Uzení domácích klobás
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.146 (?) 3.8.2014 22:05
Zdravím chci si koupit profi mlynek na maso a líbila bi se mi nějaká řezná deska s otvory 10 až 16 mm na namletí časti masa na klobásy jako mozajku jakou mate zkušenost a do jaké velikosti by jste šli vy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.45 (?), 20.4.2014 18:56
Zavařování masa
Vepřové pečené maso, paštiku nebo třeba jitrnicový prejt a uzené maso jsme zavařovali do sklenic 0,7l (nebo 0,3l) pod víčko s červenou gumičkou 2 hodiny - počítané od té doby, co voda v zavařovacím hrnci nebo brutaru měla 95°C a více (v pohodě se blížíme ke 100°C), pak se musí trochu ubrat na varu, aby to nebylo moc zprudka. Po 2 hodinách zavařování vypneme sporák nebo zavčas přestaneme přikládat do kamen a necháme chvíli být a pak opatrně vyndáme a pokládáme dnem vzhůru (na nějakou utěrku) a necháme do druhého dne otočené. Prstem poklepu na víčko a dle zvuku rozpoznám, že dobře drží (i u kompotu). Takto zavařené maso nám ve špajzu vydrželo v pohodě 1 rok nebo déle (většinou se do zabijačky snědlo). Jednou jsem zkusila zavařit i jitrnici - samozřejmě praskla a byla tam mini vyteklá jitrnička.
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.199 (?), 22.4.2014 13:25
Máte recht. Fuguje to tak přesně. Dáváme do sklenice kůži, pokud tam není, aby se udělal rosol. Dokud je pevný, je vše ok. Když začne řidnout, sklenice musí do spotřeby.
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.77 (?), 23.11.2019 22:11
Na dno do vody do některých sklenic hodím 2 stroužky česneku, vody tak 3 cm.
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.52 (?), 30.8.2018 11:45
Dobrý den,
klobásy zavařuji tak, že den předem uvařím vepřové kůže. Z uvařeného vychladlého láku odeberu sádlo a lákem zaleju kobásy do 1/2-3/4 sklenice. Poté zavařuji 2hod. na 80°C. Nedávno jsem našel zastrčenou sklenici klobás cca 2roky starou. Po otevření byly stejně kvalitní jako pár dní po zavaření. Do vývaru z vepř.kůží zavařuji proto, protože vývar natáhne minimum chutě z klobás oproti vodě. Klobásy když ohřívám, tak je ohřívám i vtom láku. Radek
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.85 (?), 30.8.2018 16:18
Z uvařeného vychladlého láku odeberu sádlo a lákem zaleju kobásy
Vychladlý vývar z kůží je ale tuhý, tím se zalévat moc nedá.
Nicméně je to pozoruhodný postup. Ten jste vymyslel nebo někde vyčetl? Sám jsem o něčem podobném přemýšlel v případě zavařování uzeného masa - to zalévám až po vrch, zatímco klobásy jen s trochou vody na dně sklenice. Každopádně je to zajímavé, už proto, že vývar z kůží vylepší chuť jakékoli masné potraviny.
Pak ještě mám pár otázek:
Není 80st na maso málo?
Nezkazily se Vám někdy klobásy kvůli nízké teplotě?
Nepřemýšlel jste o vyšší teplotě a kratším čase?
Nejsou klobásy po tak dlouhé době zavaření příliš měkké?
Nezkoušel jste je zavařit krátce, ale 2x po 48 hodinách?
Jak dlouho pak klobásy ve sklenicích skladujete?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.190 (?), 31.8.2018 7:27
Postupů je jak je vidět mnoho.Já bych třeba z těch kůží ani ten tuk neodstraňoval, klobásy jsem zalíval jen trochou vody(vývarem),dájí se zalít jak vidíme do 3/4.Dají se jen zaudit a pak vařit 100 stup.Nebo jinak vyuzené 80 st.Každý se máme jinak rádi.Můj tchán kdysi jedl plechovku klobás asi 7 letou.To já nemusím.Zapoměl jsem dodat, že přežil.V současné době, když něco vyrobím, tak dávám do mrazáku(použ.lečo, gril,polívka).Když studeným kouřem, tak sklep.Je tam sucho, málý průvan a teplota přiměřená.Je to nezdravé, tak se snažím se podělit.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 31.8.2018 11:19
Postupů je jak je vidět mnoho.Já bych třeba z těch kůží ani ten tuk neodstraňoval,...
Jistě, i když zaleju klobásy trochou vody, po zavaření je beztak na hladině vrstvička tuku z klobás. Na druhé straně v tuku se rozpouštějí aromatické látky a je možné, že při zavaření do mastnější polévky by do láku přešla větší část vůně klobás než do pouhé vody. Ale to je jen úvaha.
Já z každého vývaru po vychladnutí tuk seberu. S výhodou ho použiju třeba do paštiky, navíc s odtučněným vývarem se líp pracuje (např. dýl vydrží v mrazáku).
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.212 (?), 17.7.2019 10:10
Na maso stačí 70°C, musí být prohřátý celý objem, proto se strkají do masa teploměry. 70° by mělo zahubit vše škodlivé, kromě botulinu, to nezahubí ani vaření. To několika hodinové vaření je zbytečné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|