Uzená vepřová kýta
|
|
|
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?) 27.11.2009 14:56
Nebuď z toho tak vykulený, prohlídni maso, zkus zdali je dostatečně proleželé, (musí do něho jít lehce zarazit prsty), pokud, ne je dost času.Hlavně hlídej lák aby se nekazil a maso nebylo pro psa. Velice záleží na teplotě uložení, od toho se odvíjí čas na proležení, tudíš nelze přesně určit, kdy to bude akorát. Pro mne je vždy směrodatnou veličinou prohlídka masa s tím, že si vezmu ten největší kousek a rozkrojím jej napolovic, na řezu je jasně patrný stav uležení (maso musí mít po celém řezu stejnou barvu), jestli se tak stane do týdne, či měsíce, je vždy otázkou.
V každém případě, pokud je lák bez stop zápachu nelze delší dobou naložení nic zkazit, spíše naopak.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.139 (?), 25.11.2009 15:33, zobrazeno: 32478x
Letos o vánocích bych chtěl vyudit vepřovou kýtu asi 7 kg.Nemáte prosím někdo zkušenosti s uzením takové kýty. asi ji napichám aby se od kosti nekazila, ale spíš by mě zajímalo jakým způsobem vyudit. Dekuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
čufa - (1) - 64.139 (?), 27.11.2009 11:45
Zakoupil jsem 8kg vepřovou kýtu a rozdělil na 3 kusy. tyto kusy jsem napichal solným roztokem z rychlosoli. a nechám 3 týdny v laku. Ale ted mě jeden známý říkal, že se to napichává když tak pouze normální solí a když rychlosůl tak pouze na jeden až tři dny jinak se maso po tak dlouhé době, u mně tři týdny rozpadne.Tak ted nevím co s tím.Děkuji za radu.
Pavel
|
|
|
|
|
|
|
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář (463) - 211.38 (?), 27.11.2009 14:56
Nebuď z toho tak vykulený, prohlídni maso, zkus zdali je dostatečně proleželé, (musí do něho jít lehce zarazit prsty), pokud, ne je dost času.Hlavně hlídej lák aby se nekazil a maso nebylo pro psa. Velice záleží na teplotě uložení, od toho se odvíjí čas na proležení, tudíš nelze přesně určit, kdy to bude akorát. Pro mne je vždy směrodatnou veličinou prohlídka masa s tím, že si vezmu ten největší kousek a rozkrojím jej napolovic, na řezu je jasně patrný stav uležení (maso musí mít po celém řezu stejnou barvu), jestli se tak stane do týdne, či měsíce, je vždy otázkou.
V každém případě, pokud je lák bez stop zápachu nelze delší dobou naložení nic zkazit, spíše naopak.
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.191 (?), 14.11.2012 0:34
Přesně tak čím déle tím lépe, ja jsem udil hovězí a měl jsem ho naložení 8 týdnů a bylo skvělý jenom jsem musel hlídat lák hodně pouštělo krev.
|
|
|
|
|
|
|
host - 52.88 (?), 14.11.2012 10:49
a to jako z jakého důvodu?? já ji nikdy nevyndaval a při uzení pravé šunky se nevydavá
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.182 (?), 14.11.2012 19:05
Zdravím, vepřovou kýtu bez kosti (kusy 1-1,5 kg) nasolím a pořádně do masa sůl vetřu.Na kilo masa 20-22g soli, trochu oklepu a naskládám do nádoby.Nechám 3 dny naložené nasucho.Po této době udělám lák z převařené vody do které dám 50-60g soli na litr vody.Nechám vychladit aby lák nebyl teplejší než maso.Do nádoby naleji lák a rovnám maso těsně k sobě.Vytlačím vzduch, překryji prkénkem a zatížím žulovou kostkou.Vložím do lednice ve které je 3-5C (je k tomu určená).Každý týden maso přeložím, spodní kusy nahoru a vrchní dolů.Maso mám naložené 6-8 týdnů.Jednou za tuto dobu mněním lák.Před uzením maso rozehřeji v teplé vodě 80C asi 45min, osuším a vkládám do vyhřáté udírny 80C na cca 45min.Pak teplotu stáhnu na 60-70C a udím 8-10hod.Snad jsem trochu pomoh.Uzení zdar, rpstylle@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.135 (?), 3.3.2019 16:26
Zdravim vsechny pratele uzeneho.Koukal jsem na navod z Australie na nakladani cca 6kg kyty nejake zveriny.Je to borec, co ma takovou malou farmicku se vsim, co potrebuje k zivotu.
Tak se s tim neparal a kytu zbavenou kuze brutalne prosolil, hlavne u kosti co vycniva si dal zalezet a do lorny nasypal velkou vrstvu soli, na kterou polozil tu kytu a cely to zasypal soli, ze nebylo nic videt.Pak to necim prikryl a na to polozil cca 10 litrovy kybl s vodou jako zatez.Pak dodal, ze to tam bude cca mesic a kazdy tyden to otoci a ze to musi dat nekde do chladku, hihihihi,a soupl to nekde do spize.Uz vidim, jak je v Australii chladek :-).
No, ale za mesic mel z toho krasne prosolenou sunku z kyty.Tak to nazval.Dal jsem to nevidel, ale tento mesic to zkusim s veprovou kytou.Howgh
P.S: ja to jeste na chvili vovonim v udirne.Hucck
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|