Jednou, dvakrát ročně s kamarády vyrážíme na lov ryb s tím že úlovek je prioritně určen k vyuzení. Pokud není zájem ryb, nebo výsledek lovu uspokojivý, běžně přistupujem k tomu, že se úlovek střádá několik několik dní a dříve ulovené rybky se ukládají v mrazáku. Před uzením se rozmrazí, opláchnou a stejně jako ty čerstvé nakládají do láku. Uvedený postup má proti Vámi zmíněným makrelámvýhodu v naprosté kontrole toho, co se s rybama od jejich ulovení až po zavěšení do udírny dělo. Osobně, byť mám uzenou makrelu rád, ze zmražených bych do toho nešel, stav žaber a zbytky ledviny na páteři nebývají po rozmražení koupených ryb ve stavu kdy bych měl na takový jídlo chuť.
Zásobení našeho trhu čerstvýma rybama se hodně zlepšilo, u nás dávám palec nahoru Kauflandu kde jsou celoročně k dostání různé druhy a to i mořských včetně makrel, na trhu je několik firem které dodají na objednávku čerstvé ryby až na místo určení dle objednávky, samozřejmě to něco stojí. Stačí zadat - Čerstvé ryby.
Pro určení stavu - čerstvosti ryby je rozhodující rybí oko, stav kůže, pokud zákazník k rybě může, stav žaber a zbytky ledviny na páteři, Hodně napoví i nos. j.c.