Uzení - přeuzování



host - 121.155 (?)
28.5.2009 8:34

Tak udírna prošla premiérou. Nejdřív jedna trubka - teplota 85 st; potom přidána druhá trubka - teplota cca 60 st. a posléze přidána ještě trubka třetí - teplota 35-40 st. Nejlepší byl sýr se salámem v punčoše. Klovásy a uzená žebra se moc nezměnila. Prostě se přeudilo už jednou uzené, takže se to v podstatě jen ohřálo. Spotřeba dřeva je minimální na to, že se udilo celý den. A naštěstí nic nebylo hořké, jak píší jiní začátečníci "uzenáři"

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 121.155 (?), 18.5.2009 15:09, zobrazeno: 22026x

Zdravím. Zhotovil jsem si dřevěnou udírnu a chystám se začít. Nejdřív opatrně, takže jen přeudit, klobásku, salám apod. Pročetl jsem si hodně diskuzí, ale to co jsem hledal jsem nikde jasně nenašel. A to zda je nutné i při přeuzování klábásy a salámy nejdříve ohřát v teplé vodě jako se to dělá u masa, které se po naložení vkládá do udírny. No a když už jsem tady, tak ještě jeden dotaz. Topeniště jsem zhotovil ze starých lázeňských kamen (i když jsem četl, že by topeniště mělo být bez roštu) a potom to vedu dvěmi trubkami o prům. 130 cm ze spoda do "dřevěné bedny" na nohách z hranolů. Pokud zjistím, že ty dvě trubky jsou moc, tak to zkrátím. Myslíte, že by ty trubky mezi topeništěm a udírnou chtěly něčím zaizolovat? A pokud ano, znáte něco? Asi nějakou vlnu s alobalem nebo něco podobného? Děkuji za odpověď.

Jirka

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 128.44 (?), 18.5.2009 18:06

Měl jsem cosi podobného, trubky můžou být i tři. Vyzkoušíte sám. Dobré je dát do udírny teploměr, abyste viděl co a jak, při jakém ohni je jaká teplota, než si to ošaháte. Ten rošt trochu eliminujete tím, že pod něj budete pouštět jen minimum vzduchu. Izolovat trubky nemusíte, zvlášt když jsou dvě. Možná ve velké mrazu by byl problém, ale jinak ne. Uzeniny neohřívejte, je to zbytečné, i když jim to asi neuškodí. Pokud jde o maso, popisují se dva způsovy, horká a vlažná voda. Osobně používám horkou, vařící. Povrch masa se jakoby zatáhne. Ale ve vlažné jsem too nezkoušel, nemůžu srovnávat.

   
host - 121.155 (?), 28.5.2009 8:34

Tak udírna prošla premiérou. Nejdřív jedna trubka - teplota 85 st; potom přidána druhá trubka - teplota cca 60 st. a posléze přidána ještě trubka třetí - teplota 35-40 st. Nejlepší byl sýr se salámem v punčoše. Klovásy a uzená žebra se moc nezměnila. Prostě se přeudilo už jednou uzené, takže se to v podstatě jen ohřálo. Spotřeba dřeva je minimální na to, že se udilo celý den. A naštěstí nic nebylo hořké, jak píší jiní začátečníci "uzenáři"

   
host - 203.87 (?), 11.4.2013 12:49

130 cm? To jste udil z komína elektrárny?laugh Sorry. Každý se někdy překlepne. Nic ve zlém a hezký den.Luboš

      
Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?), 11.4.2013 13:17

Ale ten preklep bol pred čtyrmi rokmi, nevadí? Bajas.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika