Prvni moje uzeni
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.8 (?), 8.3.2017 10:48
Je jasné že při vložení masa do teplé vody, voda zchládne.Mám 50L hrnec do kterého dám teplou vodu i maso.Na vařiči ji zahřívám na 70-80C a maso v ní nechám cca 45min.Prohřeje se bílkovina.Pak maso nechám okapat, osuším do utěrky a vkládám do dobře vysušeného a vyhřátého uzáku.rpstylle@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
miroslaV83 - (6) - 107.71 (?), 8.3.2017 19:25
Vyuzeno. Udil jsem ty srutky krcku a bucku 10 hodin teplota 75. Bohuzel mam maso na povrchu dost tuhe. Udil jsem tresni. Prijde mi to i malo slane. Daval jsem 25 g obyc. Soli na 1 kg masa... i nalev... na 1 litr vody 25 g soli. Prosim poradte mi. Umrel mi otec a sam se v tom babram. Dekuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.135 (?), 8.3.2017 20:23
Vysokou teplotou jste to připek a vysušil. Opravdu stačí do 60. st. Solení je kouzlo, záleží na mase, na teplotě, fázi měsíce a vůbec. Jestli je to jedlé, uvařte a snězte to. Nepodléhejte trudnomyslnosti, ono se to povede, máte první zkušenost. Pokud jde o sůl, možná to mělo být v soli déle, nebo nástřik. Je to tu popsané.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.190 (?), 9.3.2017 7:08
Tak maso může být málo slané ve finale, když dáte pouze 2 deka na kg.Záleží, co všechno stím potom děláte.Jestli sůl smejete při tom prohřívání a kolik, to nikdo neví.Zrovna tak jestli stříkám dovnitř, nebo klasicky solím.Dávno, kdy jsem dal mému řezníkovi mísu, on do ní nasypal dva pytlíky soli, dvě hrsti pragandy, vše rozmíchal a každý kus v tom max.obalil ze všech stran i dovnitř ke kosti, pokud bylo potřeba.Oklepnul a dal do kadečky.Nic nevážil.Za 15 dní můžeš udit pravil.
Jaký máte názor na to, rozvlažit maso místo ve vodě, v udírně.Myslím udírnu, která má topnou spirálu.Zapnu na 60st a 45min prohřívám.Pak pustím dým.Nic nesuším, neotírám.Jde to, nebo nejde to?
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 9.3.2017 10:21
Jaký máte názor na to, rozvlažit maso místo ve vodě, v udírně.Myslím udírnu, která má topnou spirálu.Zapnu na 60st a 45min prohřívám.Pak pustím dým.Nic nesuším, neotírám.Jde to, nebo nejde to?
Samozřejmě to jde, koneckonců někteří maso vůbec nerozvlažují. Myslím si ale, že voda předává masu teplo rychleji než vzduch. Vzduch taky maso vysuší, což na výsledném výrobku nemusí být k lepšímu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.135 (?), 9.3.2017 7:56
Jen poznámka, tazatel píše 75 st. jenže to si myslí on, klidně to mohlo být o 5 a snad i 10 st. víc. Záleží, kde je teploměr, jakou má přesnost a tak různě. Ale maso jsme neviděli, nechutnali, jsou to všechno jen dohady. Příště to bude lepší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
miroslaV83 - (6) - 107.71 (?), 9.3.2017 21:40
Maso nafotim a pridam zde. Uvnitr je stavnate... uprostred sede kolo... malo soli. Praganduu nedavam. Na vrchu tuhe a pripalene no. Jist se to rozhodne da chlapi. Teplotu fakt nepresahla 80... priste to zkusim na tech 60...zatim dekuji. 20 g soli na kilo masa. Muzu proste zkusit napichat. Pracuji ve spitale. Mel jsem to 3 tydny v laku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.135 (?), 10.3.2017 8:55
I kdybyste dělal v lomu, bude to stejný. Na funkci to nemá vliv. Šedé kolo - málo proležené, málo soli. Na povrchu tuhé - určil jste správně. Chyby znáte, poučíte se.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.134 (?), 10.3.2017 10:12
I kdybyste dělal v lomu, bude to stejný
Mirek chtěl říci, že v lomu by nástroje k nástřiku masa nedostal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|