Poslyšte, co se mi stalo před 2 týdny. Nechal jsem na jaře postavit nová kachlová kamna. Napojená jsou na starý průlezný sběrný komín s dvířky na půdě, v němž se podle řeči pamětníků, kdysi udilo. To mě inspirovalo - nač roztápět udírnu v zahradě, bude v chalupě teplo, netřeba chodit ven a vyzkouším jiný způsob uzení.
Tak se stalo Naplnil jsem pro začátek jen 10 kg klobás, v sobotu si přivstal a zatopil hodinu předem v kachlákách. Klobásy jsem zavěsil do komína a celý den poctivě topil. Spálil jsem skoro polovinu svého nejlepšího udícího dřeva a v pozdních večerních hodinách slavnostně vystoupal na půdu pro klobásy. Otevřel dvířka - klobásy byly růžové a skoro studené, jakobych je tam dal před chvílí. Masivní cihlový komín se nezahřál ani za 14 hodin! Současně jsem obdržel telefonát, že hned následující ráno musím pracovně odjet. Co teď?
Vzpomněl jsem si na letní grilování ve vodním grilu. Nesnězené maso a ryby druhý den nastudeno chutí dost pripomínaly uzené. Zatopil jsem tedy v grilu, lavór naplnil vařící vodou z kachláků a klobásy rozložil na obě patra grilu ve 2 vrstvách. Po půlhodině jsem patra prohodil a přeložil i klobásy na jednotlivých roštech Zatímco v létě gril prakticky nekouří, v mrazivém vzduchu z něj odcházel hustý bílý dým, a to i když voda v lavóru viditelně nebublala. Asi po 1,5 hodině jsem "uzení" ukončil. Nebudu vás lakovat tvrzením, že tak voňavé klobásy nikdo z vás ještě nejedl, ale výsledek mě skutečně překvapil. Když si uvědomím, že mě to stálo pár desítek minut a nějaké to polínko švestky...
Po nečekaném úspěchu jsem naložil do láku pár kilových kousků krkovičky bůčků a kýty a mezi svátky zkusím v grilu vyudit maso. ne už z nouze, ale cíleně. O výsledku podám zprávu.