 kg, nemá teploměr a pouze jedna dvířka.Já používám čínský.Nechají se použít i k uzení - roztopit, zasypat pilinami a zavřít.Nezdravé ale dobré.Třeba ryby.Takže ještě jednou, gril vřele doporučuji a všem i těm nevěřícím Tomášům přeji dobrou chuť.       Karlos.

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 14.4.2009 19:57

Jestli to dobře chápu, maso se připravuje v uzavřené nádobě.Dole se topí, teplo a louř jde nahoru k masu na nějakém roštu, pod roštem je nádoba s vodou, kde se chytá tuk, který nekape do ohně.V té vodní lázni se voda vaří nebo je to oddělené ještě nějakým tlumícím plechem?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 14.4.2009 20:25

Voda se vaří. Vznikající pára zabraňuje připálení masa a činí jej šťavnatějším. Aspoň si to teda myslím. Mám už rok ten český a grilování je fakt rychlé a snadné.
   Jistě, maso pečené v klasickém grilu a odkapávající hodinu nad dřevěným uhlím je kouřem aromatizováno víc, ale rozdíl není tak velký, jak bych očekával.

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 14.4.2009 20:31

Dávám přednost zdravější úpravěmoje žena naopak nejraděj přismahnuté kousky, pěkně očuzené nebo připálené, někdy to až nechápu.Moc ji třeba nechutnalo maso ze žuly, nebylo osmahnuté... nebo přičoudlé.Šlo by takové zařízení vmontovat do krbu?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 14.4.2009 20:47

Teoreticky ano. Hlavní fígl vidím ve dvou věcech - jdnak lavor s vodou, který brání pálení tuku a vyvíjí zvlhčující páru, jednak víko, které funguje jako tepelný strop a uzavírá prostor s kouřem a masem podobně jako v udírně.
   Umístit mezi maso a rošt nádobu s vodou by snad u větších krbů šlo, stejně jako krátkodobě uzavřít ohniště a přivřít horní klapku.  Nevím ale, jestli by to bylo ono.
    Voní gril není problém po průměrného klempíře levně vyrobit. Odstraníte-li lavor s vodou, máte ohniště pro příznivce přičoudlého. Sám jsem ale bez lavóru negriloval.

                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 14.4.2009 20:55

pátral jsem právě po obrázcích... na vlastní oči jsem ho neviděl, ale z doslechu a popisu jiných asi přibl.vím o co jde.Něco vykombinuji a dám vědět.Chci to dát do krbu.

                     
host - 159.91 (?), 14.4.2009 20:51

Ve vodní lázni se voda vaří a pára společně s kouřem jde nahoru k roštu, na kterém je maso.Vodní pára snižuje teplotu kouře, takže je prakticky vyloučené maso spálit.A jak jsem už psal.není nahořklé od spáleného tuku.Při grilování větších kusů, třeba kolena, se samozřejmě musí topit delší dobu a potom se musí hlíd

at množství vody, aby se nevypařila /k tomu jsou dobrá dvíka u čín.grilu/.Vodu je možno kdykoliv dolít.           K.

                     
host - 59.7 (?), 7.5.2009 21:09

Já si vodní gril udělal z 200l sudu a funguje výborně tah má jako zvon...

                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 8.5.2009 12:27

Myšlenku vodního grilu prosazoval velmi silně Weber, jeho gril je asi nejlépe provedený (velikostí, zpracováním) ostatní jsou   funkční napodobeniny, Weber je velký (průměr 47 cm), ale drahý (9500-11000)..

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika