Slanina



host - 61.106 (?)
9.12.2010 14:45

Kusy z upraveného vepřového jadrného hřbetního sádla se obalí v kuchyňské soli, mírně se oklepe přebytek soli a  uloží do přepravky (můžou se naskládat na sebe ty kusy), kterou umístíme v chladničce s teplotou  + 4 až + 6°C.

 

Zaležet se nechá surovina dva -  tři týdny a měla by se v polovině té doby přeložit horní vrstva do spod a spodní navrch.

Může se to i po dobu prosolování po třech prvních dnech na sucho, zalít kořeněným česnekovým lákem, ale to je pro  následné uzení.

Po prosolení se slanina vloží do vody + 98°C na 5 min k prohřátí a pak při 82-85°C vaří do měkka. Poté se podložená nechá vychladnout.

Lepší je slanina z bůčku, která se nejdřív vyudí a pak se dvě a půl hodiny dováří.

 Nemám čas na důkladnější  popisování podrobnějších  postupů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 211.214 (?), 26.11.2010 11:34, zobrazeno: 14368x

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli by mi někdo neporadil jak se dělá neuzená slanina. Útržkovitě jsem získal rady jako: povařit sádlo, pak nasolit, zarolovat dát do lednice na 3 týdny apod. Ale kolik soli, jestli vařit dlouho, jestli sádlo nebo ...bůček? Díka za případnou radu. Karel

   
host - 108.250 (?), 8.12.2010 18:59

Tak můj táta to dělal tak že používal poůze hřbetní sadlo 3-5cm, to obalil v silné vrstvě soli bez pragandy a naskládal to do kameného soudku(může to být i sklenice od okůrek) tam to nechal 5-6 týd. proležet. pouze občas proložit, zasada je v chlad-tma!!!

   
host - 61.106 (?), 9.12.2010 14:45

Kusy z upraveného vepřového jadrného hřbetního sádla se obalí v kuchyňské soli, mírně se oklepe přebytek soli a  uloží do přepravky (můžou se naskládat na sebe ty kusy), kterou umístíme v chladničce s teplotou  + 4 až + 6°C.

 

Zaležet se nechá surovina dva -  tři týdny a měla by se v polovině té doby přeložit horní vrstva do spod a spodní navrch.

Může se to i po dobu prosolování po třech prvních dnech na sucho, zalít kořeněným česnekovým lákem, ale to je pro  následné uzení.

Po prosolení se slanina vloží do vody + 98°C na 5 min k prohřátí a pak při 82-85°C vaří do měkka. Poté se podložená nechá vychladnout.

Lepší je slanina z bůčku, která se nejdřív vyudí a pak se dvě a půl hodiny dováří.

 Nemám čas na důkladnější  popisování podrobnějších  postupů.

      
host - 61.106 (?), 9.12.2010 14:48

To uložení ve tmě,  je taky důležité.

         
host - 211.214 (?), 29.1.2011 8:40

Díky za rady a omlouvámse, že odepisuji až teď. Byl jsem na cestách.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika