Stavba udírny v uzavřeném prostoru



host - 247.254 (?)
3.2.2016 11:47

takže po přečtení diskuze tělo udírny vyrobím z palubek.na tu lednici se vykašlu. trocha kouře při otevírání dvířek mi nevadí ale nesmí to celou dobu čoudit do místnosti.jen mě zaráží že jako topeniště jsou ty petry špatné.proč??nejsou špinavé atd.proč by to mělo být nakyslé?tu na foru jsem vyděl i horší topeniště. prosím o příklad jaké topeniště použít.musí být ale demontovatelné. díky za postřehy Tom

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

         
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 2.2.2016 11:31

Zdravím, dalo by se udit v plechové krabici, předem prohřát, ať se nesrazí vlhkost na stěnách. Dá se udit plotýnkovýma spirálama, popř.s termostatem a na plotýnky sem tam přihodit piliny.

         
host - 165.102 (?), 2.2.2016 11:36

Když jsem stavěl udírnu (zděnou, jinak to nešlo), tak jsem se chtěl vyhnout problémům s chladnými stěnami a vyrobil si z dubových prkýnek (palubek)  4 panely, které jsem dal na stěny uvnitř udicího prostoru. Prkýnka jsou svisle, ze strany ke zdi je svlak, takže je tam vlastně ještě 1,5 cm izolační vzduchová vrstva a pak teprve zdivo.Osvědčilo se to. Jestli máte strach z plechových stěn, zvažte toto.

 A nešlo by po dohodě se sousedy postavit udírnu venku, společnou? Má to i nevýhody, ale ušetříte prostor a rozebírání po uzení - ale zase se to musí hlídatm, aby Vám ji někdo nevybral - nám se to kdysi stalo. Jirka

            
host - 165.102 (?), 2.2.2016 11:46

Jo a ještě mne napadlo: kamna (topeniště)  vevnitř, udírnu venku na zeď - bude pod převisem střechy, může být celodřevěná a odvod kouře dle libosti. Sušárna je zděná, kamna mohou být u zdi a ušetříte cenný vnitřní prostor - a na podzim si při uzení i přitopíte laugh  Jirka

               
host - 247.254 (?), 2.2.2016 12:16

děkuji za rady-dům je sice náš ale zahradu využívají i nájemníci (a zahradu máme fakt malou) a bohužel soused od vedle je vůl tak nebudu zbytečně prudit.sušárna je cca 2 metry od domu, nemá přesah střechy tak ji chci uvnitř. rozebírání rour a odnos kamen je to nejmenší(budu udit tak 4krát do roka) na zdi zůstane jen ta udírna která nahoře v rohu nebude překážet.samozřejmě udírnu před uzením vyhřeju alespon 2 hodky předem tak se domnívám že tam žádná sražená voda nebude tak nevím zda vnitřek jěště opalubkovat.vlastně mi jde o to slyšet že ta udírna třeba z lednice bude udit, chci raději z plechu kvůli bezpečnosti.kamna se dají dobře regulovat, mají klapku v komíně a další klapku bych asi udělal jěště na komínku z udírny. udírna u mě nemůže čoudit do místnosti.díky za reakce Tom

                  
host - 111.8 (?), 2.2.2016 16:29

Zdravím, podle mého názoru se vám nepovede udírnu tak dokonale utěsnit aby kouř nešel do místnosti (sušárny).Lednice asi nebude nejlepší nápad.Je tam guma kolem dvířek a to na uzené výrobky asi také moc dobré nebude.rpstylle@seznam.cz

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.46 (?), 2.2.2016 17:05

Celé je to "blbý" nápad...

                     
host - 26.192 (?), 2.2.2016 17:24

Dejte si tam ty petry a pak tu piště o kyselém masu.

FO

         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 2.2.2016 19:27

Pane xxx.xxx.247.254. Nemusíte ji mít z nerezu, jde o ten princip "přenosná s vyvíječem kouře". Pokud opravdu potřebujete něco levného ale z finálně vyráběných dílů, zkuste se zamyslet nad přestavbou lázeňských kamen Brutar. Když místo mísy dáte dole rozptylovač kouře a nahoře pod víko tlumič tahu tak se dostanete k tomu, že na výstupu do sopouchu budete mít dým prakticky bez tahu. Pokud pak místo plamene bude zajišťovat teplo vyvíječ dýmu, budete muset mít odtah dokonce zajištěný ventilátorem (jako digestoř v kuchyni). Pro vyvíječ dýmu potřebujete plotýnkový vařič řízený (cyklovaný) termostatem (plotýnky ála 1-6 stupeň stálého výkonu nejsou vhodné). Termostatem se teplota nastaví těsně pod teplotu vzplanutí, takže dřevo neustále oddoutnává za vzniku dýmu, ale nemůže vzplanout, protože nebyla doasžena potřebná teplota (a termostat těsně předtím vypne). Výhodou je také menší spotřeba dřeva (ve formě třísek, pilin, hoblin,...), protože nepotřebujete to dřevo nutné k "výrobě" tepla. Zároveň je spotřeba tepla minimální, talže nepotřebujete dlouhý kouřovod na chlazení dýmu = vyvíječ dýmu múže být přímo v komoře udírny..

            
host - 247.254 (?), 3.2.2016 11:47

takže po přečtení diskuze tělo udírny vyrobím z palubek.na tu lednici se vykašlu. trocha kouře při otevírání dvířek mi nevadí ale nesmí to celou dobu čoudit do místnosti.jen mě zaráží že jako topeniště jsou ty petry špatné.proč??nejsou špinavé atd.proč by to mělo být nakyslé?tu na foru jsem vyděl i horší topeniště. prosím o příklad jaké topeniště použít.musí být ale demontovatelné. díky za postřehy Tom

               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 3.2.2016 12:41

Nemůžete mít topeniště řešené jako spalovací šachtu, ale potřebujete topeniště s předním přístupem. Z menších topenišť by tomu vyhovovyly asi Kaborky s vloženým horním pevným roštem nebo topeniště jako má sporák Rekreant.


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika