Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu, nejlépe majitele plechových udíren.
Dlouhá léta jsme udili ve zděné udírně u sousedů, ale chtěli jsme svou a zvítězila varianta koupené plechové udírny jednoplášťové.
Ve zděné udírně jsme měli pokaždé výborný výsledek, maso krásně vyuzené, krásná, zlatavá barva, skvělá chuť a vůně.
V plechové se ale nemůžeme chytnout, pětadvacetileté zkušenosti se zděnou udírnou jsou zde k ničemu.
Včera jsme od podzimu dělali již třetí pokus, dopadl určitě nejlépe, ale ani zdaleka se to nepřibližuje výsledkům ze zděné udírny, Maso (bůček) je velmi tmavé, po povrchu okoralé a má hodně kouřovou chuť, až moc, jestli mně rozumíte.
Postup jsme dodrželi (předehřátí udírny, rozvlažení a osušení masa), samozřejmě suché bukové a dubové dřevo bez kůry. Topeniště jsme neškrtili. Teplotu jsme drželi v rozmezí cca 60-75 stupňů, jako vždy. Doba uzení byla cca 10 hodin, také stejně, jako dřív ve zděné.
Uvnitř je maso výborné, jeho přípravu máme za ty roky vychytanou, ale ten povrch…
Dá se vůbec v plechové udírně nějak slušně vyudit šrůtky bůčku (kýty) o váze cca 1- 1.5kg, nebo je to opravdu jen na takové letní „přiuzování“ kabanosu a podobně?
Díky za konstruktivní odpovědi a rady.