Problémy s plechovou udírnou



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.90 (?)
22.2.2018 16:13

Ano, přesně tak, 2,5 dkg soli na litr láku. Vím, že sůl patří k nepříliš zdravým složkám potravy (uzené maso koneckonců taky), proto se snažím jí dávat co nejméně, dokud to nevadí v chuti. Tedy nepřekročit dvě deka na kilo masa a jen malinko 2 deka na litr láku. Jasné je, že lák je méně trvanlivý (proto raději dobu naložení zkracuju nástřikem) a vyuzené maso pak taky. Ale v době lednic a mrazáků neudíme maso kvůli konzervaci, nýbrž pro chuť. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 161.55 (?), 15.3.2018 17:20

Zdravím a obracím se opět s dotazem na zdejší profíky. Ve středu jsme zabili prase a kromě bůčků bych chtěl ještě vyudit 3 kusy vepřových krků. Každý má zhruba kilo. Napřed že se to dá na polévky, ale je tam hodně masa, tak si říkám, že to hodím do udírny k těm bokům. Dotaz tedy zní, jak ty krky s kostí naložit a následně udit? Hlavně mi jde o to naložení, protože je v nádobě nijak nezatížím. Díky Pavel

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 16.3.2018 11:26

Co myslíte vepřovým krkem? Krkovici s kostí? Nebo jen ty kosti se zbytky masa?

                     
host - 161.55 (?), 16.3.2018 16:06

Myslím tím samotné kosti. Je na nich opravdu hodně masa. Krkovici vykostil. Pavel

                     
host - 9.135 (?), 21.2.2018 18:50

MV.: není do láku 25 dk na litr moc? To je spíš na na nástřik.

                     
host - 111.8 (?), 22.2.2018 13:15

Samozřejmě že je to na lák moc.Pan Vysloužil zapoměl udělat desetinou čárku.240g (24dkg) soli dávám na nástřik.Na lák:1l vody 50-60g (5-6dkg)soli.rpstylle@seznam.cz

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.90 (?), 22.2.2018 16:13

Ano, přesně tak, 2,5 dkg soli na litr láku. Vím, že sůl patří k nepříliš zdravým složkám potravy (uzené maso koneckonců taky), proto se snažím jí dávat co nejméně, dokud to nevadí v chuti. Tedy nepřekročit dvě deka na kilo masa a jen malinko 2 deka na litr láku. Jasné je, že lák je méně trvanlivý (proto raději dobu naložení zkracuju nástřikem) a vyuzené maso pak taky. Ale v době lednic a mrazáků neudíme maso kvůli konzervaci, nýbrž pro chuť. 

      
bolimur - (1) - 207.52 (?), 5.11.2018 21:14

Dobry den.

Mozno moj prispevok niekomu pomoze aspon s udrzanim teploty. Keby sa nasiel niekto, co vylepsi este regulaciu dymu, tak by to bolo uplne super.

Ako teda na stabilizaciu teploty v plechovej udiarni (?) - bez mensej dodatocnej investicie a malej elektrikarskej zrucnosti to nejde.

Bohuzial dodavatel si hlavu s regulaciou v plechacoch zjavne nelame, lebo regulacia termostatom na 65 stupnov pri teplote okolia 20 stupnov kolise cca v rozsahu 45 - 90 stupnov. Podla reakcii na moju reklamaciu ani si to len neodskusal.

Mam nerezovu plechovu udiaren (cena 3800 Kc) s vyhrievacou spiralou, ktora zaroven sposobuje, ze piliny zacnu od teploty dymiet. Udiarnicka pekna nerezova mala ale regulacia iba termostatom a snimac zrejme vonku, lebo som ho nenasiel. Zahada. V lete sa udit podla navodu neda (spirala to uvari) a na studeno v lete vobec. V zime to kolise tiez neskutocne (referencie mam z rovnakej udiarne od syna)

Prvy krok nutne vyrobit si za par minut generator dymu z tvrdeho pletiva a na to vyformovat sitko za 100 Kc co sa pouziva na vacsiu rajnicu. A na studeno v tieni sa tak da udit hned a naplnenie generatora vydrzi cca 2-4 hodiny. Kedze nepochopitelna cena "profi" generatora je tak okolo 1000 Kc, tak domaca polhodinova vyroba (ak je trdsie pletivo (1x1cm) a ocelove jemne sitko) je viac ako ziaduca.

Povodny termostat ako som spominal ziadnu rozumnu teplotu neudrzi. Rozsah tak +/- 20(25) stupnov. Takze treba este dokupit za par stovak (2800 Kc) PID regulator s internym alebo externym (moj pripad) rele na 16 A a NTC teplomerom (300 Kc) do priestoru udiarne a je to. Teplota teraz kolise len +/- 2 stupne a v lete iba z generatorom dymu aj studene udenie.  Relativne mala krabicka (15x15x10 cm) pripojena do elektriky so zastrckou na spiralu a PID regulatorom na nastavovanie teploty (pozor klasicky hysterezny on/of regulator je nanic (kolisanie +/- 5 az 8 stupnov velka zotrvacnost od startu ohrevu po reakciu teplomera a nasledne preregulovanie aj pri pozadovanej hysterezii 1 stupen)). Nutny PID Regulator s autotuningom parametrov a bez problemova teplota aj v zime a hlavne konstantna. Len ten generator treba obcas doplnit a piliny sformovat do slimaka aby to nezhorelo vsetko naraz ale vydrzalo aspon 2-3 hodinky. Pri vysej teplote treba dat generator vyssie od spiraly lebo sa zapalia vsetky piliny generatora. Spiralu regulator spina po doregulovani na ziadanu teplotu cca na pol az 2 minutky a par minut spirala nehreje.

Udene pstruhy boli vyborne, stale sa to ucim, ale do vianoc by som chcel aj klasicku prerastenu slaninu. Len dufam, ze sa to podari aj bez rychlosoli. Musi to ist. Teda, musim tomu verit. Kedze sa uz ta teplota resp regulacia natuninguje sama (rucne nastavenie PID-u nie je ziadna sranda a naviac teplota okolia robi z regulacneho systemu meniaci sa obvod, takze autotuning je nutnost.)

To je moje know haw a davam to tu ako navod na vylepsenie plechacov.

Mozno este pri tom dodatocnom zaizolovani sa este usetri aj za elektriku.

Cosi tusim, ze bude treba na ten vystupny otvor dat komincek aby sa zlepsil tah a dym prudil rychlejsie. Uvidime

Tak a to je ako inspiracia vsetko.  (suma sumarum 3800+2800 + 300(NTC) + instalacna krabicka + rele(16A) + zastrcka 230V/16A a s luxusnou teplotou)

Zdravim

Lubo

         
host - 4.1 (?), 19.12.2018 14:58

nebo si koupit "germanskuju těchniku balšuju" za 1300,- Kč :

teplotní zásuvkový spínač s externím čidlem TS 125

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika