Udírna



host - 33.210 (?)
18.2.2016 12:00
ten flek je jak jsem vysoušel ze začatku to hodne kouřilo ted to nekouři přivod vzduchu je, mam tam okno a dveře mam otevřeně, reguluji dviřkama ubraním vzduchu..nebo klapkou v kominé
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 234.11 (?), 28.12.2013 14:48, zobrazeno: 163582x

Zdravím všechny uzenáře, můj dotaz je na udírnu.

Uvažuji o nějaké domácí udírně cca na 20kg masa, jsem totál laik a domácí uzené pamatuji z dětství, zrovna tak i salámy a klobásky. Zabíjím čuníky 2x doroka, tak bych chtěl vyzkoušek nějakou tu dobrotu navíc.

Dokázali by jste poradit jakou udírnu, popřípadě kde zakoupit nebo plány na udírnu. CCa před 8 lety jsme se pokoušeli postavit zděnou udírnu ale ta spíš peče nežli udí.

Poradí někdo?

   
host - 211.38 (?), 28.12.2013 19:27

V tom případě je udírna dobrá, ale musíte se zaměřit na obsluhu, ta je asi nedokonalá.Pokud maso upečete, asi topíte jak v kotli ústředního topení.

Dodejte sem fotky stávající udírny, ať je z čeho vycházet.

      
host - 99.204 (?), 9.2.2016 20:13
dobrý den mám k vám dotaz postavil jsem udírnu ve sklepě s tím že využiji starý komín který se nepoužívá je asi 7 m vysoký ze začátku to hodně kouřilo ale to se spravilo častým topením až se vysušil, netopilo se v něm 20 let, tak jsem naložil trochu masa na zkoušku a vyudil a vyhodil neb to bylo jak namočené v dehtu po pár upravách jsem zkusil znovu dva kapry na zkoušku nebylo to tak černý ale není to ono po dalším topení a vysoušení komínu jsem tam zas dal dva kapry a výsledek je stejný nevím si rady udírna je za 20 minut vytopená na 100 stupnů není problém teplotu regulovat od 50-100 a udržet teplotu jakou potřebuji akorát to vyuzení není jak jsem býval zvyklej, postavil jsem jich několik vždy v pořádku všechny byly venku několik zděných ale nejlepší byla dřevěná a teď mužete mi poradit, není problém te vysoký komín?
udírna a maso
udírna a maso
         
host - 243.114 (?), 17.2.2016 20:22

Ta udírna je v tom komíně?

         
host - 13.201 (?), 18.2.2016 0:18

Já si myslím, že je nutné tu udírnu řádně vysušit, není ta stávající zeď vlhká?

            
host - 33.210 (?), 18.2.2016 9:31
udírna je mimo komín, topil jsem nekolik dní dost intenzivne, přijde mi že by uź mohl být suchý, komín jde středem baráku, ted jsem udelal jine ohniště místo kamínek, napadĺo mne jestli neco nejde z nich uvídim
               
host - 243.114 (?), 18.2.2016 10:21

Pod dvířky udírny je hnědý flek, vypadá jak dehtový... Máte vyschlé dřevo, dostatečný přívod vzduchu do topeniště? Jak regulujete teplotu - jen snížením přívodu vzduchu do topeniště nebo jinak? Dehet a dřevný ocet se při hoření tvoří při nedostatečném přívodu vzduchu = suchá destilace dřeva

                  
host - 33.210 (?), 18.2.2016 12:00
ten flek je jak jsem vysoušel ze začatku to hodne kouřilo ted to nekouři přivod vzduchu je, mam tam okno a dveře mam otevřeně, reguluji dviřkama ubraním vzduchu..nebo klapkou v kominé
                     
host - 243.114 (?), 18.2.2016 14:40

Přívodem vzduchu se myslí vzduch do topeniště... Pokud snižujete teplotu v udírně přivřením vzduchu pod dřevo, tak se nedivte, že to dehtuje.

                     
host - 99.204 (?), 18.2.2016 15:28

to mne nenapadlo, tak mám nechat dvířka otevřená a regulovat jen odtahem nebo klapkou co mám před vyustěnim do komínu

každopádně děkuji za rady a jdu zkoušet dám vědět jak to dopadlo

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika