Uzení ve vodním grilu
|
|
|
|
host - 39.42 (?) 15.12.2010 9:02
Tak na Vase vysledky jsem hodne zvedav. Mam taky kratce vodni gril a zatim se s nim ucim a experimentuju (ted v zime). Platky masa a ryby naprosto OK, vetsi kus bucku taky celkem OK, ale kilova kyta byla po 2 hodinach na porchu spalena, cerna, ocouzena a vevnitr nedodelana - proste hnus, ani pes to nezral. Nedarilo se mi udrzovat konstantni nizsi teplotu, nemam teplomer ale rekl bych ze teplota hodne kolisala. Nevzdavam to, jednou to dotahnu k dokonalosti...
Tak drzim palce!
Petr
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 14.12.2010 17:56, zobrazeno: 14341x
Poslyšte, co se mi stalo před 2 týdny. Nechal jsem na jaře postavit nová kachlová kamna. Napojená jsou na starý průlezný sběrný komín s dvířky na půdě, v němž se podle řeči pamětníků, kdysi udilo. To mě inspirovalo - nač roztápět udírnu v zahradě, bude v chalupě teplo, netřeba chodit ven a vyzkouším jiný způsob uzení.
Tak se stalo Naplnil jsem pro začátek jen 10 kg klobás, v sobotu si přivstal a zatopil hodinu předem v kachlákách. Klobásy jsem zavěsil do komína a celý den poctivě topil. Spálil jsem skoro polovinu svého nejlepšího udícího dřeva a v pozdních večerních hodinách slavnostně vystoupal na půdu pro klobásy. Otevřel dvířka - klobásy byly růžové a skoro studené, jakobych je tam dal před chvílí. Masivní cihlový komín se nezahřál ani za 14 hodin! Současně jsem obdržel telefonát, že hned následující ráno musím pracovně odjet. Co teď?
Vzpomněl jsem si na letní grilování ve vodním grilu. Nesnězené maso a ryby druhý den nastudeno chutí dost pripomínaly uzené. Zatopil jsem tedy v grilu, lavór naplnil vařící vodou z kachláků a klobásy rozložil na obě patra grilu ve 2 vrstvách. Po půlhodině jsem patra prohodil a přeložil i klobásy na jednotlivých roštech Zatímco v létě gril prakticky nekouří, v mrazivém vzduchu z něj odcházel hustý bílý dým, a to i když voda v lavóru viditelně nebublala. Asi po 1,5 hodině jsem "uzení" ukončil. Nebudu vás lakovat tvrzením, že tak voňavé klobásy nikdo z vás ještě nejedl, ale výsledek mě skutečně překvapil. Když si uvědomím, že mě to stálo pár desítek minut a nějaké to polínko švestky...
Po nečekaném úspěchu jsem naložil do láku pár kilových kousků krkovičky bůčků a kýty a mezi svátky zkusím v grilu vyudit maso. ne už z nouze, ale cíleně. O výsledku podám zprávu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.42 (?), 15.12.2010 9:02
Tak na Vase vysledky jsem hodne zvedav. Mam taky kratce vodni gril a zatim se s nim ucim a experimentuju (ted v zime). Platky masa a ryby naprosto OK, vetsi kus bucku taky celkem OK, ale kilova kyta byla po 2 hodinach na porchu spalena, cerna, ocouzena a vevnitr nedodelana - proste hnus, ani pes to nezral. Nedarilo se mi udrzovat konstantni nizsi teplotu, nemam teplomer ale rekl bych ze teplota hodne kolisala. Nevzdavam to, jednou to dotahnu k dokonalosti...
Tak drzim palce!
Petr
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 15.12.2010 9:11
Asi není nutné, aby voda viditelně vařila - i tak z grilu odcházel bílý kouř s párou.
První udírna, kterou jsem před 25 lety postavil podle vzoru místního řezníka, měla ohniště pod masem. Klobásy v ní trvaly méně než 2 hodiny, maso tak 4-5 hodin. Udila dobře, jenže se to muselo bedlivě hlídat.
Jak říkáte, problém bude s udržením teploty. Hlavně nesmí příliš stoupnout, když na chvíli, klesne, asi to tolik nevadí. Nicméně je Vaše informace cenná, možná kilové kusy napoprvé rozpůlím.
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.42 (?), 15.12.2010 10:33
Tak to byste me opravdu zklamal.
Petr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maty - Zlatý Zahrádkář (976) - 92.43 (?), 26.12.2010 14:22
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.42 (?), 27.12.2010 17:43
Parada! Ja zrejme nemel dostatecne vyschle drevo a pak to maso jsem tam dal primo z lednicky. Po precteni nekolika zdejsich diskuzi hadam ze to byla zrejme ta nejvetsi blbost. Tak ja letim pro maso a pujdu nakladat...
Petr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|