Uzení domácích klobás



                     
host - 13.138 (?) 
8.12.2013 21:41

z vlastnej skúsenosti si dovolím usudzovať že chyba bude v údení alebo natlačení - naplnení klobáskovej zmesy do čriev.. ja do klobás rychlosoľ nikdy nedávam, používam čistú soľ a tento problém som nikdy nemal...  

  
                     
host - 128.33 (?), 10.12.2013 10:53

Díky všem za reakce, ptal jsem se na podrobnosti a s kvalitou masa nebyl problém. Maso se nakládalo se do rychlosoli ale naložené bylo jen několik hodin před uzením. Udilo sme na 80 stupňů a asi 8 hodin. Tečka měla spíš nažloutlou barvu než šedou.

                     
host - 0.146 (?), 13.12.2013 19:54

zdravím tak jsem to zase obnovil prvně jsem pomahal dědovi před 50 lety to mi bylo pět let a věřte mi že se to nezapomína dělal jsem sice jen z 12 kil třetinu jsem dneska rozdal mezi známímy jak jsem to vyndal z udírny když mi viděli v řeznickém vzpomínali na dědu a myslím že jsem nikoho nezarmoutil že se vracím k tradici není to o nějakém zisku ale uspět mezi lidmi skterými mate k sobě blízko pomužete jim a oni pomužou vám předal jsem jim přáníčko a klobásku každý měl hned lepší náladu

                     
host - 8.239 (?), 14.12.2013 14:40
Tohle taky znam, jako deti z vesnice jsme prochazeli celym procesem od zabiti prasete pres vyrobu tlacenky, jitrnic, jelit, orez a skvareni sadla, uzeni masa a vyrobu klobas. Povinnosti a cestnou zkouskou dospelosti bylo umet zabit prase, vedet co s nim pak dal, skrabani zvonkama s pryskyrici, odnos, vyvrhnuti, cisteni strev, bourani a usladnovani. Dnes na to rad vzpominam a delam aspon klobasy a uzenej spek. Tohle se nazapomina :-)
                     
host - 0.146 (?), 14.12.2013 15:18

ano máte pravdu v těch 5 letech už jsem musel asistovat u všeho při zabíjačce a když 15 jsem šel do učení na instalatéra děda byl naštvanej že jsem nešel na řezníka bili to dva řezníci kamarádi Kédl a Zuna od Slaného a ve všem si pomáhali když děda přestal nakupovat dobitek a prodavat maso dal jadnou za rok kus hovězího Zunovi a celej rok si k němu chodili pro čerstvý maso mohli bi jste v dnešní domě s někým tohle udělat včera jsem dal pro chut dceři pana Zuny klobasky babka mi popadla a rozbrečela se a když mi vidi v pipetu vzpomíná na jejího tátu a mého dědu kterej neskazil žádnou legraci když v padesátých letech chtěli vystěhovávat lidi z gruntu jako jedinej povstal a prones jen je tady nechte at tady na těch polích dělaj s náma vy jste zapoměli co za války pro vas udělali a to se nezapomíná ono na vesicích na starech gruntech je to o něčem jiném a nyní v krizi vidíte že k lidem ke ktrým jste měli blízko mužete se kdykoli na ně obrátit

                     
host - 144.83 (?), 15.12.2013 20:39

Dobry den, jakou narazku jste si poridil? Ja mam v planu, ze si ji poridim taky. Mel jsem vybranou taky dvourychlostni, ale byla u ni poznamka, ze neni vhodna na suche klobasy a salamy. Ja to mam na klasiku parky, cabajku. Nevim co je mysleno "suchou klobasou". Tak jsem to zatim nechal byt a shanim neco na doporuceni. Jste s tim spokojeny? Diky Petr

                     
host - 0.146 (?), 15.12.2013 22:10

pořídil jsem si německou anticoro dvojrychlostní na 3litry válec na stojato šlo to perfektně platil jsem ji 4300,- je to o penězích mají až 15 litru ale co já budu dělat várky klobás tak z 12 kil tak to pětkrat naplním skutečně jsem bil spokojenej ted chodějí známí a chtějí udělat před vanoci klobásky tak musím zítra v Rakovníku ve velkoobchodě pro řezníky objednat střívka a koření mají tu várku koření namíchanou od slováku a opravdu moc dobré a domací uzení švestkou a pohrát si s tím a známí čučeli at se daří a hezke svátky asi s tim jídlem budu kombinovat černé řemeslo

                     
host - 173.102 (?), 16.12.2013 9:20

Dobrý den, děkuji za reakci na dotaz.Nemáte potom tu stejnou zančku co jsem měl vybranou já taky z Německa od firmy Beeketal? Pokud děláte klobásy (dle toho co píšete vidím, že vás to zajímá), podívejte se na slovenské stránky varecha.sk. Je tam hodně dobrých receptů s komentářem. Já jsem se tam dozvěděl hodně věcí a jsou tam ochtni poradit a podělit se o zkušenosti.   

                     
host - 0.146 (?), 16.12.2013 13:12

zdravim na krabici te naražečky je napsano Edelstahl Wurstuller prodava f Helord Rakovník zařízení pro řezníky velikosti co si pamatuju 3,5,7,10,12,15 litru je to o penězích musí každy vědět z jakých množstvím bude vyrabět znamy řezník děka bežně 50kg tak má na 15 kilo ja uvažuji že budu dělat z 10-12kg tak mi ta 3l bude stačit a věřte tomu že nestačejí ani vyschnout ty tak mizejže bue po nich a dneska jsem bil opravovat v jedomělicích paní sporak a dozvěděl jsem se že obdarovaní klobaskou dělali v rodinách degustaci moc jim to chutnalo a chtějí na vánoce po par kilech není to o výdělku to pokryje jen náklady zboží ale máte tu známé na ktere se mužete obratit a všichni známí vzpomínaji na dědu a timto jsem jim ho připoměl

                     
host - 173.102 (?), 16.12.2013 14:57

Díky, mrknu na to. Mohl bych vás poprosit ještě o jednu věc? Kamarád se nabízel, že by plničku vyrobil (zámečník, dělá nerezové stoly atd.) tak že by se do toho i pustil. Včera jsme o tom právě mluvili. Jediná věc co je neznámá je převod. Nedá se to na té vaší narážce oměřit? Byl by jste ochoten se na to podívat? Je tam pastorek na hřídely s klikou, hnací velké kolo a další pastorek na stejné ose, který pohání ozubený hřeben. Tj. celkem tři ozubení. Stačil by počet zubů a průměry jednotlivých kol. Pošlu Vám za to recept na klobásy z boku ze Slovenska - špička na posezení k pivu. Díky, Petr    

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika