Uzený kapr



host - 224.60 (?)
11.5.2014 21:57

Je nastudeno udeny kapor bezpecna potravina bez dalsej tepelnej upravy?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 23.11.2009 22:40

Ten recept se mi líbí a určitě ho vyzkouším. Jenom mi tam chybí něco kyselého, jsem zvyklý všechny, i sladkovodní ryby zakapat citronem či octem.

                     
host - 57.111 (?), 24.11.2009 21:44

Zdravím,

zakapat citronem je samozřejmé při jakékoli kuchyňské úpravě - to také samozřejmě dělám, ale na uzení určitě ne - ale fantazii se meze nekladou;-) Doporučuji tento recept vyzkoušet bez citronu abyste měl možnost srovnání;-)

Martin

                     
host - 115.125 (?), 15.7.2012 6:01

Ryba se před kuch. úpravou(smažení, pečení) zakapává kvůli pevnosti masa. Pro chuť bych ho tam určitě nedával.Do uzení už vůbec ne.

                     
host - 92.190 (?), 6.5.2014 7:12

Jak tolik uzených kaprů uchováváte?  J.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 81.81 (?), 7.12.2009 15:33

O víkendu jsem vyudil kapra naloženého vláku podle pana Martina.

já půlky kapra naložím na 48 hodin do spešl láku (2l vody, 6 lžic soli, pár stroužků českého česneku - rozdrtit, bobkový list - 10ks, nové koření, pepř, na kostičky jeden celer a pastiňák). Vše povařit, vychladnout a kapry do toho na dva dny

Výsledek byl vcelku dobrý. Vyuzenému kapru bych vytknul jen dvě věci:
1. Byl příliš slaný. Možná jedna ryba byla na tolik láku malá (2kg před vykucháním)
2. Měl dost pichlavých kostí.Nakládám-li do láku s octem, malé kůstky poněkud změknou. 
Ale jinak jsme si vcelku pochutnali

                     
host - 176.115 (?), 6.5.2014 8:49

2kg před vykucháním crying to je násadový miminko. takový se ani neberou na jídlo natož na vyuzení. Udit se vyplatí od 60cm nahoru.

   
host - 17.195 (?), 15.5.2012 9:40

Dobrý den. Nevím jestli je postup, který používám ten "jak co nejlépe vyudit rybu". ale já používám tento postup. Kapra naporcuji na podkovy široké cca 5-6cm, naložim do slaného roztoku(10 dkg soli na 1l vody) na 12 hodin v chladu. Po této době podkovy opláchnu studenou vodou a udím položené na roštech ve vodní udírně do nádoby s vodou naliji asi 1.25 l čisté vody. Udím 3 až 4 hod. Topím švestkovým dřevem. Stejného výsledku lze dosáhnout i s menším množstvím soli (5-6 dkg na 1 l vody), ale naložit v chladu na 24 hodin.

   
host - 57.45 (?), 4.5.2014 20:17

úplně jednoduše - udím celé půlky kapra(pro jistotu ho vyvážu potravinářským špagátem aby se nerozpadl a lépe ho tak zavěsím do udírny - maj ho v každý švadlence),rybu den předem nasolím co to jde a zabalím na noc do potravinové folie.Před vložením do udírny ponořím rybu na cca 30 vteřin do vařicí vody a hned potom do hrnce se studenou vodou, zase jenom na pár vteřin.to způsobí, že se ryba zatáhne a je po uzení hodně šťavnatá, udím cca 4 hodiny na 85-90 stupňů, používám dub bez kůry

PS: málokdy na mě zbyde

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 8.5.2014 8:59

To s tím ponořením do horké a studené vody zní zajímavě, možná vyzkouším. Praktičtější, než celé půlky mi přijde udit jednotlivé porce. U lehčích kousků je takly menší riziko, že spadnou z háku, tak se nemusejí ovazovat. Teplota a doba uzení se mi zdají dost vysoké. Obvykle nejdu nad 70 st a 3 hodiny.  Dub je v pohodě, nepatřím mezi odpoůrce co křičí, že dub je kyselý, hořky a přitom s ním nikdy neudili.

         
host - 224.60 (?), 11.5.2014 21:57

Je nastudeno udeny kapor bezpecna potravina bez dalsej tepelnej upravy?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika