Problémy s plechovou udírnou

host - 111.8 (?)
29.1.2018 13:38

Proč by se mělo maso z lednice vyrovnávat s teplotou až v uzáku, když při vysušování a zahřívání udírny ho mohu rozvlažit.Prohřeje se bílkovina a lépe do masa prostupuje kouř.Takhle čisté hůlky mohou být jedině nové.Beru to oproti pozadí (vnitřní plášt') udírny.Já mám udírnu zevnitř i hůlky černé, ale nešpiní.Maso je hnědo zlatavé.Udím suchým bukem, mokrý jsem ještě nezkoušel a zkoušet nebudu.Na chuti to asi moc nepřidá, ale každý ji máme jinou.Dříve se udilo v dřevěných bednách bez komína.Kouř odcházel spárou mezi prkny.Komín být nemusí, stačí otvor s šupákem.Udírna není kotel.Že Váš projekt měl úspěch na zemi živitelce neznamená že každý druhý udí v zadehtovaných plechovkách, BEZ KOMÍNA.Na zemi živitelce měla úspěch jen stavba, nebo i vyuzené výrobky.Každá udírna se chová jinak, Vy máte komín 3m já jen otvor ve štítu s šupákem.Nekape mi z komínu na maso žádný kondenzát.rpstylle@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 250.122 (?), 28.1.2018 10:44

Ono to neni tak jednoduche. Nad dnem uzaku mam udelany kourovy rozptylovac ze dvou na sobe lezicich jemne derovanych plechu a nahore kourovou brzdu, ktera zabrani zvyseni tahu. Na kominu je priskrceny uzaver. Proste nesmi dojit ani k jednomu extremu, tedy vysokemu taku, nebo tomu, ze se kour povaluje v udirne a dehet se lepi na maso. Nic nerozvlazuju, klobasy i maso flaknu primo z lednice. Jsou cisty zrovna tak jako ty tyce na kterych visi.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.238 (?), 29.1.2018 8:38

Vstoupím-li se studenými brýlemi do teplé místnosti, brýle se orosí. Neumím si představit, jak lze zabránit, aby se na studeném mase z lednice nesrážely kapky. I když je maso čisté, stěny uzáku i hůlky na zavěšení mám po několika uzeních začernalé

host - 250.122 (?), 29.1.2018 10:29

O to snad tady jde aby maso nebylo cerne. Hulka neni tak stara jako udirna, ale jestli ma nekdo cerny maso bude mit cerny uplne vsechno. Az se maso teplotne vyrovna s teplotou vnitrku udirny, tak kapky zmizi. Uschnou a dalsi se nevytvori. Aspon ja zadny na obrazku nevidim.

Udim tresni i s kurou. Suchou nebo mokrou je to jedno. Ja se s vami dal dohadovat nebudu, udirnu mi projektoval zkuseny kominik, maso je ciste, nezadehtovane a jeste to nikdy nebylo jinak. Udirna je zdena z KB bloku, uvnitr vypalubkovana.Podle meho projektu s mym svoleni, si firma KB Blok udelala stavebnici a ta mela uspech i na zemi zivitelce. Klidne si udte v zadehtovanych plechovkach bez komina.

PS - googli: Udírna kombinovaná s grilem KB-BLOK at nedavam odkaz

host - 111.8 (?), 29.1.2018 13:38

Proč by se mělo maso z lednice vyrovnávat s teplotou až v uzáku, když při vysušování a zahřívání udírny ho mohu rozvlažit.Prohřeje se bílkovina a lépe do masa prostupuje kouř.Takhle čisté hůlky mohou být jedině nové.Beru to oproti pozadí (vnitřní plášt') udírny.Já mám udírnu zevnitř i hůlky černé, ale nešpiní.Maso je hnědo zlatavé.Udím suchým bukem, mokrý jsem ještě nezkoušel a zkoušet nebudu.Na chuti to asi moc nepřidá, ale každý ji máme jinou.Dříve se udilo v dřevěných bednách bez komína.Kouř odcházel spárou mezi prkny.Komín být nemusí, stačí otvor s šupákem.Udírna není kotel.Že Váš projekt měl úspěch na zemi živitelce neznamená že každý druhý udí v zadehtovaných plechovkách, BEZ KOMÍNA.Na zemi živitelce měla úspěch jen stavba, nebo i vyuzené výrobky.Každá udírna se chová jinak, Vy máte komín 3m já jen otvor ve štítu s šupákem.Nekape mi z komínu na maso žádný kondenzát.rpstylle@seznam.cz

host - 250.122 (?), 29.1.2018 13:48

Taky mi nekape nic na maso. Strop je dvojity, uz jsem to psal minule (kourova brzda) k omezeni tahu a rozprostreni proudeni. Kondenzat co kape z komina na nem konci z vrchni strany. Po zahrati uzaku se odpari.

Tohle uzeni v bedne bez komina ma soused. Kdyz udi, tak se kour vali po zemi a maso ma taky cerny. Minule mu to rekla i tchyne a od ty doby spolu nemluvi.

host - 111.8 (?), 29.1.2018 16:55

Stačí se naučit topit a vyudit se dá i v té bedně jak jsem psal.Z udírny se nemá hulit jak z parní lokomotivy.Nemá na to ale vliv komín.Stačí otvor s šupákem, klapkou,škvíry mezi prkny nebo přes vrch hozený pytel (Slavnosti sněženek).Komín potřebují kamna, kotel aby měla tah.Udírna tah jako kamna, kotel nepotřebuje.Vy máte vyzkoušeno uzení s 3m vysokým komínem.Kdyby jste ho tak vysoký neměl, nebo ho neměl vůbec, tak by jste asi nepoznal žádný rozdíl.Nikdy jste v ničem jiném jak ve Vaší udírně neudil.Každá se chová jinak.Není na to jeden návod k použití.Posílám fotku mého odvodu kouře.Více fotek na e-mail: rpstylle@seznam.cz

host - 161.55 (?), 19.2.2018 16:58

Zdravím, tak včera jsme konečně naložené bůčky vyudili. Dal jsem na vaše rady. Bůčky jsem nechal vcelku, udil na 60stupňů asi 8 hodin. Vysledek je asi nejlepší od začátků našeho uzení. Maso jsem před vložením do udírny 3/4 hod rozvlažil. Jediné co mě udivilo, kolik soli vystoupilo na povch masa. Musel jsem to po vychladnutí omýt vodou. Taky je maso trochu slanější, ale to jsem asi poněkud přehnal při nakládání. Na 1kg masa 30-40g soli nasucho 4 dny a potom jsem to zalil nálevem(150g soli na 1,5vody) a nechal v láku 3 týdny. No alespoň to uzení už dopadlo, nakládání ještě musím vypilovat.Pavel

host - 9.135 (?), 20.2.2018 8:46

S tím nakládáním bacha. Dlouho nakládané maso slanější bude, vždycky bývalo. Odvykli jsme, protože dneska se chemicky obarví rychlosolí a šup okouřit a na pult. To nechcete asi. Když snížíte koncentraci soli v láku, musíte fest hlídat teplotu a kvalitu láku. Ale třeba to vychytáte. Držím palec.

host - 84.190 (?), 20.2.2018 12:57

Nemáte pravdu příteli. Maso bude tak slané jak ho osolím.To že někdy bývalo slané bylo proto že ho někdo osolil.Není čemu odvykat a přivykat.Rychlosůl je na to aby tam nebyl jed a taky na barvu že.Ano bojím se jí, proto se rád podělím.Neseže ru všechno sám.Takže rada pro pána co udil ty bůčky.Až vás omrzí solit na sucho a pak dělat 10%lák?? a několik týdnů kolem toho běhat.Tak si kupte nastřikovací jehlu a dělejte to jak píše rpstylle@seznam.cz.  Já to podle něj dělám taky.24dkg/litr vody/10kg masa.T.j. deci roztoku na kilo.Tu rozvlažovací vodu trochu osolím.Udím za 3 dny.Zkuste to a napište.

host - 111.8 (?), 20.2.2018 13:25

Maso cca 1kg kusy krkovička, plec,bůček (bez kosti) nakládám na 2-3 dny nasucho.Na kilo masa 20-22g soli.Sůl pořádně vetřít do masa a narovnat těsně k sobě do nádoby, překryji plastovým prkénkem a zatížím žulovou kostkou.Po této době maso vyndám z nádoby (maso neoplachuji) kterou vypláchnu.Naleji do ní převařený a dobře vychlazený lák (na litr vody 50-60g soli).Do láku začnu rovnat maso mezi které dávám na plátky nakrájený česnek (20-30g na kilo).Některý vyplave na hladinu ale nevadí to.Maso musí být celé ponořené.Zatížím, vytlačím vzduch a dám do lednice ve které je 3-5C.Jednou za týden maso přeložím spodní kusy nahoru vrchní dolů.Mám naložené 4-6 týdnů podle druhu a velikosti masa.Dobře naložené maso má po celém řezu stejnou barvu.Když je maso naložené dám ho rozvlažit do vody teplé cca 80C na 45min.Prohřeje se bílkovina a do masa lépe prostupuje kouř.Maso vyndám, nechám okapat, osuším utěrkou a vkládám do dobře vysušené vyhřáté udírny na 45min při 80C.Maso se ještě dosuší a zatáhne se.Pak teplotu stáhnu na 60-70C a udím 8-10hod.Někdo topí dřevem s kůrou asi v tom moc velký rozdíl není.Já mám tak vysušený buk že z něj kůra odpadává skoro sama.Ke konci uzení pár větviček jalovce na vůni.Udírna musí být opravdu úplně vysušená, žádná vlhkost.Když do ní dáš rozvlažené maso které bude okapané a osušené, stejně bude vlhké.Otevřít komínek at' veškerá vlhkost vyletí pryč.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz