Stavba udírny s grilem svépomocí



Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?)
3.2.2012 19:12

Klobásy si budu dělat sám, z masa zabijačky :)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 240.4 (?), 2.2.2012 22:46

velice děkuju za informace a čas straveny na netu.trošku mam obavy s uzením v zimě co to uděla.mame totiž tradici udit před svatkama ve starym dřevenem uzaku.je třeba mírrně pozvolna roztapět.

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 3.2.2012 15:06

Tak většinou se udí v zimě :), oproti dřevěné udírně je nutné ze startu udírnu pořádně "rozpálit" (dobré dvě, tři hodiny, možno i smrkovým dřevem). Poté už se topí dle potřeby.
Já budu příští týden v neděli udit klobásy (v sobotu jedu na domácí zabijačku do Polska), jsem zvědav, jak to půjde. Při -20°C jsem ještě neudil, asi budu muset více přikládat.
Martin

                     
host - 240.4 (?), 3.2.2012 17:27

kde maji levne klobasy?my udime zatim v dřevěne.až to postavim, uvažuju o vyvložkovani dřevem.zkus vyudit plecko.začal jsem na bučku ale plecko to jt top.i syr není špatny jako chutovka.

                     
host - 164.4 (?), 3.2.2012 18:00

nechci chytračit, spíš pomohou ti, kteří vyvložkovaný uďák po klasickém uďáku udělali, ale každé uzení začíná zatopením tak hodinu předem a nahřátím, pak vyvložkování a tím pádem "zateplení" uďáku považuji za zbytečné, co vy na to... myslím třeba zděný a do něho dřevěnou vložku Tonda

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 3.2.2012 19:15

Původně jsem chtěl taky vyložit vnitřek udírny dřevěnými palubkami, nakonec to zatím nebylo nutné. Uvidíme, příští neděli udím klobásy a pokud bude moc mrznout a nebude se mi dařit vyhřát udírnu, tak třeba změním názor...

                     
host - 240.4 (?), 5.2.2012 9:24

pokud budeš mit čas tak napiš jak to dopadlo.

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 11.2.2012 18:37

Čas jsem si našel, ale udit nakonec nebudu. Jelikož jsem měl prase napůl s bratrem, tak po rozumném zvážení a doporučení řezníka klobásy nebudou. Chce to totiž nasolit kostky na dva dny dopředu a potom teprve zamíchat prát a nabít střeva(i když jsem to věděl a sám to tak dělal, tak jsem myslel, že to oblafnu a zkrátím naložení kostek na 12 hodin - důrazně mi to řezník nedoporučil...). Bohužel si s ohledem na zaměstnání nemůžu dovolit udit až v úterý. Takže "pokus se nezdařil"...

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 3.2.2012 19:12

Klobásy si budu dělat sám, z masa zabijačky :)

                     
host - 164.4 (?), 3.2.2012 17:52

když je chlapi kosa, tak má oheň lepší tah, rozdíl teploty... ale zase je uďák více chlazen, chce to vysledovat Tonda

                     
petulkapb - (4) - 149.55 (?), 25.3.2012 10:54

Po delší odmlce musím reagovat: Martine, moc se mi tvá práce líbí a musím uznat, že jsi machr a hlavně, že si to nechceš nechat jen pro sebe. Když jsem před pár lety plánoval stavbu krbu, zdaleka ještě nebylo tolik inspirace a návodů (teda mimo "betoňáků") na netu a proto jsem si udělal svoje stránky s postupem stavby a jsem rád, že tato diskuze zde žije aktivně již několik let. Petr B.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika